Så får du batteriet att räcka längre

De flesta av oss bär med oss våra smartphones hela dagen och använder dem till en mängd olika saker. Inte undra på att vi vill att batteriet ska räcka så länge som möjligt! Som tur är finns det några enkla sätt att få lite längre batteritid.

Det finns alltid något du kan göra

Du kan till exempel inaktivera strömkrävande platsdelningstjänster, sänka skärmens ljusstyrka eller begränsa enhetsanslutningarna genom att aktivera flygplansläge eller stänga av Bluetooth. På så vis räcker batteriet lite längre. Men hur blir det om din livsstil, dina rutiner eller dina hobbyer begränsar hur ofta du kan ladda batteriet?

Inga problem! Din Xperia har en rad användbara strömsparfunktioner. Alternativen varierar beroende på enhet och Android-version, men alla gör att batteriet räcker längre. Du behöver bara bestämma vilken funktion som passar bäst för dina behov, och aktivera den. För vissa funktioner behöver du inte ens göra det – de aktiveras och körs i bakgrunden automatiskt när de behövs.

Tänk på att alla strömsparlägen i regel begränsar bakgrundsaktiviteter som e-postsynkronisering, aviseringar och platsdelningstjänster. Telefonsamtal och meddelandefunktioner påverkas däremot inte alls.

När behöver du extra batteritid?

Nytta eller nöje?

När du vill använda enheten i flera timmar på jobbet eller läsa nyheterna, fotografera, spela in video och andra vardagsaktiviteter – och du vet att du inte har möjlighet att ladda den som du brukar – passar det perfekt att aktivera STAMINA-läget. I STAMINA-läget minskar batteriförbrukningen och standby-tiden blir betydligt längre. Du kan aktivera STAMINA-läget manuellt så fort du behöver spara batteri, eller ange att det ska aktiveras automatiskt vid en viss batterinivå.

Beroende på enhet och Android™-version kan du använda antingen STAMINA-läge eller den liknande funktionen Batterisparläge.

Ute i friska luften

Ultra STAMINA-läget är perfekt när du behöver använda enheten en längre period utan att ladda den. Kanske är du ute och vandrar eller campar, eller slappar på stranden. Du kan även aktivera Ultra STAMINA-läget i nödfall om du behöver extra standby-tid när batteriet nästan är slut och du inte har tillgång till en laddare. När du aktiverar Ultra STAMINA-läget inaktiveras de flesta bakgrundsaktiviteter, som synkronisering och platsdelningstjänster, och startskärmen ändras till en särskild Ultra STAMINA-startskärm med endast dina viktigaste appar. Allt för att spara så mycket batteri som möjligt.

Varför bry sig?

Det behöver du inte! Doze-läget och appviloläget är inbyggda funktioner som spar batteri när du inte aktivt använder enheten eller vissa appar. Doze aktiveras automatiskt när enheten inte har använts på ett tag och inte är ansluten till en laddare. Appviloläget identifierar appar som inte har använts på länge och försätter dem i viloläge. Du behöver inte göra något för att aktivera Doze-läget och appviloläget, utan de sköter sig själva.

Körs dygnet runt

Via Batterioptimering kan du styra STAMINA-läget, batterisparläget, Doze-läget och appviloläget. Med den här funktionen kan du förhindra att appar går in i viloläge genom att lägga till dem i vitlistan för batterioptimering. Markera bara kryssrutan bredvid en app på menyn Batterioptimering, så fortsätter appen att ta emot meddelanden och ha nätverksåtkomst.

Laddning är inget problem

Tänk på att batteriet tar skada om du låter enheten laddas länge efter att batteriet har nått 100 %. För att undvika detta och förlänga batteriets livslängd är många Xperia-enheter utrustade med den inbyggda funktionen Batterivård. Den detekterar automatiskt regelbundna laddningsvanor och styr laddningshastigheten så att batteriet når 100 % precis innan du kopplar ur laddaren. Om Batterivård inte kan detektera några regelbundna laddningsvanor aktiveras inte funktionen.

Xperia – först med det senaste

Med bara några minuters laddning kan du bokstavligen få flera timmar av användning. Adaptiv laddning med Qnovo är ännu en teknik som förlänger batteriets livslängd. Laddningen blir skonsammare genom att batteriets hälsa mäts och informationen används för att justera laddningsströmmen. Xperia X-serien är de första enheterna i världen som har den här tekniken.

Om du fortfarande är osäker på vilken batterifunktion (eller vilka batterifunktioner) som passar bäst för dina behov och vanor är det bara att prova dig fram. Det är enkelt – och du kommer att förundras över hur mycket batterikraft du kan spara!

Tänk på att den här artikeln inte är produktspecifik. De funktioner som beskrivs kan därför se olika ut beroende på enhet eller programvaruversion.