Fotograferingstips > Låt de små föremålen spela huvudrollen
Nivå: Nybörjare
LEKTION 9Låt de små föremålen spela huvudrollen
Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 7,1/Slutartid: 1/125 s
Om du vill framhäva ett litet objekt är det viktigt att fokusera exakt på motivet och låta det spela huvudrollen i fotografiet. I det här kapitlet får du lära dig några tekniker som främst används för att fota prydnadssaker och stilleben.
Ställ in kameran på P-läget innan du börjar fota.
Grundregel: kom nära och fota på telesidan
När du fotar ett litet objekt ska du skapa oskärpa i bakgrunden för att framhäva objektet.
För att ta en närbild på objektet och göra omgivningen oskarp är de viktigaste reglerna att komma så nära motivet som möjligt och fota på zoomobjektivets telesida (med längre brännvidd). De här reglerna beskrivs i ”1. Fota imponerande porträtt med människor i fokus”, ”8. Fota det allra minsta” och så vidare. Men det kanske inte är effektivt att fylla hela bilden med motivet om du vill förmedla det lilla objektets egenskaper. I sådana situationer ska du fota många gånger samtidigt som du gradvis för kameran bort från motivet.
Det här fotot togs med zoomobjektivet SEL1855 som ingår i zoomobjektivpaketet NEX-F3. För att bakgrunden skulle bli oskarp ställdes brännvidden in på 55 mm på telesidan. Genom att fokusera på det lilla objektet och ta bilden i samma nivå som motivet framhävs objektet och bakgrunden blir oskarp.
Makroobjektiv är också användbara för att fota små saker. Med makroobjektiv kan du komma mycket närmare motivet jämfört med andra objektiv. Det gör att du kan ta närbilder på små smycken som ringar, halsband och örhängen.
Objektiv: SEL1855/Brännvidd: 55 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/100 s
Det här är en berlock som har fotats med ett makroobjektiv.
Förutom att du kan använda makroobjektiv för att fotografera närbilder har de också fördelen att fotografen kan komma så nära motivet som möjligt. Med ett makroobjektiv har du flexibiliteten i att kunna bestämma vinkel, komposition och motivets storlek även på ett begränsat utrymme, som till exempel på ett bord eller i ett litet rum.
Objektiv: SAL100M28/Brännvidd: 100 mm/F-nummer: 7,1/Slutartid: 1/13 s
Tänk på kompositionen
Var uppmärksam på kompositionen innan du släpper slutarknappen.
Nybörjarfotografer placerar ofta huvudmotivet i mitten av bilden. En sådan komposition kan tydligt uttrycka motivets kraft och tema. Men när man fotar små motiv kan det vara svårt att utnyttja ytan så att fotografiet blir uttrycksfullt.
Vid fotografering av små objekt rekommenderas tredjedelsregeln eller diagonal komposition.
Brännvidd: 100 mm/F-nummer: 2,8/Slutartid: 1/60 sec. Komposition med tredjedelsregeln
Det här är ett exempel på komposition med tredjedelsregeln. I en komposition enligt tredjedelsregeln delas bilden in i nio delar (tre horisontella × tre vertikala) och huvudmotivet placeras i skärningspunkten för de avdelande linjerna. I exemplet ovan har det lilla objektet placerats vid skärningspunkten i det övre högra hörnet. På det viset ser fotot stabilare ut, och bordsdukens mönster på den öppna ytan skapar en perfekt balans. Men om du använder tredjedelsregeln för alla dina bilder kan de bli tråkiga. Därför rekommenderar vi att du bara använder den här kompositionen när du är osäker på hur du ska komponera bilden.
Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/20 s Diagonal komposition
En annan komposition som rekommenderas för fotografering av små objekt är diagonal komposition. Om flera liknande objekt eller mönster ligger på rad eller om det finns ett randigt mönster kan du fota dem diagonalt som i bilden ovan.
Den diagonala kompositionen skapar en känsla av rytm och låter betraktaren själv skapa en bild av hur scenen ser ut utanför bilden.
Diagonal komposition
Brännvidd: 18 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/400 s
Den här bilden är ett annat exempel på diagonal komposition. Färgglada makroner har arrangerats på ett rytmiskt sätt i fotografiet.
På det här sättet skapar den diagonala kompositionen rytm och perspektiv, men den här typen av komposition kan också ge ett obalanserat och tafatt intryck. Håll dig inte bara till en komposition utan prova flera olika. I exemplet med makronerna skulle man till exempel kunna ta en intressant bild genom att fotografera dem ovanifrån.
Prova makroobjektiv
Om du ofta fotar små objekt eller blommor kommer ett makroobjektiv att förstärka ditt fotografiska uttryck. Om det är första gången du provar ett makroobjektiv rekommenderar vi ”SEL30M35” med E-fattning. De har en praktisk bildvinkel och ger dig mycket för pengarna.
Brännvidd: 90 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/3 s
SEL90M28G
Det första medellånga telemakroobjektivet med E-fattning med inbyggd bildstabilisering ger suverän G-objektivskvalitet: mycket hög upplösning vid upp till 1:1 förstoring plus vacker bakgrundsbokeh när du vill, till och med när du fotograferar med handhållen kamera. En flytande fokusmekanism ger genomgående suveräna optiska prestanda vid alla fokuseringsavstånd.
F-nummer: 2,8/Slutartid: 1/200 s
SEL50M28
Det här mångsidiga 50 mm ”normala” fasta makroobjektivet för fullformatssensorer är perfekt för vardagsfotografering och när du vill ta snygga 1:1-makrobilder. Du kan komma så nära som 16 centimeter från motivet, och bildvinkeln gör att du ändå kan vara lite kreativ och få med bakgrundselement. Kontroller och hantering har optimerats för enkel fotografering på nära håll.
Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/60 s
SEL30M35
Det här objektivet har mångsidig makrokapacitet med höga prestanda i en kompakt och lätt förpackning. Det har en förstoring på 1:1 och en minsta närgräns på 2,4 cm, vilket gör att pyttesmå motiv och detaljer kan återges med enastående upplösning och kontrast.