Fotograferingstips > Fota husdjurens söta uttryck

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 5Fota husdjurens söta uttryck

  Fotografi

  Brännvidd: 144 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/13 s

  När du fotar dina husdjur är det viktigt att de känner sig trygga med dig. Att bara sikta på dem med kameran kan göra dem obekväma. Börja med att låta ditt husdjur sakta vänja sig vid kameran i en lugn och avslappnad miljö, till exempel hemma.
  Börja sedan att fota i P-läget med de inställningar som väljs automatiskt av kameran.

  Fotografi

  Brännvidd: 120 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/100 s

  Ta vardagliga foton på dina djur hemma så som bara du ser dem. Förutom att fota levande bilder på dina husdjur bör du försöka ta så många bilder som möjligt för att fånga olika uttryck.

  Fota i djurets ögonhöjd

  Börja med att huka dig ner och fota i djurets ögonhöjd. Om du fotar i din egen ögonhöjd (som vi ju ofta gör) pekar kameran nedåt. Det gör att golvet är den enda bakgrunden, vilket gör det svårt att utnyttja oskärpan. Genom att fota i djurets ögonhöjd kan du fånga världen som ditt husdjur ser den och fota djurets uttryck från olika riktningar och vinklar.
  När du fotar i djurets ögonhöjd kan luta skärmen på kamerans baksida uppåt. (*)

  Du kan enkelt se motivet från husdjurets ögonhöjd bara genom att titta ned på skärmen ovanifrån.
  (*) Skärmens form och lutningsvinkel varierar beroende på kameramodell. Läs mer i bruksanvisningen till din kamera.

  Fotografi

  Brännvidd: 24 mm/F-nummer: 2,0/Slutartid: 1/40 s

  De bästa fotograferingstillfällena är inte bara när ditt husdjur tittar in i kameran utan också när djuret är nyfiket på mat eller leksaker. Då kan du fotografera intressanta händelser som är lite annorlunda. Prova att fotografera när din familj eller dina vänner leker med husdjuren.

  Fotografi

  Brännvidd: 120 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/160 s

  I den här bilden ser vi hur katten ser ut när den stirrar på maten ovanför den. Eftersom bilden nästan är tagen i golvhöjd ser den väldigt annorlunda ut jämfört med bilder som tas framifrån. Står man lite längre bort från motivet och fotar på zoomobjektivets telesida (med längre brännvidd) skapas mer bakgrundsoskärpa så att kattens uttryck förstärks. Om du istället står nära djuret och fotar på vidvinkelsidan (med kortare brännvidder) tar djuret upp hela bilden, och fotografiet ser mer dynamiskt och kraftfullt ut.

  Se till att motivet inte blir för oskarpt

  När djuren rör sig kan bilden bli suddig. Använd S-läget om det händer.
  Genom att välja kortare slutartid i S-läget kan du minska oskärpan i motivet. Rekommenderad slutartid varierar beroende på miljön och djurets rörelser, men generellt ska slutartiden vara 1/250 sekunder eller kortare.

  Eftersom slutartiden var lång blev den här bilden suddig och oskarp.
  I dunkla inomhusmiljöer kommer det inte in så mycket ljus i kameran. På grund av det kan bilden bli mörk om du ökar slutartiden för mycket. Det bästa sättet att lösa problemet är att göra rummet ljusare. Om du inte kan ändra ljusstyrkan i rummet, eller om du vill fota i svagt ljus, kan du prova att ta flera bilder samtidigt som du gradvis kortar ned slutartiden tills bilden blir tillräckligt ljus.
  Det är också bra att ha ett objektiv med fast brännvidd i sådana här situationer.

  Fotografi

  Slutartid: 1/13 s

  Prova objektiv med fast brännvidd

  Objektiv med fast brännvidd har låga F-nummer (snabb maximal bländare) vilket gör att de kan skapa fantastisk bakgrundsoskärpa. De släpper dessutom in mycket ljus i kameran så att du kan fota med mindre risk för oskärpa även inomhus i svag belysning.

  Fotografi

  Brännvidd: 35 mm/F-nummer: 1,8/Slutartid: 1/640 s

  Det här kompakta och lätta 35 mm-objektivet till fullformatskameror har enastående bildkvalitet, även med helt öppen f1,8-bländare. Ett mångsidigt alternativ för allt från stilleben till utomhusfotografering. Snabb, exakt och tyst autofokus samt pålitlig AF-spårning gör att det passar bra till både filmer och stillbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/80 s

  Det här är ett teleobjektiv i mellanklass med 50 mm brännvidd som passar perfekt för porträtt. Den stora cirkelformade bländaren skapar vacker bakgrundsoskärpa. Dessutom har den ett inbyggt bildstabiliseringssystem med optisk SteadyShot som gör att du kan fota skarpa bilder i svagt ljus.