Vatten- och dammskydd – allt du behöver veta

  Innan du börjar använda din enhet från Sony bör du ha koll på enhetens olika funktioner och begränsningar. Oavsett om du ska ut i naturen eller iväg på en weekendresa finns det några grundläggande riktlinjer för att säkerställa att enheten klarar av allt som livet har att erbjuda.

  Låt oss börja med att titta närmare på de olika IP-beteckningarna och hur de påverkar vad du kan och inte kan göra.

  Vad är en IP-beteckning?

  En IP-beteckning (Ingress Protection) är en internationell standard som klassificerar en enhets beständighet mot damm och sötvatten. Den första siffran i det tvåsiffriga IP-numret anger skyddsnivån mot fasta partiklar, såsom damm. Den andra siffran anger i vilken grad enheten tål att utsättas för sötvatten.

  Skyddad mot fasta partiklar och damm

  IP0X

  Inget skydd.

  IP1X

  Skyddad mot fasta partiklar med en diameter på > 50 mm.

  IP2X

  Skyddad mot fasta partiklar med en diameter på > 12,5 mm.

  IP3X

  Skyddad mot fasta partiklar med en diameter på > 2,5 mm.

  IP4X

  Skyddad mot fasta partiklar med en diameter på > 1 mm.

  IP5X

  Skyddad mot damm, begränsad inträngning (inga skadliga ansamlingar).

  IP6X

  Dammtät.

  Skyddad mot sötvatten.

  IPX0

  Inget skydd.

  IPX1

  Droppskyddad.

  IPX2

  Droppskyddad mot 15 graders snett fallande vattendroppar.

  IPX3

  Strilsäker.

  IPX4

  Striltät.

  IPX5

  Spolskyddad mot vattenstråle (lågt tryck) i minst 3 minuter.

  IPX6

  Spolskyddad mot vattenstråle (högt tryck) i minst 3 minuter.

  IPX7

  Skyddad mot nedsänkning i upp till 1 meter djupt vatten i 30 minuter.

  IPX8

  Skyddad mot fortsatt nedsänkning i vatten på ett djup över 1 meter. De exakta begränsningarna för varje enhet anges av tillverkaren.

  Vad gäller för min enhet?

  Din enhet har en IP-klassning. Det innebär att maskinvaran har bedömts fungera som den ska under särskilda förhållanden i strikt kontrollerad laboratoriemiljö.

  När vattentåligheten testas på en Sony-enhet placeras enheten försiktigt i en behållare fylld med kranvatten och sänks ned till ett djup på 1,5 meter. Efter 30 minuter i behållaren tar vi försiktigt ut enheten och testar dess funktioner.

  Låt det regna

  Börjar det regna medan du väntar på bussen? Inga problem. Din Xperia tål regndroppar och vattenstänk, både utomhus och inomhus!

  Och om du är på middag och råkar spilla vatten på enheten, så är det ingen som helst fara. Du behöver bara låta den torka ordentligt.

  Eller så kanske du gillar att titta på videoklipp medan du diskar. (Det är för övrigt en fantastisk idé – snacka om multitasking!) Se bara till att du inte tappar din Xperia i diskvattnet och torka av eventuella vattenstänk när du är klar.

  Andra användningssätt för din enhet

  Du kan dra nytta av enhetens vatten- och dammskydd på andra sätt. Du kan till exempel använda enheten i följande situationer:

  • När du har blöta fingrar.
  • I dammiga miljöer, t.ex. en blåsig strand eller när du går längs en grusig landsväg. Se bara till att du torkar bort allt damm från enheten med en trasa fuktad med kranvatten.
  • När du vill ta bilder och spela in filmer i våta miljöer. Kom ihåg att inte använda enheten under vatten. Om du råkar blöta ned enheten med annat än sötvatten ska du försiktigt tvätta den med kranvatten.

  Glöm inte skydden …

  Förutom att ha koll på vad enheten tål, måste du även se till att alla skydd är ordentligt stängda innan enheten utsätts för vatten eller damm. Det gäller bland annat skydden till USB-porten, SIM-kortet och minneskortet. Vissa av våra enheter har en vattentålig USB-port utan skydd. Om en sådan enhet utsätts för vatten är det viktigt att USB-porten är helt torr innan en kabel sätts in i enheten. Du avlägsnar fukt från USB-porten genom att upprepade gånger skaka enheten, försiktigt men bestämt, med USB-porten riktad nedåt. Torka sedan enheten torr med en mikrofiberduk. Upprepa proceduren tills det inte går att se någon fukt i USB-porten.

  Du bör också se till att inga hårstrån eller andra små föremål fastnar i skydden när du stänger dem. Annars kan enheten skadas allvarligt.

  Grundläggande skötsel

  Här är några tips som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din enhet:

  • När du har använt din smartphone, surfplatta eller något tillbehör i våt miljö ska du komma ihåg att torka av alla skydd och andra ytor där vatten kan samlas.
  • Utsätt inte enheten för havsvatten, saltvatten, klorerat vatten eller vätskor som fruktdrycker, flytande rengöringsmedel, vinäger eller ättika.
  • Om enheten av misstag utsätts för annat än sötvatten, t.ex. klorerat poolvatten, ska du alltid rengöra enheten med kranvatten.
  • Om högtalaren eller mikrofonen blir blöt kan deras funktioner påverkas till dess att all fukt är helt borta.
  • Enhetens IP-klassning ha fastställts i laboratoriemiljö och i standbyläge, vilket innebär att du inte du bör använda enheten under vatten för att t.ex. ta bilder. Använd inte enheten för att ta bilder vid någon sorts undervattensaktivitet, inklusive dykning eller snorkling.
  • Torktiderna varierar beroende på miljö och omständigheter, men det kan ta upp till tre timmar innan enheten är helt torr. Du kan under tiden fortfarande använda alla funktioner som inte är beroende av högtalaren eller av mikrofonen. Du kan alltså ta bilder, läsa e-post eller skicka SMS utan problem.
  • Använd inte hårtork för att torka våta delar av enheten.
  • Vardagsslitage och andra eventuella skador på enheten kan minska enhetens beständighet mot damm och fukt.

  Garanti, reparationer och kundtjänst

  Din garanti täcker inte skador eller defekter som orsakas av misskötsel eller felaktig användning av enheten. Kompatibla tillbehör, inklusive batterier, batteriladdare, handsfree-enheter, tangentbord och USB-kablar är i sig inte damm- och vattentåliga.