Fotograferingstips > Gör konstverk av välbekanta motiv

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 10Gör konstverk av välbekanta motiv

  Fotografi

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 8,0/Slutartid: 1/80 s/Kreativa teman: Solnedgångar

  Om du gillar att fota motiv du stöter på medan du jobbar eller i din vardag kanske du tycker att motiven ser mindre intressanta ut än förväntat eftersom bilderna inte lyckas förmedla stämningen. I det här kapitlet får du lära dig några funktioner och tips för att ta bra bilder på välbekanta motiv.

  Tänk på kompositionen och beskärningen

  Om du tar vardagsbilder är det kul att fota spontant utan avsikter. Men man kan ändå fundera på kompositionen och hur man ska beskära scenen. Först tittar vi på hur scenen kan beskäras. Om du bara tar fram kameran och fotar direkt händer det ofta att fotot blir rörigt och fullt av onödiga föremål.
  Försök att bara fokusera på huvudmotivet istället för att ta med allting i bilden. Det gäller särskilt när du tar vardagliga bilder.
  Ofta kan man få en bildvinkel (brännvidd) som ligger nära det mänskliga visuella fältet genom att flytta zoompositionen till telesidan. Använd zoomfunktionen aktivt när du tar vardagsbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 35 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/1000 s/Exponeringskompensation: +1/
  Vitbalans: Skugga/Kreativa teman: Landskap (Kontrast: +3, Mättnad: -3)

  Det här fotot är taget med normalobjektivet SEL1855 med zoom och brännvidden 35 mm. Scenen har beskurits så att flaggan är huvudmotiv. Zoompositionen har flyttats något till telesidan, vilket gör att det blir en bra balans mellan flaggans storlek och de omgivande byggnadernas storlek och djup.

  Fotografi

  Brännvidd: 23 mm

  Det här fotot togs på vidvinkelsidan och fotografen försökte få med så många objekt som möjligt, till exempel byggnaderna och gatlampan. Det gör att byggnaderna och marken tar upp större delen av bilden, medan den viktiga flaggan bara syns lite grann i bakgrunden. Det första fotografiet med flaggan i förgrunden på telesidan är bättre än den här bilden.

  Fotografi

  Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 8,0/Slutartid: 1/250 s Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 8,0/Slutartid: 1/1000 s

  Exemplen ovan togs med brännvidden 50 mm. En sådan dramatisk beskärning kan också vara intressant för vissa motiv.

  Det här är närbilder på motiv som har tagits med ett teleobjektiv med zoom under en promenad på gatan. När du fångar en närbild av en liten del av motivet väcks betraktarens fantasi. Betraktaren föreställer sig en stämning som inte finns på bilden.

  Fotografi

  Brännvidd: 57 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/60 sBrännvidd: 300 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 2,5 s

  Det finns några vanliga kompositioner inom fotografering som tredjedelsregeln och diagonal komposition. Men om du blir alltför medveten om sådana typer av kompositioner blir bilderna opersonliga och ointressanta. Se dem hellre som inspiration när du inte riktigt vet hur du ska komponera din bild. Hitta istället dina egna favoritkompositioner och -uttryck, särskilt när du bara går ut eller promenerar. Ta foton du gillar – det är hemligheten bakom ett unikt konstverk.

  Om du kan utnyttja zoomfunktionen till fullo kan du beskära välbekanta scener och skapa imponerande konstverk. Du kanske inte uppnår de resultat du förväntade dig till en början men försök att använda zoomfunktionen och utveckla din egen stil.

  Fotografi

  Brännvidd: 11 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/160 s

  Använda bildeffekter

  Om du vill ge dina foton en unik känsla kan du prova att använda bildeffekter.
  Med bildeffekter kan du enkelt ta bilder i retrostil eller konstnärliga bilder som liknar tavlor utan att behöva redigera bilderna i en dator. (*) α-kamerorna har olika effekter och följande effekter är bara några exempel.

  (*) Vilka effekter som är tillgängliga varierar beroende på kameramodell.

  Med funktionen svartvitt med hög kontrast kan du ta ett svartvitt foto med hög kontrast som ser ut att vara taget med svartvit film. Det passar bra för att ta starka gatubilder. Använd den här effekten för att ta snygga foton på regniga och mulna dagar eller under andra förhållanden då färgfoton inte gör sig så bra.

  Fotografi

  Svartvitt med hög kontrast

  Med mjuk high-key kan du ta mjuka och bleka bilder med en blåaktig ton. Det ger fotot en behaglig och drömsk finish, oavsett motiv.

  Fotografi

  Mjuk high-key

  Med ofullständig färg får du en bild som behåller en viss färg och omvandlar andra färger till svart och vitt. Om du använder den effekten blir till och med en bild på tvätten ett snyggt konstverk. När du använder effekten för blommor och små föremål skapas också intressanta konstverk.

  Fotografi

  Ofullständig färg (blå)

  Det finns flera andra effekter, till exempel ”Leksakskamera”, ”Miniatyr”, ”Retrofoto”, och ”Posterisering (färg)”. Prova olika effekter när du fotograferar vardagliga händelser.

  Fotografi

  Leksakskamera

  Fotografi

  Miniatyr

  Fotografi

  Retrofoto

  Fotografi

  Posterisering (färg)

  Prova objektiv med fast brännvidd

  Eftersom objektiv med fast brännvidd kan skapa fantastisk bakgrundsoskärpa kan du förvandla dina vardagsbilder eller välbekanta landskap till unika konstverk med dem. Och eftersom de låter en stor mängd ljus komma in i kameran är de användbara för fotografering inomhus eller för gatubilder på kvällen.

  Fotografi

  Brännvidd: 35 mm/F-nummer: 1,8/Slutartid: 1/80 s

  Det här kompakta och lätta 35 mm-objektivet till fullformatskameror har enastående bildkvalitet, även med helt öppen f1,8-bländare. Ett mångsidigt alternativ för allt från stilleben till utomhusfotografering. Snabb, exakt och tyst autofokus samt pålitlig AF-spårning gör att det passar bra till både filmer och stillbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 1,8/Slutartid: 1/3200 s

  Ett fast objektiv med stor 50 mm bländare är ett måste för alla seriösa användare av fullformatskameror. Det här är ett utmärkt och prisvärt val. Avancerad optisk design ger hög bildkvalitet, och den stora maximala bländaren på F1,8 ger snygg bakgrundsbokeh. På kamerahus i APS-C-format med E-fattning blir kvaliteten lika hög med en motsvarande brännvidd på ungefär 75 mm.