Fotograferingstips > Fota det allra minsta

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 8Fota det allra minsta

  Fotografi

  Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/20 s

  Om du ska förstora små objekt och använda mikrovärldens perspektiv är det bäst att använda ett makroobjektiv. I det här kapitlet får du lära dig hur du kan fota med ett makroobjektiv. Det innehåller dessutom några tekniker för användare som inte har något makroobjektiv. Ställ in kameran på A-läget så att du kan justera nivån av oskärpa.

  Grundregel: kom nära och fota på telesidan

  Även om det är enklare att fota ett förstorat motiv med ett makroobjektiv kan man göra det med ett zoomobjektiv.
  Om du ska ta en närbild på ett motiv och vill att omgivningen ska bli oskarp ska du tänka på två viktiga saker: att komma så nära motivet som möjligt och fota på objektivets telesida (med längre brännvidd). De här råden nämns också i ”1. Fota imponerande porträtt med människor i fokus”, ”2. Ge bilder på blommor en mjuk känsla” och så vidare. Men ett objektiv har en minsta närgräns som begränsar hur nära du kan komma motivet. Kommer du närmare motivet än den minsta närgränsen blir motivet oskarpt. Använder du ett objektiv med en mycket liten minsta närgräns kan du komma extremt nära motivet. Sådana objektiv kallas för makroobjektiv. Fotograferingstekniker med makroobjektiv förklaras i andra hälften av kapitlet.

  Fotografi

  Objektiv: SEL1855/Brännvidd: 55 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/100 s

  Den här bilden togs med en brännvidd på 55 mm med zoomobjektivet SEL1855, som medföljer i zoomobjektivpaketet NEX-F3. Det här är den största möjliga förstoringsgraden med ett vanligt zoomobjektiv.
  Om du däremot använder ett makroobjektiv kan du förstora en del av motivet, som i fotografiet nedan.

  Fotografi

  Objektiv: SEL30M35/Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/160 s

  Den här närbilden på blommans pistill och ståndare togs med objektivet SEL30M35 med E-fattning. Möjligheten att ta sådana bilder är makroobjektivets nyckelfunktion.

  Du kan visserligen ta en närbild på en del av motivet med ett zoomobjektiv med hög förstoringsgrad, men det går inte alls att jämföra med ett makroobjektiv. Bilden nedan togs med en brännvidd på 200 mm, på telesidan av zoomobjektivet SEL18200 med E-fattning, efter att ha kommit så nära motivet som möjligt. Med ett zoomobjektiv med hög förstoringsgrad kan du ta många olika typer av bilder. Du kan inte bara fotografera motiv på långt avstånd utan också ta närbilder på motiv, precis som med ett makroobjektiv. Du ser ett exempel på det i bilden nedan. Den här sortens objektiv rekommenderas för användare som vill prova på makrofotografering utan att behöva skaffa ett särskilt objektiv.

  Fotografi

  Objektiv: SEL18200/Brännvidd: 200 mm/F-nummer: 6,3/Slutartid: 1/640 s

  Fotografera med ett makroobjektiv

  I det här avsnittet får du lära dig hur du kan använda ett makroobjektiv.
  Om du vill ta makrofotografier eller ta förstorade bilder på små motiv är det bäst att använda ett särskilt makroobjektiv. Makroobjektiv har en väldigt kort minsta närgräns, så du kan komma väldigt nära objektet. De bästa makroobjektiven för nybörjare är SEL30M35 med E-fattning och SAL30M28 med A-fattning.

  Fotografi

  Fotat med makroobjektivet SAL30M28 Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 2,8 Fotat med makroobjektivet SAL50M28 Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 4,0

  Med ett makroobjektiv kan du låta motivet fylla hela bilden och ta intressanta foton som inte kan tas med andra objektiv.
  Dessutom har makroobjektiv högre F-nummer än andra objektiv med fast brännvidd. Men genom att komma så nära motivet som möjligt kan man få snygg bakgrundsoskärpa som kan jämföras med objektiv med fast brännvidd och låga f-nummer. Läs mer i Faktorer för oskärpa. Ju närmare du kommer motivet, desto mer oskärpa blir det i bilden. På så sätt kan du ta en bild där både förgrunden och bakgrunden är oskarp, som i fotografierna ovan.

  Det här är en närbild på ett litet smycke där bakgrunden är oskarp. Makroobjektiv är perfekta att fotografera små motiv med, eftersom de ger dig flexibiliteten att fotografera från olika vinklar och med olika kompositioner.

  Om du vill fylla hela bilden med motivet med ett makroobjektiv kan det vara svårt att fokusera på den önskade punkten. Om det händer kan du använda manuell skärpa (MF) för att manuellt fokusera på önskad punkt. Hur du byter till manuell skärpa kan variera beroende på kameramodell. I bruksanvisningen för din kamera kan du läsa mer om hur du gör. Var försiktig när du har ställt in skärpan. Eftersom motivet är förstorat och en stor del av bilden är oskarp kan även den minsta rörelse förändra fokuspositionen. Vi rekommenderar att du använder ett stativ om du kan, så att kameran fokuserar där du vill att den ska fokusera.

  Fotografi

  Objektiv: SEL30M35/Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/100 s

  Makroobjektiv som rekommenderas för nybörjare

  Om det är första gången du provar ett makroobjektiv rekommenderar vi ”SEL30M35” med E-fattning. De har en praktisk bildvinkel och ger dig mycket för pengarna.

  Fotografi

  Brännvidd: 90 mm/F-nummer: 13/Slutarhastighet: 1/125 s

  Det första medellånga telemakroobjektivet med E-fattning med inbyggd bildstabilisering ger suverän G-objektivskvalitet: mycket hög upplösning vid upp till 1:1 förstoring plus vacker bakgrundsbokeh när du vill, till och med när du fotograferar med handhållen kamera. En flytande fokusmekanism ger genomgående suveräna optiska prestanda vid alla fokuseringsavstånd.

  Fotografi

  F-nummer: 4/Slutarhastighet: 1/100 s

  Det här mångsidiga 50 mm ”normala” fasta makroobjektivet för fullformatssensorer är perfekt för vardagsfotografering och när du vill ta snygga 1:1-makrobilder. Du kan komma så nära som 16 centimeter från motivet, och bildvinkeln gör att du ändå kan vara lite kreativ och få med bakgrundselement. Kontroller och hantering har optimerats för enkel fotografering på nära håll.

  Fotografi

  Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/500 s

  Det här objektivet har mångsidig makrokapacitet med höga prestanda i en kompakt och lätt förpackning. Det har en förstoring på 1:1 och en minsta närgräns på 2,4 cm, vilket gör att pyttesmå motiv och detaljer kan återges med enastående upplösning och kontrast.