Xperia, telefonen för ljudfantaster med Mark Wilder 

Vi ville erbjuda musik som lät som artisten tänkt sig och bjöd därför in Mark Wilder, ljudmastringstekniker på Sony Musics Battery Studios, för att justera och granska kvaliteten i högtalare och hörlurar. Se hur vår ljudtekniker Kenichi Matsumoto samarbetade med Mark för att göra denna Xperia till en av marknadens bästa smartphones för musik.

I samarbete med den legendariska mastringsteknikern Mark Wilder
Mark Wilder i studion

Kan du berätta lite om dig själv Mark?

Mark:
Jag är senior mastringstekniker på Battery Studios, som är en del av Sony Music Entertainment i New York. Jag har varit på företaget i 33 år och har arbetat med över 3 000 album. Jag har blivit nominerad till 11 Grammys, vunnit sex av dem och gör skivor än idag. Det känns så fantastiskt att jag får arbeta med musik som jag älskade när jag var ung.

”Det här är en smartphone som specialjusterats för ljudfantaster”

Matsumoto-san, kan du beskriva varför du brinner för det här projektet?

Matsumoto:
De flesta som älskar musik lyssnar på mobila enheter med lägre kvalitet. Som musikälskare ville jag inte nöja mig med det. Jag ville kunna njuta av ljud som låter äkta, även när jag inte är i närheten av mitt HiFi-system därhemma. Jag brinner för att kunna erbjuda alla en fantastisk ljudkvalitet, oavsett plats. 

Kenichi Matsumoto som lyssnar i sina hörlurar

Vad vill du att musikälskaren ska uppleva med Xperia?

Matsumoto:
Jag vill att alla ska kunna höra musiken som artisten tänkt sig, vare sig de väljer hörlurar eller en inbyggd stereohögtalare. Jag tror att musik kan återges rättvisande, och jag vill att de som älskar musik ska välja Xperia för att få den upplevelsen. För att få fram allt i en låt, som text, melodi, rytm och annat, måste vi förstå hur viktig den rumsliga aspekten är vid lyssnandet. Jag vill påstå att Xperia är unik med tanke på hur stor vikt som har lagts vid ljudkvaliteten.

”Jag trodde inte att det var möjligt att få ett så klart ljud från en smartphone”
Mark Wilder recenserar Xperia 1 II

Så hur låter högtalaren, Mark?

Mark:
Något som var frapperande med denna Xperia är att den har en mycket tydlig ”röst”. Detaljerna, atmosfären och utrymmet mellan instrumenten är mycket klarare än vad jag har hört från en mobiltelefon tidigare. Den har mer kraft och större effekt, det känns mer spännande. Den dynamiska rörelsen, från små ändringar av dynamiken till mer dramatiska, känns som om den kommer från en större högtalare med fullständigt frekvensomfång. Det är imponerande eftersom ett sådant ljud skapar en mycket större lyssningsupplevelse.

Vad säger du om ljudet med hörlurar?

Mark:
När jag lyssnade med kabelbundna hörlurar första gången blev jag verkligen förvånad över ljudet från denna Xperia. Ljudkvalitet, rymd, klarhet, volym – allt verkade samspela så mycket bättre än vad jag någonsin tidigare upplevt på en mobiltelefon. Jag är en sådan som reser med en Walkman® och jag har sett fram emot den dagen när jag kan välja om jag ska spela musik på min Walkman eller min smartphone när jag är ute och rör på mig. Nu tror jag att den dagen har kommit.

Vad är din åsikt om 3,5 mm-ljuduttaget?

Mark:
Jag är glad över att hörlursuttaget är tillbaka. Jag tycker om att ansluta mina hörlurar med kabel. På något konstigt sätt tycker jag att kopplingen blir starkare. Jag vill ha förstärkningen som kommer från telefonen, och när jag först såg att den här telefonen hade ett hörlursuttag blev jag helnöjd!

”Denna Xperia skapar en akustisk upplevelse som verkligen är autentisk”

Kenichi Matsumoto

”Det var en ren glädje att arbeta med mobilteknikerna, vi var ett jättebra team”

Mark Wilder

Så Matsumoto-san, vad tycker du om samarbetet?

Matsumoto:
Samarbetet med Mark var en stor hjälp för oss. Vi tänkte på det han sa när vi gjorde finjusteringen i Tokyo. Men målen var högt satta och det tog lång tid för mig att få fram rätt ljud. Det fanns stunder när jag trodde att jag inte kunde komma längre, men då såg jag Marks ansikte framför mig och jag visste att han aldrig skulle ha nöjt sig med den kvaliteten. Så jag fortsatte med arbetet.

Mark Wilder och Kenichi Matsumoto samarbetade om ljudkvaliteten på Xperia

Vad säger du Mark, tyckte du att samarbetet fungerade bra?

Mark:
Ja, absolut. Och det var kul att höra att teknikerna kände sig jagade! De flesta samarbeten innebär nog en viss osäkerhet på om alla är på väg åt samma håll. Så var det aldrig för oss. Både med den första och andra prototypen blev jag väldigt glad över att vi hade så lika föreställningar om hur telefonen skulle låta. Våra diskussioner ledde till stora förbättringar av ljudet i den här Xperia-modellen.

Vad säger du om framtiden, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Jag är övertygad om att det här samarbetet har resulterat i det bästa Xperia-ljudet någonsin. Det finns naturligtvis fortfarande en del idéer som kvarstår för att göra telefonen ännu mer fantastisk. Det kan vara svårt just nu men vi kommer att arbeta hårt och jag vill gärna fortsätta att utnyttja Marks unika kunskaper och erfarenhet.

Har du några avslutande ord, Mark?

Mark:
Jag uppskattar verkligen att få vara med och designa nya Xperia-smartphones. Det är en stor ära och ger en stor känsla av tillfredsställelse.