Fotograferingstips > Fotografera natthimlen
Nivå: Nybörjare
LEKTION 14Fotografera natthimlen
Brännvidd: 16 mm (motsvarande 35 mm), f-tal: 2,8, slutartid: 30 sekunder.
Har du någonsin velat fotografera en stjärnbeströdd natthimmel? Med rätt teknik kan din kamera fånga himlens stjärnmyller. Här får du lära dig några nybörjartekniker som hjälper dig ta imponerande bilder av stjärnhimlen.
Förberedelser innan du börjar fotografera stjärnorna
För att dina bilder av natthimlen ska bli riktigt vackra är det viktigt att hitta rätt plats.
I stadsmiljöer med mycket artificiell belysning är himlen upplyst (av ljusföroreningar) och det blir svårt att se stjärnorna. För spektakulära bilder på stjärnorna är det bäst att befinna sig på hög höjd eller på ett berg där det är mindre ljusföroreningar och där himlen är klar. Du kan också försöka fotografera himlen från en närliggande park där stadsljuset inte syns.
Även månskenet räknas som ljusförorening när vi vill fotografera stjärnorna. Vi rekommenderar att du fotograferar när det är nymåne eller när månen har gått ner.
Slutaren måste vara öppen under lång tid när du fotograferar stjärnorna. Du måste därför montera kameran på ett stativ precis som när du fotograferar vanliga nattmotiv. Även om det är praktiskt att använda fjärrkontroll när man fotograferar med stativ kan du istället ställa in självutlösaren på två sekunder, om du inte har någon fjärrkontroll. Då slipper du få rörelseoskärpa på grund av vibrationer från kameran när du trycker på slutarknappen. När du använder stativ ska du också stänga av bildstabiliseringsfunktionen som annars kan ställa till problem.
Ställa in kameran
När du har monterat kameran på stativet ska du anpassa kamerainställningarna.
Du kan fotografera natthimlen på olika sätt. Du kan avbilda stjärnorna så som du ser dem, göra en timelapsefilm där stjärnorna rör sig eller fotografera en nebulosa med ett teleobjektiv.
Först förklarar vi den metod som är enklast: att ta stillbilder av stjärnorna.
Om du fotograferar med ett zoomobjektiv ska du använda vidvinkelläget (kortast möjliga brännvidd). Då ryms en större del av himlen och landskapet på bilden.
Vidvinkelbild av natthimmel och landskap.
Bild av stjärnor som rört sig.
Därefter ställer du in fotograferingsläget på M-läge och ställer in bländare, slutartid och ljuskänslighet.
1. Bländare
Öppna bländaren helt så att kameran tar in mycket ljus. Då blir det lättare att fotografera stjärnorna.
2. Slutartid
Även om slutartiden beror på vilket objektiv du använder bör du försöka ställa in den på cirka åtta sekunder. Till skillnad från stillastående motiv rör sig stjärnorna sakta hela tiden. Om slutartiden är alltför lång kommer stjärnorna att se ut som streck på bilden, och inte som tydliga ljuspunkter.
3. Ljuskänslighet
Vilken ljuskänslighet som är bäst beror på hur stora ljusföroreningarna är, och det varierar ganska mycket. Det beror också på vilket objektiv du använder och vilken plats du fotograferar på. Prova först med ISO 400. Kontrollera sedan resultatet och ändra värdet om det behövs.
När du är klar med de tre inställningarna ovan kan du börja fotografera. Börja med att ställa in skärpan på stjärnorna. Autofokusfunktionen (AF) fungerar inte när det är svag belysning, som under natthimlen. Du måste därför använda manuell skärpa (MF). Det kan vara svårt att ställa in skärpan på en liten stjärna när man tittar på LCD-skärmen. Använd därför fokusförstoraren och MF Assist. Då blir det lättare att ställa in skärpan på stjärnorna eftersom de förstoras på skärmen. Du kan flytta området som förstoras med knapparna. På så sätt kan du leta efter en ljus stjärna att ställa in skärpan på.
Visningen på skärmen utan fokusförstoring (exempel).
Visningen på skärmen med fokusförstoring (exempel).
När du hittat en ljus stjärna vrider du på skärperingen tills stjärnan ser skarp ut. Det är inte självklart att stjärnan kommer i fokus om du vrider skärperingen så långt det går (till oändligheten). Vi rekommenderar att du kontrollerar skärpan med hjälp av fokusförstoraren. Om skärmen är helt svart och det är svårt att se stjärnorna och landskapet kan du öka ljuskänsligheten till ISO 3200 eller 6400. Då blir det lättare att se motivet på skärmen.
När du har ställt in skärpan på stjärnorna måste du vara försiktig så att inställningen inte ändras innan du har hunnit ta din bild. Skärpan kan ändras om du ändrar brännviddsinställningen på ett zoomobjektiv eller om du väljer AF.
Om fokuseringen är felaktig ser stjärnorna suddiga ut.
Kontrollera resultatet medan du fotograferar
När stjärnan är helt i fokus trycker du på slutarknappen och tar en bild. Bilden bearbetas av brusreduceringsfunktionen under några sekunder efter det att du tagit bilden. Det kan därför ta lite tid innan bilden visas på skärmen.
Förstora bilden och kontrollera resultatet. Ser du stjärnorna?
När du fotograferar med inställningarna ovan kan du ta bilder som ser ut som bilderna nedan.
Brännvidd: 19 mm, bländartal: 3,5, slutartid: 5 sekunder.
Del av stjärnbilden Orion förstorad på skärmen. Stjärnorna ser ut som ljuspunkter.
Om hela bilden är alltför ljus eller mörk tar du fler bilder med olika ljuskänslighet och slutartider. Ju högre ljuskänslighet desto ljusare blir bilden, och du kan använda snabbare slutartider, men om ljuskänsligheten är alltför hög kan bilden se brusig ut och upplösningen kan försämras. Det kan också hända att din bedömning av hur ljus bilden är blir felaktig om skärmen är alltför ljus. När du fotograferar i svag belysning rekommenderar vi att du ställer in skärmen på en lägre ljusstyrka än när du fotograferar under dagtid.
Om stjärnorna på bilden inte ser ut som i verkligheten kan du kontrollera på skärmen om bilderna är oskarpa, alltför ljusa eller mörka, ändra inställningarna och sedan ta en ny bild.
Det kan också hända att himlen har blivit molnigare medan du ställt in kameran.
Ändra kompositionen och färgen
När du har sett att stjärnorna syns på bilden kanske du vill justera kompositionen och färgen. Om man fotograferar stjärnhimlen och det omgivande landskapet tillsammans kan bilderna bli riktigt spektakulära. Se dig omkring och försök få med träd eller någon vacker vy i kompositionen. När du ändrar kompositionen måste du vara försiktig så att du inte rör skärperingen som du redan har ställt in.
Du kan ändra färgen som du vill med hjälp av vitbalansfunktionen. Du kan till exempel välja Glödlampa eller Lysrör: Varmt vitt om du vill skapa en tydlig bild med en riktigt blå stjärnhimmel. Om du väljer AWB (automatisk vitbalans) blir färgerna mer naturliga och bilden överensstämmer mer med hur du ser färgerna i verkligheten.
Vitbalansen inställd på Auto Vitbalansen inställd på Glödlampa
I handeln finns softfilter (mjuktecknande filter) som du kan använda om du vill ge stjärnljuset en lätt oskärpa. Då ser stjärnorna större ut på bilden, även med ett vidvinkelobjektiv.
Foto taget med softfilter framför objektivet.
Objektivets brännvidd: 24 mm/F-nummer: 1,4/Slutartid: 8 s
SEL24F14GM
Objektivet G Master har en mängd tekniska fördelar som ger konsekvent hög upplösning och mjuk, naturlig bokeh även när bländaren är inställd på det högsta värdet f1,4. Objektivet är både kompakt och lättast i klassen2, vilket maximerar bärbarheten. Den har snabb autofokus med precision och bästa tänkbara kontroll och tillförlitlighet.