Fotograferingstips > Ge bilder på blommor en mjuk känsla

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 2Ge bilder på blommor en mjuk känsla

  Fotografi

  Brännvidd: 100 mm/F-nummer: 2,8/Slutartid: 1/400 s

  För att bilder på blommor ska få en mjuk känsla är bakgrunden och bakgrundens oskärpa viktig.
  Om du vill öka graden av oskärpa ska du ställa in kameran på A-läget och öppna bländaren så mycket det går.

  Skapa bakgrundsoskärpa

  När du ska fånga blommornas mjukhet och vackra färger är det viktigt att tänka på bakgrundens återgivning. Som det står i anvisningarna i Faktorer för oskärpa ska du komma riktigt nära motivet och fota på objektivets telesida (med längre brännvidd). Genom att följa de enkla stegen ökar du oskärpan och framhäver blommorna så att du kan fota bilder som är utöver det vanliga.

  Fotografi

  [1] Brännvidd: 55 mm[2] Brännvidd: 210 mm

  Bilderna ovan fotades med olika brännvidder: 55 mm för foto [1] och 210 mm för foto [2]. Som du ser har bilden med längre brännvidd mer oskarp bakgrund och betonar blommans friskhet. Om du har ett teleobjektiv kan du använda det för att återge bakgrunderna mer effektivt.
  Bakgrundsfärgerna är också mer kreativa i foto [2]. Eftersom hela bakgrunden täcks av den gröna färgen som kontrast till den röda färgen förstärks blommans livfullhet.
  Prova att fotografera ur olika vinklar med olika bakgrunder, och hitta din favoritbild.

  Justera ljusstyrkan

  Om du gör bilden något ljusare förstärks blommans mjukhet. Foto [1] nedan togs med automatiskt justerad exponering. Eftersom bakgrunden är ljus ser blommorna ganska mörka ut. Det här fotot återger blommornas färg och form, men den rosa färgen ser lite trist ut. Foto [2] har ljusats upp något med exponeringskompensation och får därför en mjukare och mildare känsla.

  Fotografi

  [1] Exponeringskompensation: 0[2] Exponeringskompensation: +1,3

  Om du fotar hemma eller på någon annan plats där du kan kontrollera ljusets vinkel kan du också försöka att placera blommorna så att du kan fota dem i motljus. Fota i ljus som sipprar in genom en gardin istället för i direkt solljus eller vänta tills det blir molnigt, så får du bästa tänkbara förhållanden för en bild med mjukt ljus.

  Prova makroobjektiv

  Om du ska fota blommor eller små objekt kanske du vill kunna komma närmare motivet för att få med mer detaljer. Varje objektiv har dock en minsta närgräns som begränsar hur nära du kan komma motivet. Makroobjektiv är objektiv som är särskilt tillverkade för sådana tillfällen. Med sådana objektiv kan du komma extremt nära motivet och ta närbilder.

  Fotografi

  F-nummer: 5,6/Slutartid: 1/15 s

  Det första medellånga telemakroobjektivet med E-fattning med inbyggd bildstabilisering ger suverän G-objektivskvalitet: mycket hög upplösning vid upp till 1:1 förstoring plus vacker bakgrundsbokeh när du vill, till och med när du fotograferar med handhållen kamera. En flytande fokusmekanism ger genomgående suveräna optiska prestanda vid alla fokuseringsavstånd.

  Fotografi

  Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 2,8/Slutartid: 1/640 s

  Det här mångsidiga 50 mm ”normala” fasta makroobjektivet för fullformatssensorer är perfekt för vardagsfotografering och när du vill ta snygga 1:1-makrobilder. Du kan komma så nära som 16 centimeter från motivet, och bildvinkeln gör att du ändå kan vara lite kreativ och få med bakgrundselement. Kontroller och hantering har optimerats för enkel fotografering på nära håll.

  Fotografi

  Brännvidd: 30 mm/F-nummer: 3,5/Slutartid: 1/500 s

  Det här objektivet har mångsidig makrokapacitet med höga prestanda i en kompakt och lätt förpackning. Det har en förstoring på 1:1 och en minsta närgräns på 2,4 cm, vilket gör att pyttesmå motiv och detaljer kan återges med enastående upplösning och kontrast.