Fotograferingstips > Fånga rörelser i fotografierna

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 12Fånga rörelser i fotografierna

  Brännvidd: 180 mm/F-nummer: 5,0/Slutartid: 1/4000 s

  I det här kapitlet får du några tips på hur du kan fotografera rörliga motiv, som sportscener eller tåg, med en känsla av närvaro och dynamik. α-kamerorna har flera funktioner som är användbara när du fotograferar rörliga motiv. Börja med att prova råden nedan.

  Fota med stoppad rörelse

  För att tillfälligt stoppa motivets rörelser och ta den bästa möjliga bilden måste du fotografera med snabbare slutartid. Du kan ställa in slutartiden manuellt i S-läget, men börja med att använda läget Sportbilder i Motivval (fotograferingsläge).
  I läget Sportbilder kan du ta en bild och frysa motivets rörelse. Det här läget har kortare slutartid och autofokus som kontinuerligt spårar motivets rörelse vilket passar bra för rörliga motiv. I det här läget är också läget för kontinuerlig bildtagning aktiverat. Det gör det enklare att fånga det bästa ögonblicket. Tänk på att den kontinuerliga bildtagningen avbryts om du tar bort fingret från slutarknappen när du har tryckt på slutarknappen en gång. Se till att hålla ned slutarknappen hela tiden medan du fotar motivet.

  1/800 s 1/800 s

  För att ta fotografierna ovan höll fotografen slutarknappen nedtryckt medan hunden sprang. De två fotografierna ovan är de bästa fotografierna från den kontinuerliga bildtagningen. Med en slutartid på 1/800 sekunder ser det ut som att motivet har stannat.

  Eftersom läget Sportbilder i Motivval är ett av de automatiska fotograferingslägena kan du inte ändra ljusstyrkan och färgen. Om du vill ändra dessa inställningar genom att till exempel använda exponeringskompensation och vitbalans måste du fotografera i S-läget. Om du vill kunna fotografera rörliga motiv kontinuerligt i S-läget ställer du in autofokuslägetAF-C (kontinuerlig autofokus) och fotograferingsläget på Kontinuerlig bildtagning.

  Komponera bilden

  När du har vant dig vid att använda kontinuerlig bildtagning kan du börja tänka på kompositionen. Enligt ”1. Fota imponerande porträtt med människor i fokus” och ”9. Låt de små föremålen spela huvudrollen” är det vanligt att komponera bilden enligt ”tredjedelsregeln”. Men för motiv där du vill att ögonblickets dynamik ska förmedlas kan det också fungera bra att ha motivet mitten av bilden. Den här kompositionen uttrycker motivets kraft och tema på ett effektivt sätt. När du fotar sportmotiv kan du ge bilden en stark känsla av närvaro genom att fånga huvudmotivet i rörelse i mitten av bilden.

  Brännvidd: 300 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/2500 s

  De här fotografierna har tagits med motivet i mitten av bilden. Genom att zooma in på motivet med ett teleobjektiv kan du förmedla motivens kraft och dynamik. Eftersom motivet är i mitten av bilden är det också enklare att fokusera på det.

  När du fotar rörliga motiv kan situationen ändras drastiskt på bara ett ögonblick, till skillnad från när du fotar orörliga landskap. Därför bör du ta så många bilder som möjligt för att inte missa några fotograferingsmöjligheter. Först måste du vänja dig vid kontinuerlig bildtagning och inte tänka på kompositionen tills du har mer spelrum. Du kan även komponera fotografier genom att beskära dem i datorn när du kommer hem.

  Brännvidd: 70 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/400 s

  Prova teleobjektiv

  I sportscener, som exemplet ovan, är det effektivt att zooma in på motivet för att förmedla bildens dynamik. Det är särskilt viktigt att använda teleobjektiv när du ska fota på långt avstånd. Teleobjektiv rekommenderas för dem som ofta fotar sport, fåglar och djur.

  Objektivets brännvidd: 200 mm/F-nummer: 6,3/Slutartid: 1/2000 s

  SEL200600G

  Denna 200–600 mm supertelezoom är perfekt för djurfotografering och annat. Med 1,4x- och 2,0x-telekonvertrar når du 840 eller 1 200 mm, med full G-objektivkvalitet och AF-prestanda. Asfäriska element och ED-glaselement ger suverän upplösning i hela zoomintervallet, medan Sony Nano AR-beläggning motverkar reflexer och skuggor. Du får även otroligt snygg bokeh-effekt.

  F-nummer: 16/Slutarhastighet: 1/6 s

  SEL70300G

  Den första 70–300 mm fullformatszoomen med E-fattning ger utmärkt upplösning i hela bilden. Den gör också att du kan ta hisnande vackra och detaljrika närbilder med 0,9 meters minsta närgräns. Inbyggd optisk SteadyShot-bildstabilisering motverkar kameraskakningar effektivt från nära till tele, medan en avancerad linjär autofokus ger snabb och precis autofokus med precision. Den är dessutom damm- och fukttålig.

  Objektivets brännvidd: 193 mm/F-nummer: 6,3/Slutartid: 1/50 s

  SEL70350G

  Optimerad optisk och mekanisk design ger enastående supertelezoomprestanda för APS-C-kameror (motsvarande 105–525 mm). Imponerande G-objektivkvalitet bibehålls i hela zoomintervallet, ända ut i bildernas kanter. Allt har paketerats i ett kompakt, mobilt 5x supertelezoomobjektiv med inbyggd optisk bildstabilisering.

  Brännvidd: 208 mm/F-nummer: 6,3/Slutartid: 1/320 s

  Med det här objektivet med 3,8x zoom kan du fota från 55 till 210 mm med samma optiska prestanda hela vägen. Bildstabiliseringstekniken SteadyShot gör det enklare att uppnå skarpa, stabila bilder och videor i svagt ljus eller när du zoomar in på avlägsna motiv. Med inbyggd motor och fokusering får du dessutom jämn och följsam autofokus med minimal oskärpa, vilket passar perfekt för videoinspelning.