Skapa surroundljud

Ett samtal med skaparna bakom den ultraslimmade trådlösa Soundbar-enheten HT-NT5 för tv från Sony

Produktplanerarna Taiji Fujihara och Naohiro Uriya på Sony vet att vardagsrum skiljer sig från husets andra rum. Det är din privata biograf, din festsal och ditt spelcenter. Den tanken gav inspirationen till den trådlösa Soundbar-enheten HT-NT5 för tv från Sony – ett ljudsystem som kan uppfylla alla dina underhållningsbehov samtidigt som den bara tar upp minimalt utrymme under tv:n. Den trådlösa Soundbar-enhetens omfattande funktioner gör att den hanterar alla aktiviteter som utspelar sig i vardagsrummet, med allt från filmkvällar till danspartyn.  

HT-NT5 är dessutom den mest mångsidiga trådlösa soundbar-enheten för tv som Sony skapat hittills. Enligt en global användarenkät som Sony genomfört visar det sig att pappor föredrar att ha högtalarna placerade bakom ett flertal uppspelningsplatser, till exempel bakom soffor, medan mammor helst placerar dem på diskretare platser. Med den uppgraderade tekniken för trådlöst surroundljud i HT-NT5 kan du lägga till trådlösa bakhögtalare i vardagsrummet för en mer uppslukande filmvisning eller ta med dem till ett annat rum för att lyssna på musik. Med den här flexibla ljudanläggningen får du klart och tydligt ljud var du än befinner dig i hemmet.  

Läs vidare och få en inblick i arbetet bakom den ultraslimmade trådlösa Soundbar-enheten HT-NT5 för tv. Läs allt om utmaningen att hålla jämna steg med förändringarna i kundernas efterfrågan och ta reda på vilka branschledande produkter Taiji Fujihara och Naohiro Uriya planerar inför framtiden.  

F: Vad har ni för roller som produktplanerare på Sony?

Fujihara: Jag ansvarar för planering, specifikationer och konceptutformning av Soundbar-produkter. Min roll är att identifiera de problem och utmaningar våra kunder upplever och att utveckla produkter som löser dem.

Uriya: Som produktplanerare utvecklar jag de nätverksfunktioner som ingår i produkterna. Det gäller framförallt funktionerna för trådlös uppspelning i flera rum och för trådlöst surroundljud, samt mobilappar.

F: Vad är det som är speciellt med tekniken i den trådlösa Soundbar-enheten HT-NT5 för tv? 

Fujihara: Först ville vi införa den nya tekniken 4K High Dynamic Range (HDR) för högupplöst bild som är på väg att revolutionera hemunderhållningen. Vi ser en ökande efterfrågan på Soundbar-enheter för tv som har stöd för bildinnehåll i allt högre upplösning i format som Ultra HD Blu-ray, som bygger på 4K HDR-teknik, och som har stöd för suverän ljudkvalitet. Med Soundbar-enheten HT-NT5 har vi använt oss av 4K-signalsändning, som skickar 4K-videoinsignaler direkt till en 4K-tv. Det gör att HT-NT5 levererar suverän 4K HDR-upplösning och okomprimerat kvalitetsljud.

F: Hur tillgodoses den ökande efterfrågan på trådlös uppspelning av Soundbar-enheten HT-NT5 för tv?

Fujihara: Kunderna vill ha trådlösa surroundljudssystem. Soundbar-marknaden växer eftersom allt fler kunder vill ha ett 2.1-kanaligt surroundljudsystem till ett rimligt pris. Många kunder som har köpt en Soundbar lägger senare till bakre högtalare. Med Soundbar-enheten HT-NT5 för tv kan du ansluta två trådlösa högtalare så att du får ett mer realistiskt surroundljudsystem. 

Produktplanerarna Taiji Fujihara (vänster) och Naohiro Uriya (höger) på Sony

F: Vilka utmaningar ställdes ni inför när ni utvecklade den trådlösa Soundbar-enheten HT-NT5 för tv?

Fujihara: I och med att plattskärmarna blir allt större, blir låga stativ normen. Kunder som har de här stora skärmarna behöver Soundbar-enheter med ännu diskretare profil. En av de tuffaste utmaningarna var att utveckla en tunn, diskret modell som inte skulle skymma skärmen eller störa mottagningen av fjärrkontrollssignalen. Den andra utmaningen var att ta fram teknik som kombinerar bilder med hög upplösning och suverän ljudkvalitet. Vi placerade en supertweeter för höga frekvenser och en sekundär tweeter på var sin sida av Soundbar-enheten för tv. Eftersom supertweetern är placerad på framsidan och den sekundära tweetern är placerad på enhetens kant spelas ljudet upp korrekt för båda öronen oavsett om tv:n står på ett stativ eller är väggmonterad. Kunderna imponeras av ljudkvaliteten i denna tunnare Soundbar. Det har speciellt gjort det lättare att höra dialogen i filmer.

F: Har ni några tips åt kunder som vill lägga till trådlösa högtalare? 

Uriya: Det kunde inte vara enklare att konfigurera trådlösa högtalare. Du kan göra det på inställningsskärmen på tv:n. Du behöver bara följa anvisningarna och välja de trådlösa högtalare du vill ansluta till Soundbar-enheten för tv. Beroende på hur vardagsrummet ser ut kanske du inte kan placera höger och vänster högtalare symmetriskt, men du kan fortfarande få ett realistiskt surroundljud genom att ange data som avståndet mellan respektive högtalare och Soundbar-enheten.

Funktionen för trådlöst surroundljud är en vidareutvecklad version av funktionen för uppspelning i flera rum som vi lanserade 2015. Med uppspelning i flera rum kan lyssnaren spela upp samma musik via flera trådlösa högtalare, till exempel h.ear go, SRS®-ZR7 och SRS®-ZR5, som är placerade i olika rum och anslutna via ett trådlöst nätverk med SongPal Link. Med ett sådant system kan du strömma samma musik i högtalarna i vardagsrummet, på gården och i köket.

F: Vad kan man mer göra med den trådlösa Soundbar-enheten HT-NT5 förutom att titta på film och lyssna på musik?

Fujihara: Spelupplevelserna kan också förstärkas med HT-NT5. Fler än hälften av de som deltog i användarenkäten som utfördes på den japanska marknaden ansluter sin PlayStation® till Soundbar-produkter från Sony som HT-NT5. Det är ingen överraskning med tanke på det spelstudioläge som Sony utvecklade i samarbete med PlayStation®-ljudtekniker på Sony Interactive Entertainment. Det här spelstudioläget ger spelarna det uppslukande ljud spelskaparna vill ge dem. Det blir speciellt viktigt i skjutspel ur förstapersonsperspektiv där spelarna vill känna närhet med spelvärlden genom att höra realistiska ljud som till exempel fotstegen av en fiende som närmar sig. Det får de när de använder spelstudioläget i kombination med HT-NT5.

F: Vilka produkter arbetar ni med härnäst?

Fujihara: Jag har arbetat med att utveckla Soundbar-produkter de senaste åren. 80 till 90 procent av marknaden har gått över till Soundbar-enheter eftersom användarna vill undvika det komplexa arbetet med att installera och konfigurera 5.1-kanaliga system och problem som att inte kunna ha fasta bakre högtalare i vardagsrummet. Det här och andra marknadstrender vill jag lösa och jag vill fortsätta att komma på och utveckla produkter som kan förändra kundernas liv genom att skapa saker som de vill ha och åtgärda sådant som de anser vara problematiskt.

Uriya: Jag har arbetat med att utveckla produkter som använder nätverksteknik, till exempel ljudspelaren HAP-Z1ES med hårddisk och mobilappen SongPal. Jag försöker alltid tänka utifrån kundernas perspektiv och ta fram nya funktioner som underlättar deras liv. Mitt mål är att utveckla funktioner för att lösa problem som kunderna tycker är för tidskrävande och komplicerade att hantera.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.