Fotograferingstips > Fota aptitretande matbilder

    Nivå: Nybörjare

    LEKTION 4Fota aptitretande matbilder

    Fotografi

    Brännvidd: 46 mm/F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/100 s/Exponeringskompensation: +1

    När du fotograferar maträtter eller efterrätter vill du att bilderna ska se lika läckra ut som motivet.
    När du tar sådana bilder bör du ta hänsyn till färg och ljusstyrka, så att du kan återge maten på ett aptitretande sätt som liknar verkligheten.
    Ställ först in kameran på P-läget och prova följande tekniker.

    Återge färgen som du vill

    Färgen och ljusstyrkan är avgörande för att dina bilder av maträtter och desserter ska se riktigt läckra ut.
    Börja med att justera färgen med hjälp av vitbalansen. Vitbalans är en funktion som används för att justera standarden för vitt, men den kan även användas som färgfilter i digitalkameror. Prova först att fotografera med automatisk vitbalans [AWB] och se om resultatet blir som förväntat. Prova sedan [Dagsljus] eller [Molnigt] om det behövs. Har du inte hittat exakt rätt nyans ännu? Prova då att använda funktionen för finjustering av vitbalans.
    Mat brukar se mycket mer aptitlig ut när man fotar med en lite varmare färg (rödaktig nyans).

    De här bilderna togs med olika vitbalansinställningar. Foto [1] är taget med inställningen [AWB], vilket gör att det ser vitare ut än i verkligheten på grund av restaurangens ljuskälla. Foto [2] är taget med inställningen [Dagsljus]. Den varmare färgen gör att bilden ser mycket mer aptitretande ut.

    Fotografi

    [1] Vitbalans: AWB [2] Vitbalans: Dagsljus

    Tänk på ljusets vinkel

    Ljusets vinkel och ljusstyrkan är också viktiga faktorer. Maten ser godare ut om den fotograferas i motljus. Fotograferar man i frontljus återges matens form och färg tydligare. Men eftersom ljuset varken skapar skuggor på motivet eller lyser genom det saknar fotografiet djup och ser platt ut.

    Foto [1] fotades i frontljus. Bröd och frukt har en definierad form men bilden ser platt ut, ungefär som på ett id-kort. Direktblixten skapar dessutom ett frontljus och ger ett liknande foto.
    Foto [2] fotades i motljus. Skuggorna gör att brödet återges med större djup. Dessutom ser frukten och drycken saftigare ut eftersom ljuset lyser igenom den. Bara genom att ändra ljusvinkel blir det stor skillnad på fotografiet.

    Fotografi

    [1] Fotat i frontljus [2] Fotat i motljus

    Om du fotar i motljus kan motivet se mörkare ut än förväntat på grund av den ljusa bakgrunden. Om det händer kan du använda funktionen exponeringskompensation. Om maten ser mörk ut kan du justera exponeringen till plussidan för att göra bilden ljusare. Då anpassar du exponeringen utifrån matens ljusstyrka. Det spelar inte någon roll att bakgrunden blir lite vitare.

    På foto [3] ser maten mörk ut på grund av det starka ljuset som kommer in i objektivet.
    I foto [4] har man applicerat exponeringskompensation på fotots vänstra sida. Genom att justera exponeringen baserat på maten för att göra den ljusare ser maten mycket mer aptitlig ut.

    Fotografi

    [3] Exponeringskompensation: 0 [4] Exponeringskompensation: +1

    Ändra kompositionen

    Om du försöker att ta en bild på hela maträtten liknar bilden ett ointressant dokumentärfotografi. Genom att tänka lite extra på kompositionen kan du förbättra bildens känsla.
    I foto [1] nedan ser man hela maträtten ur fotografens perspektiv. Man ser vad maträtten innehåller, men bilden blir platt och meningslös. Dessutom gör de omgivande tallrikarna och besticken att bilden känns rörig.

    För att förbättra detta fotograferades foto [2] så nära maträtten som möjligt. Maten fotograferades så nära att en del av den inte är i bild. Det här fotot har en starkare närvarokänsla och förmedlar rätten mycket starkare. Bakgrunden är också mer harmonisk.
    Vi rekommenderar också att fotografera vertikalt eller diagonalt (genom att luta kameran) eftersom det gör att bilden får mer djup.

    Fotografi

    [1] [2]

    Prova objektiv med fast brännvidd

    Objektiv med fast brännvidd är användbara för matfotografering eftersom de kan skapa snygg bakgrundsoskärpa. Eftersom objektiv med fast brännvidd släpper in mycket ljus i kameran fungerar de också bra för inomhusfotografering i dåligt ljus.

    Fotografi

    Brännvidd: 35 mm/F-nummer: 1,8/Slutartid: 1/80 s

    Det här kompakta och lätta 35 mm-objektivet till fullformatskameror har enastående bildkvalitet, även med helt öppen f1,8-bländare. Ett mångsidigt alternativ för allt från stilleben till utomhusfotografering. Snabb, exakt och tyst autofokus samt pålitlig AF-spårning gör att det passar bra till både filmer och stillbilder.

    Fotografi

    Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 1,8/Slutartid: 1/100 s

    Ett fast objektiv med stor 50 mm bländare är ett måste för alla seriösa användare av fullformatskameror. Det här är ett utmärkt och prisvärt val. Avancerad optisk design ger hög bildkvalitet, och den stora maximala bländaren på F1,8 ger snygg bakgrundsbokeh. På kamerahus i APS-C-format med E-fattning blir kvaliteten lika hög med en motsvarande brännvidd på ungefär 75 mm.