Intervju med produktplaneraren

Ta reda på mer om LSPX-P1

Den här projektorn med stor skärm kan bäras runt i ena handen och inspirerades av känslan man får av välkomnande platser.

 

TS Business Division, Consumer Experience Producer
Yusuke Murasawa

– Berätta om idéerna och konceptet bakom den bärbara projektorn LSPX-P1 med ultrakort projicering.

Murasawa: Life Space UX-konceptet, som omfattar den här bärbara projektorn med ultrakort projicering, fokuserar på hur våra hem kan förändras. 

Produktbild av LSPX-P1.
Livsstilsbild av LSPX-P1.

Tänk till exempel på hur många som låter storbilds-tv:n styra över placeringen av soffan, matbordet och fåtöljerna i vardagsrummet. Det är nästan som om tv:n bestämmer över deras privata utrymmen. Sedan gör möbleringen av naturliga skäl att de dras till skärmen när de befinner sig i rummet. Vi började ifrågasätta hur praktiskt det här faktiskt är. Vi ville befria familjer från restriktionerna med konventionell hemelektronik, som de nu ofrivilligt fann sig bundna till, och ge dem möjlighet att fritt skapa utrymmen där de kunde se på film och tv-serier tillsammans med familjen. De här tankarna uppmuntrade oss att satsa på kompakta projektorer. Med en bärbar projektor kan man se på film och video var som helst i rummet. Därför skulle man också kunna möblera hur som helst och därmed få större frihet.

Livsstilsbild av LSPX-P1.
Livsstilsbild av LSPX-P1.

– Hur rekommenderar ni att man använder LSPX-P1? 

Murasawa: LSPX-P1 är ansluten till en extern inmatningsenhet så att man kan visa tv, film och spel, precis som med en vanlig projektor. Men tack vare linsen för ultrakort projicering behövs inte det projektionsavstånd som oftast krävs för vanliga projektorer. Därför kan den användas på en rad olika platser.

Vi har lagt till en ny ”poster”-funktion som man kan använda för att projicera bilder och videoklipp var man vill, även på platser där det hittills inte varit möjligt. Utöver innehåll som vanliga tv-program och filmer som man tar del av ”aktivt” kan man också visa ”passivt” innehåll, till exempel video som är kopplad till aktuellt väder eller klockslag. Det kan vara trevligt att visa upp sådant innehåll på en viss plats i rummet. Även flera andra funktioner har införlivats i projektorn för att göra det enkelt att använda ”poster”-funktionen. Man kan ställa in en tid då projektorn ska slås på/av, eller ange att den ska slås på när man närmar dig den och av när man går iväg. Vi vill verkligen att våra kunder ska få prova på att visa den här typen av ”passivt” innehåll.

Livsstilsbild av LSPX-P1.
Produktbild av LSPX-P1.

– Var det något som gjorde särskilt intryck på dig under utvecklingen?

Murasawa: Life Space UX-konceptet handlar bland annat om att fokus inte bara ska ligga på själva produkten, utan även på hur produkten passar in i omgivningarna. Det är något som berör en rad detaljer under produktplaneringen.

Vanliga projektorer har till exempel en strömknapp och flera andra knappar för fokus, volym och olika inställningar som sitter på höljet. Vi ville så klart att enheten skulle vara lätt att använda för våra kunder, men beslöt oss för att bara strömknappen skulle sitta på höljet på LSPX-P1. Med tanke på den ultrakorta projiceringen utgick vi från att kunderna skulle placera projektorn en bit från sig själva, så vi beslöt oss för att placera alla knapparna tillsammans i en smartphone-app, och sedan skapa en autofokusinställning som justerar fokus automatiskt om projektorn flyttas. Vi tror att vi har lyckats skapa en produkt som kombinerar användarvänlighet och alla de koncept som vi ville förmedla.

Något annat mycket specifikt var beslutet att byta ut den vanliga gröna LED-lampan, som i regel används för att visa att en elektronisk enhet har slagits på, till en vit. Vi provade att använda den gröna lampan på LSPX-P1 men den stod ut för mycket i olika omgivningar. Vi sänkte även ljusstyrkan på den vita lampan så att kunderna kan se om en enhet är påslagen utan att den lyser för starkt. Vi genomförde tester på flera olika platser innan vi fattade de här besluten. 

Livsstilsbild av LSPX-P1.
Diagrambild av LSPX-P1.

– Projektorn är kompakt och innehåller allt som behövs, inklusive batteri och högtalare. Var det svårt att uppnå den idealiska storleken? 

Murasawa: Det var en utmaning att göra projektorn tillräckligt kompakt för att vara bärbar. Den bärbara projektorn med ultrakort projicering är cirka 8 cm bred, och det tyckte vi var lagom för att man enkelt ska kunna greppa den med ena handen.

Det var otroligt svårt att skapa en projektor som bara är 8 cm bred. Laserljuskällan är visserligen kompakt och ljusstark, men genererar mycket värme. För att skapa harmoni mellan det projicerade videoinnehållet och själva rummet valde vi dessutom att dölja komponenter som ventiler och videoingångar, som för tankarna till AV-enheter och elektronik, genom att täcka dem med perforerad metall. Genom den här processen minskar man värmespillet samtidigt som ljudet dämpas till högst 22 dB, vilket på ett ungefär motsvarar ljudet av prasslande löv. 

Den nya projektorn har autofokusfunktion och dessutom den minsta linsen för ultrakort projicering någonsin* från Sony liksom den nyutvecklade SXRD-panelen. Den har också en inbyggd laserljuskälla, och efter upprepade försök och experiment lyckades vi genom en kombination av optimerad kylluft och kanaler skapa en ny videoupplevelse i ett idealiskt format.

* Aktuellt i januari 2016

Livsstilsbild av LSPX-P1.
Produktbild av LSPX-P1.

– Den bärbara projektorn med ultrakort projicering kan inte bara projicera på väggarna. Den kan också placeras på sidan i 90 grader och projicera bilder på bordsytor och på golvet. 

Murasawa: Den bärbara projektorn med ultrakort projicering kan även anslutas till en dator och projicera bildskärmar på ett skrivbord. På så vis kan foton och digitala dokument visas jämte pappersdokument. Vi tror att möjligheten att visa innehåll på platser där det inte varit möjligt tidigare kommer att leda till nya kreativa sätt att använda sådana utrymmen. Dessutom kan man bära runt den bärbara projektorn med ultrakort projicering med bara en hand. Det innebär att man kan placera den på valfri plats och sedan se på innehåll med en gång, utan att justera fokus. När man väl hittar en bra plats kan man visa så mycket innehåll man vill. Vi hoppas att många användare kommer att upptäcka en massa nya sätt att använda oväntade platser.

LSPX-P1

Bärbar projektor med ultrakort projektion

LSPX-P1

Projicera filmer, foton och mycket annat på vilken vägg eller vilket golv du vill i hemmet.