Vinylskivan är tillbaka

Ljudteknikern Kazuo Nada ger oss en smygtitt på den nya skivspelaren från Sony

Det är 2016, och det våras för retrotekniken. Gamla filmkameror, skrivmaskiner och vinylskivor gör återigen intåg i våra liv. Förkärleken för äldre analog utrustning har ökat stadigt under åren. Enligt Nielsens musikrapport för USA år 2015 slog LP-försäljningen nya rekord med närmare 12 miljoner enheter 2015. Det gör det till det tionde året i följd med ökad vinylförsäljning. Vad är orsaken till vinylens återtåg? Det handlar inte bara om nostalgi. Lyssnarna trånar efter ljud med högre kvalitet, och vinyl har ett unikt varmt ljud som du inte får när du lyssnar på cd-skivor och mp3-filer.

Som svar på den växande efterfrågan på vinyl lanserade Sony en ny skivspelare som kommer att uppskattas av ljudälskare, vinylsamlare och musikälskare. Den slimmade skivspelaren PS-HX500 utlovar bästa möjliga vinylljud, och med den får du en suverän uppspelning av favoritskivorna. Det som verkligen särskiljer Sony PS-HX500 från andra avancerade skivspelare är dock att du kan spela av vinylskivorna och skapa digitala filer med ett ljud värdigt sanna ljudälskare. PS-HX500 har en högkvalitativ A/D-konverter. Det är bara att ansluta enheten till datorn via USB-kabel och spela av vinylskivorna till filer i High-Resolution Audio. Det är det perfekta sättet att säkerhetskopiera hela vinylsamlingen digitalt, och gör att du även kan lyssna på skivorna när du ger dig ut (även om vinylskivornas ljud är fantastiskt ryms de knappast i fickan). Som en ytterligare bonus åtföljs skivspelaren dessutom av en mobil- och datorapp med vilken du kan redigera konverterade filer. 

Vill du ha en insidertitt på den nya skivspelaren? Vi har pratat med Kazuo Nada, ljudteknikern på Sony som ligger bakom PS-HX500, för att ta reda på vad som inspirerade honom till den här unika tappningen av den klassiska skivspelaren och vad han tänker om vinyltrenden.

F: Vad inspirerade dig att skapa en ny skivspelare 2016?

Det har gått sju år sedan vi släppte skivspelaren PS-LX300USB, som har en USB-utgång för import av skivor till dator. Även om PS-LX300USB fortfarande säljer stort i butiker för konsumentelektronik, och antalet sålda enheter fortsätter att växa, ville vi fortsätta att utveckla originalmodellen. Våra kunder vill ha högkvalitativ ljudutrustning som kan spela in med högre upplösning än på cd. Med PS-HX500 vill vi visa kunderna att vi lyssnar på deras önskemål. Den har en högkvalitativ omvandlare för DSD som gör att du kan spela av vinyl till digitala filer i High-Resolution Audio. 

Att få se hur PS-HX500 blev till verklighet är också personlig dröm som gått i uppfyllelse. Jag var helt insnöad på ljud när jag växte upp, och min favoritsysselsättning var att samla ljudutrustning. Jag brukade lusläsa kataloger och sedan bege mig till ”Akihabara Electric Town”, ett område i Chiyoda-distriktet i Tokyo som är känt som ett större shoppingcenter för hemelektronik. 

F: Hade du förväntat dig att skivspelaren PS-HX500 skulle bli så populär på CES 2016?

När vi var på CES-mässan spelade vi upp DSD-filer som hade spelats in från vinylskivor, och mängder av besökare samlades för att testa ljudkvaliteten. Jag hade förutsett att den här skivspelaren skulle vara intressant för kolleger, ljudälskare och branschfolk, men jag hade aldrig trott att så många olika typer av människor skulle vara nyfikna på PS-HX500.   

F: Vilken var den första vinylskivan ni spelade för att testa PS-HX500?

Det var en skiva vi fick från avdelningen för kvalitetssäkring. Vi konstruktörer är alltid lite nervösa när det är dags att lyssna på de första ljuden från en ny produkt! När vi tagit oss förbi det stadiet kan vi spela våra egna favoritskivor. Jag valde en inspelning av Oscar Peterson Trio. Jag älskar jazz, men för att verkligen testa en produkt utvärderar vi ljudkvaliteten genom att lyssna på en mängd olika musikgenrer, bland annat klassisk musik, dansmusik och pop.

F: Vad anser du om att lyssna på musik på vinylskiva kontra på cd eller mp3?

En del människor föredrar cd-skivor och andra mp3-filer. Det är vårt jobb som tekniker att konstruera många olika produkter som tillfredsställer våra kunders individuella önskemål, men vinylskivor är unika i och med att de har det varma och organiska ljud som det helt enkelt inte går att få från digitala filer. 

Visst krävs det en större investering att lyssna på vinyl. Det tar tid att bygga upp en vinylsamling, och den kräver särskild utrustning och extra omvårdnad., men den investeringen ökar också glädjen med att äga vinylskivor.

F: Varför tror du att vinylskivor har blivit allt populärare de senaste åren?

Kort sagt: det är kul att köpa skivor! Det finns mängder av skivbutiker i Tokyo, och det är ett äventyr att tillbringa en dag med att besöka dem och upptäcka nya skivor att lägga till i samlingen. Det är något magiskt med att vara tvungen att jaga rätt på en fysisk skiva. Oavsett om du letar efter en skiva som nyss släppts eller efter en begagnad skiva, så vet du inte om du kommer att hitta den igen om du inte köper den direkt när du råkar se den i en butik. Det är en värld fylld av unika möten. Med vinylskivor får du en djupare och mer fysisk kontakt med musiken än du får med digital musik. När jag köper en begagnad skiva kan jag känna hur den förra ägaren uppskattade den. 

F: Vad är det som gör High-Resolution Audio så viktigt?

Jag är verkligen stolt över våra skivspelare med vilka kunderna kan spela av sina älskade vinylskivor till digitala högupplösta filer. Med High-Resolution Audio kan du fånga alla ljudnyanser i en inspelning. Det gör att du känner värmen, de levande tonerna och själva kärnan i ljudet. Format med låg informationstäthet (som cd-skivor och mp3-filer) ger ett stelare ljud som egentligen bara återger ljudets konturer. 

F: Hur skapar du en produkt som balanserar slimmad design och högkvalitativt ljud?

Nyckeln till att få riktigt hög ljudkvalitet är att se till att produktens form och struktur är ordentligt fastställd redan innan konstruktionsfasen. Till exempel bestämde vi redan i början att vi ville ha element som en rak arm, en struktur som placerar nålen vid axelns mitt och det cirkelformade huvudskalet (huvuddelen som sitter i slutet av skivspelarens tonarm). Det här är alla viktiga designkomponenter som konstruktörerna kunde föra samman i en vacker och harmonisk form. 

För att pickupen ska kunna göra ett bra arbete – det vill säga om nålen ska kunna följa skivspåren – var vi tvungna att se till att tonarmen var både lätt och stark. Tonarmen på PS-HX500 har en struktur med integrerad pickup med rak arm som är lätt, stabil och stark. Det gör att vi kan uppnå suverän ljudkvalitet. Som du kan se lägger vi samma vikt vid utformning och ljudkvalitet. 

F: Har du någon favorit bland vinylskivorna i din egen samling? 

Alla som gillar jazz bör lyssna på Ray Browns inspelningar, bland annat hans arbete ihop med Oscar Peterson Trio. Oavsett om du föredrar digitalt eller analogt finns det mängder av kvalitetsinspelningar att njuta av. 

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.