Fotograferingstips > Fotografera höstfärger
Nivå: Nybörjare
LEKTION 16Fotografera höstfärger
Brännvidd: 85 mm (motsvarande 35 mm), bländartal: 3,2, slutartid: 1/800 sekund.
Här får du lära dig att föreviga de vackra höstfärgerna. När du ska fotografera höstfärger ställer du in kameran på A-läge så att du kan ändra bländaren. Generellt gäller att du ska minska bländaröppningen när du vill fotografera hela vyer och större motiv med full skärpa och minska bländaröppningen när du vill framhäva en viss del av motivet eller ta närbilder, till exempel på en gren.
Tänk på från vilket håll ljuset kommer
Innan du börjar ställa in kameran bör du tänka efter hur du kan utnyttja ljuset. Hur höstfärgerna framträder i bilden beror till stor del på ljusets riktning, tiden på dagen och på vädret.
En klar dag kan ljusets riktningar vanligen klassas som frontljus, sidoljus och motljus.
Frontljus
Frontljus träffar motivet framifrån, sett från kameran. Med frontljus kan du ta färgstarka bilder som ser naturliga ut. Eftersom det inte uppstår några skuggor blir bilderna lite platta och utan djup.
Fota i frontljus.
Brännvidd: 35 mm, bländartal: 10,0, slutartid: 1/50 sekund.
Sidoljus
Sidoljus lyser upp motivet från sidan. Sidoljuset framhäver trädens skuggor och ger djup i landskap. När du fotograferar i skymningen ska du försöka utnyttja sidoljuset.
Fota med sidoljus.
Brännvidd: 200 mm, bländartal: 8,0, slutartid: 1/60 sekund.
Motljus
Motljus lyser upp motivet bakifrån. När motljus faller genom trädens lövverk blir färgerna genomskinliga och livliga. Löven riktigt lyser i bilderna. Kontrastskillnaden vid motiv i motljus mot mörk bakgrund ger stämningsfyllda, dramatiska bilder, så se till att utnyttja motljuset.
När du fotograferar i motljus och solljuset lyser rakt in i objektivet kan kontrasten och mättnaden minska i bilden. Då kan du ändra lite på kameravinkeln mot solen eller lövverket, så att solljuset inte lyser rakt in i objektivet. Motivet blir också mörkare när starkt ljus riktas rakt mot objektivet. Om motivet ser alltför mörkt ut, eller inte lika livfullt som du tänkt dig, kan du öka exponeringskompensationen mot + tills du får samma ljusstyrka som du ser med blotta ögat.
Fota i motljus
Brännvidd: 11 mm, bländartal: 14,0, slutartid: 1/30 sekund.
Motljus rakt in i objektivet.
Använd den här tekniken i olika typer av ljus och tänk på kamerans placering i förhållande till solen.
Begränsa dig inte till att fotografera höstfärgerna enbart när solen skiner. Du kan få fram helt andra uttryck när det är molnigt eller regnigt. En molnig dag kan färgerna vara lika livfulla som när solen skiner men hela motivet kan vara insvept i ett mjukt ljus som ger rofyllda bilder utan hårda skuggor.
Foto taget en molnig dag.
Det går att ta bra bilder i regn också. I regnet blir ljuset ännu mjukare och färgerna ännu mer dämpade. Dessutom tvättas dammet på löven bort och vattendropparna gör att de blänker av regnet.
Foto taget en regnig dag.
Brännvidd: 115 mm, bländartal: 11,0, slutartid: 1 sekund.
Om du tar med moln och regnskyar i kompositionen märks den vita himlen tydligt och din bild blir alldaglig. Om du istället utesluter himlen kan höstfärgerna framträda ordentligt och bilden blir mer iögonfallande.
Fånga verkligheten så som du ser den
Om du vill fånga höstfärgerna så som du upplever dem räcker det inte med att ljuset kommer från rätt håll. Du måste också justera ljusstyrkan och färgen i kamerainställningarna. Den ljusstyrka och färg som kameran räknar fram automatiskt kanske ger ett resultat som inte stämmer med hur du vill att bilden ska se ut, eller hur du upplever motivet. Om kamerans bild inte överensstämmer med hur du ser motivet kan du försöka justera exponeringskompensationen och vitbalansen. När bilden ser ut så som du uppfattar motivet är färgerna och ljusstyrkan rätt.
Vilka justeringar du behöver göra beror på ljusets riktning, väderförhållandena och motivet. Nedan följer några exempel. Under själva fotograferingen kan du ändra inställningarna allteftersom du ser resultaten på kameraskärmen, tills du blir nöjd med dina bilder.
Använda exponeringskompensation
Exponeringskompensation: 0
Exponeringskompensation: +2,0
Om bakgrunden är ljus på grund av motljus kan lövverket framstå som mörkt och dystert. Om det händer kan du ändra exponeringskompensationen mot + så får du fram livligare färger i lövverket. Du kan justera bakgrunden så att den blir lätt överexponerad.
Använda vitbalans
Automatisk vitbalans
Vitbalansen inställd på molnigt
Du kan använda vitbalans om du vill understryka intensiteten i färgerna. Om det är molnigt eller skugga när du fotograferar blir de röda och gula färgtonerna livligare om du ställer in vitbalansen på Cloudy. Du kan också finjustera vitbalansen om du vill ändra nyansen på färgerna.
När du fotograferar landskap eller tar ögonblicksbilder kan det vara frestande att öka mättnaden med Kreativa inst./Kreativt utseende så att färgerna blir livligare, men eftersom höstfärger redan är mycket mättade i sig själva kan det leda till övermättade färger som gör att bilden förlorar i djup. Därför rekommenderar vi inte den metoden.
Om du ökar mättnaden kan de röda färgnyanserna bli övermättade och göra att bilden ser platt ut.
Istället för att öka mättnaden kan du försöka finjustera bilden med exponeringskompensationen och vitbalansen.
Naturligtvis är det här med färg en smaksak och det finns inget som är rätt eller fel. Som i exemplet ovan kan man också öka de blå färgnyanserna med vitbalansen, i bilder tagna när det är molnigt. Det ger en sval och lugn känsla i bilden.
Vitbalansen inställd på Dagsljus när det är molnigt ute
Fotografera med olika kompositioner
När du behärskar färgerna och deras livlighet kan du roa dig med att skapa varierande uttryck genom att ändra kompositionen.
Olika objektiv ger olika uttryck
Som exemplen nedan visar blir resultaten helt olika beroende på om du använder ett teleobjektiv eller ett vidvinkelobjektiv för samma motiv. Vidvinkelobjektiv ger spännande bilder och teleobjektiv för dig närmare motivet och skapar oskärpa. Genom att använda olika objektiv och fotografera ur olika vinklar kan du få fram olika egenskaper.
Bild med vidvinkel, brännvidd: 18 mm, bländartal: 8,0.
Bild med televinkel, brännvidd: 90 mm, bländartal: 8,0.
Fotografera med vidvinkelobjektiv
När du fotograferar med vidvinkelobjektiv (kort brännvidd) kan du få in vida landskap i bilden men du kan också skapa dynamiska bilder där perspektivet och höjden förstärks. Det blir också ytterst lite oskärpa så motivet kan få stort skärpedjup. Om du vill få in hela landskapet i bilden ställer du in bländaren mellan f8,0 och f11.
Brännvidd: 11 mm, f-tal: 8,0, slutartid: 1/25 sekund.
Den här bilden har tagits med ett vidvinkelobjektiv riktat uppåt. Trädens höjd framhävs och stammarna ser ut att sträva uppåt. Hela bilden blir spännande.
Brännvidd: 11 mm, bländartal: 10,0, slutartid: 1/60 sekund.
Här är en närbild på färggranna höstlöv. Löven i förhållande till den vidsträckta bakgrunden ger dynamik i bilden. Vidvinkelegenskaperna framhäver förgrundsmotivet i förhållande till bakgrunden. Om du ställer in bländaren på f10 syns bakgrunden tydligt utan alltför mycket oskärpa.
Fotografera med teleobjektiv
Med ett teleobjektiv (lång brännvidd när du använder ett objektiv med zoom) kan motivet framhävas mot bakgrundsoskärpa. Delar av motivet kan föras närmare och framträda mot ett avlägset berglandskap. Ett teleobjektiv är också bra när du vill få en komprimerande effekt som trycker ihop bilden i djupled, så att du inte förlorar förhållandet mellan bergen i bakgrunden och landskapet i förgrunden.
Brännvidd: 200 mm, bländartal: 3,2, slutartid: 1/80 sekund.
Här har höstfärgerna fotograferats med ett teleobjektiv. Både förgrunden och bakgrunden har vacker oskärpa. Ju närmare du går med ett teleobjektiv desto kortare blir skärpedjupet och desto kraftigare blir bakgrundsoskärpan som framhäver höstlöven. Om du vill öka oskärpan ska du fotografera med så stor bländaröppning som möjligt.
När du fotograferar den här typen av bilder bör du vara uppmärksam på bakgrundsfärgen. Fotot ovan är taget ur en vinkel där de gula löven placerades i bakgrunden så att hela bilden fick ett mer intensivt uttryck.
Brännvidd: 160 mm, bländartal: 8,0, slutartid: 1/60 sekund.
När man ser vackra landskap frestas man ofta att försöka få med så mycket som möjligt i bilden. Har du någonsin tagit en bild och inte lyckats fånga känslan i motivet? Det beror på att du har fått med störande objekt i bilden. Istället för att planlöst rikta kameran mot ett större område kan du försöka ringa in vilken del av landskapet som är mest anslående och framhäva den delen med ett teleobjektiv. I fotot ovan har vi riktat in oss på den del av landskapet där höstlöven är som vackrast.
Brännvidd: 150 mm, bländartal: 11,0, slutartid: 1/4 sekund.
Teleobjektiv är också bra när du vill trycka ihop djupet i ett landskap. Trots att det är flera kilometer mellan de gula träden i förgrunden, barrträden längre bak och bergen i bakgrunden ser de olika delarna ut att stå nära samman och hela bilden blir anslående.
Skapa olika uttryck genom att variera kameravinklar och idéer
När man fotograferar höstlöven handlar det inte bara om att fånga träd och löv på bild. Om man tar med fjällbäckar, sjöar och andra naturelement i omgivningen kan man få höstlöven att se mer anslående ut. Fallna löv kan i sig vara ett uttryck för ett höstlandskap. Försök variera kompositionen och motivet och roa dig med att fånga höstfärgerna på många nya sätt.
(1) Brännvidd: 50 mm, f-tal: 2,8, slutartid: 1/8 sekund.
(2) Brännvidd: 70 mm, bländartal: 7,1, slutartid: 1/160 sekund.
(1) En bild på löv som flyter i en vattenpuss vid dina fötter antyder att hösten snart är över. Höstlöv är mer än bara knallröda träd. Även när höstfärgerna börjat falna är hösten närvarande överallt.
(2) Även vattendroppar på fallna löv framkallar en känsla av höst.
Brännvidd: 35 mm, bländartal: 10,0, slutartid: 1/15 sekund.
Sjöar, tjärnar och åar som ofta figurerar som birollsinnehavare i höstlövs- och trädscenerier spelar ibland själva huvudrollen. Var också uppmärksam på hur trädens färger reflekteras på vattenytan.
Prova vidvinkelobjektiv
F-nummer: 8/Slutarhastighet: 1/100 s
SEL1635Z
Det här ZEISS Vario-Tessar 16–35 mm-zoomobjektivet i fullformat och med E-fattning ger utmärkta prestanda i ett kompakt och lätt format. Ett flexibelt zoomintervall i kombination med inbyggd optisk bildstabilisering gör det till ett utmärkt val för ögonblicksbilder, inomhusmotiv, gruppbilder, landskap och mycket mer, särskilt när det används med ett fullformatskamerahus i α7-serien. Med en fast största bländare på f4 har du bättre kontroll över exponering och skärpedjup.