Xperia är tillgänglig för alla

Hjälper alla sinnen

Vårt mål är att tillgängliga produkter ska hjälpa alla att kommunicera fritt, oavsett vad de behöver hjälp med. Vi fokuserar på tre områden inom tillgänglighet: Hjälpmedel för syn – gör innehållet enklare att se eller gör om det till ljud; Hjälpmedel för hörsel – gör innehåll enklare att höra eller gör om det till text; och Hjälpmedel för hantering – gör det enklare att hantera din Xperia-enhet.

En ung kvinna med glasögon, munskydd och Sony-hörlurar som tittar noga på en Xperia-skärm.
Tillgänglighet för alla, vad du än behöver

För att så många som möjligt ska uppskatta våra produkter och tjänster får vi hjälp att skapa tillgänglighetsprodukterna av de som använder dem. Under planeringen och utvecklingen utför vi intervjuer och användningstester med människor med funktionsnedsättningar. Deras åsikter och feedback används sedan för de färdiga produkterna.

Internationella tillgänglighetsdagen (Global Accessibility Awareness Day)

Internationella tillgänglighetsdagen äger rum den tredje torsdagen i maj och är en dag då vi diskuterar, reflekterar över och lär oss om tillgänglighet och inkludering.

Bilder på personer med olika tillgänglighetsbehov
Hör det som sker på skärmen

När du aktiverar TalkBack kan Xperia ge dig verbal feedback, läsa upp text på skärmen och vägleda dina fingrar om du har svårt att se skärmen.

Tal till text

Live Transcribe gör det enklare för dig att delta i konversationer. Det visar tal som text på din skärm, uppmärksammar dig på när ditt namn nämns och gör att du kan skriva ditt svar på skärmen medan du läser transkriberingen. 

Håll koll på viktiga ljud

Aktivera ljudaviseringar så kommer din mobil att göra dig uppmärksam på viktiga ljud i ditt hem, som till exempel när brandvarnaren piper, när dörrklockan ringer eller bebisen som gråter.

Lätt att kontrollera

Tillgänglighetsmenyn är en stor, ikonbaserad meny på skärmen som gör det enklare för dig att låsa din enhet, kontrollera volym och ljusstyrka, ta skärmbilder och mycket mer.

Enhandsläge

Dagens stora smartphones kan vara svåra att använda med en hand. Enhandsläget löser problemet genom att skärmen flyttas ned så att du enkelt kommer åt det övre området som är svårt att nå med tummen.

Aktivera funktionen genom att gå till Inställningar > Avancerade funktioner > Enhandsläge.

Så använder du enhandsläget

Android™ 12-användare aktiverar enhandsläget på två sätt: vid treknappsnavigering [A] dubbeltrycker du på Start-knappen, och vid gestnavigering [B] sveper du nedåt över startlisten.

Med Android 11 eller tidigare dubbeltrycker du bara på Start-knappen.

För att gå tillbaka till standardläget trycker du på området längst upp på skärmen.


Logotypen för GARI (Global Accessibility and Reporting Initiative)
Hitta oss på GARI

Databasen GARI (The Global Accessibility Reporting Initiative) är en referensguide för användare av mobiltelefoner och surfplattor som har nedsatt hörsel, syn, rörelseförmåga eller andra speciella behov. Den ger dig en snabb och enkel jämförelse av tillgänglighetsfunktioner på mobiler, inklusive alla Xperia-enheter.

Tillgänglighet på Android 12

Android 12 har utformats för att vara ännu mer tillgängligt med synlighetsfunktioner som hjälper dig att bläddra igenom ditt favoritinnehåll. Tillgängligt på Xperia 1 IV Gaming Edition, Xperia 5 IV, Xperia 1 IV, Xperia 10 IV, Xperia PRO-I, Xperia 1 III och Xperia 5 III.

Logotyp för Android 12
Tillgänglighetsikon
Xperias hjälpmedelsteknik

Våra smartphones har hjälpmedelsteknik för funktionsnedsättningar inom syn, hörsel och rörlighet.

Tillgängliga funktioner kan variera beroende på produkt.
Vissa funktioner kan kräva en installation av en app från Google Play™ beroende på produkten.