Fotograferingstips > Fotografera fyrverkerier

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 15Fotografera fyrverkerier

  Fotografi

  Brännvidd: 28 mm (motsvarande 35 mm), bländartal: 14, slutartid: 23 sekunder.

  Under sommaren är det högsäsong för fyrverkerier. Med en kamera kan du ta anslående bilder när natthimlen lyses upp under glittrande korta ögonblick. Är du redo att fotografera åtminstone några av dem innan sommaren är slut?

  Förberedelser innan du fotograferar fyrverkerier

  Om du vill ta vackra bilder av fyrverkerier mot natthimlen måste du använda stativ eftersom slutaren måste vare öppen ganska länge. Du behöver också en fjärrkontroll* så att du kan öppna slutaren i exakt rätt ögonblick. Du behöver inte bara rätt utrustning när du ska fotografera fyrverkerier, du måste också välja rätt fotograferingsplats. Försök placera dig på den bästa utsiktsplatsen och där du kan höra meddelanden som ropas ut. Se till att du kommer nära det du vill fotografera och samtidigt kan njuta av själva fyrverkeriet. Se till att du inte skymmer andra åskådare. Om ditt stativ är för högt bör du skjuta in stativbenen. Då skymmer du inte utsikten för människorna bakom dig och stativet blir stadigare. Kontrollera i förväg att det är tillåtet att använda stativ på platsen.

  • *Vilken typ av fjärrkontroll du kan använda beror på vilken kameramodell du använder. Se här.

  Ställ upp stativet medan det fortfarande är ljust ute. Kontrollera att inga gatlyktor eller elledningar är i vägen som kan komma med i bild.
  Vilket objektiv som är bäst att använda varierar. Det beror på avståndet till uppskjutningsplatsen och på vilken typ av bild du vill ta. Det är ofta bra att använda ett standardzoomobjektiv. Med ett sådant objektiv kan du ta både bilder i vidvinkel om du använder en kort brännvidd (1) och mer detaljrika bilder om du använder en lång brännvidd (2).

  Fotografi

  (1) Brännvidd: 20 mm. (2) Brännvidd: 70 mm.

  Fotografi

  Bild tagen från långt håll med teleobjektivinställning.

  Ställa in kameran

  När du har ställt upp utrustningen ställer du in kameran.

  Ställ in fotograferingsläget på M-läge, och ställ sedan in ljuskänslighet, bländare och slutartid.

  1. Ljuskänslighet

  Fyrverkerier är mycket ljusa så du kan fotografera med ljuskänsligheten inställd på ISO 100. Du kan justera ljusstyrkan för fyrverkerierna med hjälp av bländaren.

  2. Bländare (bländartal)

  Även om lämpligt bländartal kan variera beroende på vilken typ av fyrverkeri det rör sig om kan du fotografera många fyrverkerityper med korrekt exponering om du använder f13. Om du tycker att fyrverkeriernas ljusspår är för mörka eller för ljusa kan du använda ett f-tal mellan f10 och f18 som standard.
  Det bästa är att finjustera f-talet utifrån vilken typ av fyrverkerier du ska fota, men vi rekommenderar att du fixerar f-talet och koncentrerar dig på slutartiden tills du är mer van vid att fotografera.

  3. Slutartid

  För att lyckas med dina fyrverkeribilder måste du veta hur länge slutaren ska vara öppen. Välj BULB för slutartiden så att du kan manuellt kan ange hur länge slutaren ska vara öppen.
  När du hör fyrverkerierna skjutas upp öppnar du slutaren och har den öppen tills skenet har försvunnit. Då blir det vackra ljusspår efter fyrverkerierna, som på bild (1). Om du har för kort slutartid ser fyrverkerierna bara ut som prickar, som i (2).
  Kom ihåg: eftersom du måste ställa in kameran för fjärrutlösning med fjärrkontroll är det bra att kontrollera hur du ställer in den i förväg. Detta varierar beroende på kamera. Mer information finns i användarhandboken eller bruksanvisningen.
  Du kan även använda BULB utan fjärrkontroll, men var försiktig. Vibrationen när du trycker ner slutarknappen kan göra att kameran skakar till och bilden blir oskarp.
  Var också noga med att inaktivera funktionerna Brusreducering vid lång exponering och SteadyShot.

  Fotografi

  (1) Slutartid: 4 sekunder. (2) Slutartid: 1/100 sekund.

  Om du håller slutaren öppen under flera fyrverkeriuppskjutningar i rad kan dina bilder bli riktigt praktfulla men ljusen från de olika fyrverkerierna kan överlappa varandra på samma plats så att delar av bilden blir vita och överexponerade.

  Fotografi

  Flera fyrverkeriuppskjutningar överlappar varandra.

  Nu kan du börja fotografera

  Nu har du koll på utrustningen och alla inställningar är klara. Dags att börja fotografera.
  Börja med att ställa in kamerans fokus på fyrverkerierna. Använd manuell skärpa (MF). Eftersom det är svårt att ställa in skärpan rätt redan vid första fyrverkeriuppskjutningen bör du justera skärpan under flera uppskjutningar i rad. Då kan du ta riktigt fina bilder mot slutet av fyrverkerishowen. Om du använder funktionerna MF Assist och Focus Magnifier får du med fler detaljer när du fokuserar.
  Om du inte är van vid att använda MF kan du använda AF för att fokusera på fyrverkerierna och sedan snabbt gå tillbaka till MF. I båda fallen kan du förstora bilderna på uppspelningsskärmen och se om motivet är i fokus.
  När fyrverkerierna väl är i fokus kan du fortsätta att fota med samma fokusposition, som kan förändras om du ändrar komposition eller zoomar in eller ut. Om du gör det bör du kontrollera att bilderna fortfarande blir skarpa.

  Fotografi

  Förstora en del av bilden på skärmen.

  Vitbalansen är viktig om du vill fotografera fyrverkerier så att bilden motsvarar det du ser med blotta ögat. Du kan fota vackra färger med enbart AWB (automatisk vitbalans), men om du vill ha mer realistiska färger kan du prova att använda Glödlampa för att fota fyrverkerier med mellanfärger, till exempel cyan, rosa och citrongult, och använda Dagsljus för att fota fyrverkerier som har mycket orange i sig.
  Använd Kreativa inst./Kreativt utseende om du vill ha mer färgglada bilder och öka mättnaden för att få mer livfulla foton.

  Fotografi

  Vitbalansen inställd på AWB.

  Fotografi

  Vitbalansen inställd på Glödlampa.

  Fotografi

  Högre mättnad.

  Om bilderna blir bleka med tråkiga färger trots att du ändrat vitbalansen och mättnaden kan det bero på att bilderna överexponeras. I sådana fall kan du minska bländaröppningen innan du tar en ny bild.

  Om du är van att fotografera kan du försöka anpassa kompositionen.
  Även om den idealiska kompositionen beror på vilket objektiv du använder, var du befinner dig och vilken sorts bild du vill ta brukar det vara bra att fotografera enstaka fyrverkeriskurar i stående format. Breda fyrverkeriskurar, som ofta förekommer i slutet av en fyrverkerishow, bör du ta i liggande format så att hela bilden fylls av fyrverkeriet. Du kan också använda liggande format för enstaka fyrverkeriskurar om du komponerar ihop bilden med ett landskap i bakgrunden.

  Fotografi

  Stående format.

  Fotografi

  Liggande format med ett brett område med fyrverkeriskurar.

  Använda fjärrkontrollen

  När du fotograferar fyrverkerier med läget BULB bör du använda en fjärrkontroll. Om du använder fjärrkontroll i läget BULB kan du anpassa hur långa ljusspåren blir och hur många fyrverkeriskurar du fångar på samma bild. Eftersom du kan släppa slutarknappen när som helst utan att titta på kameran kan du istället njuta av fyrverkeriet.
  Genom att använda fjärrkontrollen slipper du även oskärpa som orsakas av kameraskakningar när du släpper upp slutarknappen, och du kan använda exponeringstider på mer än 30 sekunder som är användbart till exempel när du ska fotografera med stativ när det är mörkt.

  • *Vilken fjärrkontroll du kan använda beror på vilken kameramodell du använder. Kontrollera att fjärrkontrollen är kompatibel (RMT-P1BT, RM-VPR1) före köp.
  Fotografi

  Slutartid: 37 sekunder.

  Fjärrkontroll med flerpolig kontakt. Gör det möjligt att fjärrstyra zoom och slutare (bulb) och kan användas för både stillbilder och film. Levereras med kabel.