De ultimata trådlösa sporthörlurarna

Läs om hur de nya stänktåliga trådlösa sporthörlurarna från Sony skapades

Har du lagt märke till att fler tränar med sporthörlurar på sistone? Det är du inte ensam om. Enligt 2016 års globala IHRSA-rapport ”The State of the Health Club Industry” blev den globala gymbranschens intäkter sammanlagt 81 miljarder USD 2015, och 151,5 miljoner medlemmar besökte nästan 187 000 gym.

Med tanke på den ökande hälsofrenesin har Sony utvecklat ett par trådlösa hörlurar som håller jämna steg med människors tuffa träningsvanor utan att en enda takt går förlorad. Aoi Maeda, produktplaneraren bakom de nya sporthörlurarna MDR-XB80BS från Sony, har styrt kosan mot gymmet och talat direkt med träningsfantaster för att ta reda på exakt vad de vill få ut av sina hörlurar. Tack vare hennes teams ingående forskning är de trådlösa sporthörlurarna MDR-XB80BS en dröm som går i uppfyllelse för träningsfantasterna. 

Läs vidare och få Aoi Maedas insikter kring inspirationen bakom de trådlösa MDR-XB80BS-sporthörlurarna, läs mer om den nya svettsäkra funktionen och få hennes personliga tips på hur du väljer rätt sporthörlurar till träningen. 

Aoi Maeda, produktplanerare på Sony på avdelningen för planering av ljudprodukter

F: Hur ser en vanlig dag ut för dig som produktplanerare på Sony? 

Maeda: I arbetet med produktkonceptutformning och -utveckling ingår att dagligen samspela med designers, tekniker och marknadsförare för att komma fram till den perfekta produkten. Och självklart skulle det vara omöjligt att skapa den perfekta produkten utan åsikter från konsumenterna. Därför är jag ofta ute bland konsumenterna och observerar hur produkter används i verkliga livet och intervjuar användare så att vi kan använda deras feedback under utvecklingen. 

Nu när jag arbetar med att utveckla ljudprodukter som riktar sig mot träningsfanatiker besöker jag gym oftare för att se hur människor använder produkterna när de tränar. På sistone har jag fått upp ögonen för gym med kickboxning!

F: Vad bör konsumenterna tänka på när de köper trådlösa sporthörlurar?

Maeda: Det första man bör titta på är en bekväm passform. Eftersom alla människors huvudform är olika, och allas öron har olika form, är det viktigt att du som konsument väljer träningshörlurar som sitter bra. Sedan bör du se till att sporthörlurarna du väljer passar din träning. För vissa personer – till exempel dem som tränar i grupp – är designen det viktigaste. För musikkännare hänger det på ljudkvaliteten. Jag rekommenderar att konsumenterna ser till sina preferenser och väljer de sporthörlurar som passar deras livsstil bäst. 

F: Vad gav inspiration till konceptet för de trådlösa sporthörlurarna MDR-XB80BS?

Maeda: Efterfrågan på sporthörlurar som kan hålla jämna steg med människors aktiva livsstil har verkligen satt fart. Det explosionsartade intresset för sport och fitnessaktiviteter till exempel – ett globalt fenomen – innebär att marknaden för smarta hörlurar förväntas nå 7,48 miljarder USD år 2022, enligt en rapport från Grand View Research. Smarta hörlurar har funktioner som vattentäthet, brusreducering och högupplöst ljudkvalitet. 

Det som gör hörlurarna i det här segmentet så unika är den stränga användningsmiljön. Sporthörlurar måste till exempel klara av plötsliga eller skarpa rörelser utan att trilla ur öronen. De måste också klara att utsättas för vatten eftersom många löpare använder dem i regnväder. När vi utvecklade MDR-XB80BS föreställde vi oss alla typer av träning och sportsituationer som de skulle användas i, och hela tiden frågade vi oss själva vilken typ av sporthörlurar som skulle kunna tillgodose alla dessa behov.

F: Vilka var dina huvudsakliga mål när du utvecklade de här sporthörlurarna?

Maeda: Vi har prioriterat högkvalitativt ljud, en bekväm passform och en garanti för att sporthörlurarna ska sitta på plats och inte lossna vid plötsliga eller skarpa rörelser. 

Sony har ”öronpersoner” – hantverkare som är experter på att tillverka öronmodeller i alla former och storlekar. Vi har testat MDR-XB80BS på otaliga modeller med olika örontyper. Eftersom jag är löpare själv provade jag till och med våra prototyper under några löprundor för att få en bild av hur känsliga, stabila och tåliga de är. Vårt fokus på öronens form har bidragit en hel del till MDR-XB80BS-hörlurarnas stabila användbarhet. Vi har också lagt till en kabeljusterare som kan fästas på bakhuvudet för att hålla hörlurarna på plats ordentligt. Vårt slutgiltiga mål var att skapa bekväma och användbara träningshörlurar med högkvalitativt ljud.

Som grädde på moset gav vi de här sporthörlurarna trådlös anslutning, så användarna får fullständig rörelsefrihet. MDR-XB80BS har Bluetooth® och förutom att de är laddningsbara ger 10 minuters laddning med funktionen QuickCharge en timmes uppspelning.

F: Har de här sporthörlurarna några nya funktioner?

Maeda: En av mina favoritfunktioner är vattentätheten, som uppfyller IPX5-standarden. Många människor använder sina sporthörlurar när de tränar eller springer, så vi gjorde MDR-XB80BS-hörlurarna oemottagliga för svett och regn. Flera användare har sagt att de vill kunna tvätta sina hörlurar efter användning, så vi såg till att ordna det också.

F: Hur skulle du beskriva ljudkvaliteten i MDR-XB80BS?

Vi lät sporthörlurarna få EXTRA BASS-teknik från Sony, som förbättrar basljudet för att återskapa ett sådant ljud som människor går till klubbar för att höra. När vi frågade människor runtom i världen varför de lyssnar på musik under träningen eller löpningen svarade många att det är för att få rätt takt. Med tanke på att musik med en tung rytm passar perfekt för träning tror vi att EXTRA BASS är effektivt för att hjälpa människor att träna. 

Vår forskning visade också att många lyssnar på musik för att slappna av efter träningen. Därför valde vi att utrusta sporthörlurarna med LDAC™, en egenutvecklad teknik från Sony som levererar högupplösta ljudkällor trådlöst med bibehållen hög ljudkvalitet. På så sätt kan användarna verkligen koppla av och lyssna på musik med bästa möjliga återgivning efter ett tufft träningspass!

F: Hur förbättrar de här trådlösa sporthörlurarna träningsupplevelsen?

Maeda: De trådlösa sporthörlurarna MDR-XB80BS är perfekta för alla som tränar oavsett ålder, men de är särskilt rätt för människor vars träningsprogram inbegriper tuffare förhållanden som spinning, långdistanslöpning och styrketräning med vikter. Det vanligaste klagomålet på hörlurar är att de lätt ramlar ur eller går sönder – men det är inte ett problem med MDR-XB80BS. Faktum är att ju hårdare ditt träningsprogram är, desto bättre passar MDR-XB80BS dig! 

F: Vad är mer på gång i sortimentet av sportljudutrustning från Sony? 

Maeda: Utöver de trådlösa MDR-XB80BS-sporthörlurarna har vi lanserat en serie hörlurar särskilt för människor som tränar eller håller på med sport, däribland MDR-XB50BS, MDR-AS410 och MDR-AS210. Vi är så spända på vad som ska hända härnäst! 

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.