Fotograferingstips > Fota imponerande porträtt med människor i fokus

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 1Fota imponerande porträtt med människor i fokus

  Fotografi

  Brännvidd: 180 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/250 s

  Om du lägger till bakgrundsoskärpa och framhäver människor kan du ta imponerande bilder med ett tydligt tema.
  Sådana fotografier kallas porträtt, och den här tekniken fungerar bra för både vardagsbilder och minnesfoton från födelsedagar eller bröllop.
  När vi fotograferar spontant tar vi ofta med hela personen i bilden. Det resulterar i en tråkig komposition som liknar ett id-foto.
  I det här kapitlet får du lära dig några tips för hur du framhäver personen och bearbetar dina foton på ett bättre sätt.
  När du fotograferar ska du ställa in kameran på A-läget och öppna bländaren så mycket det går.

  Fota på telesidan

  Om du använder ett zoomobjektiv ska du stå så nära motivet som möjligt och fota på telesidan (med längre brännvidd). Gör du det kan du eliminera oönskade motiv i omgivningen och göra bakgrunden suddig så att bara personen framhävs.

  Fotografi

  [1] Brännvidd: 55 mm/
  F-nummer: 1,8
  [2] Brännvidd: 55 mm/
  F-nummer: 1,8

  I exemplen ovan togs foto [2] genom att fotografen stod nära motivet och zoomade in överkroppen. Resultatet blir att personens ansiktsuttryck står ut och blir mer uttrycksfullt. När du fotograferar på nära håll blir bakgrunden mer oskarp och kvinnans ansiktsuttryck framhävs.
  För minnesbilder från sevärdheter kan foton som [1] där den omgivande miljön är med i bild vara ett bättre alternativ. Men om du vill att bara personen ska framhävas är foto [2] bättre.

  Tänk på kompositionen

  Att ändra kompositionen kan göra stor skillnad även om du fotar samma motiv.
  När vi tar vardagsbilder tenderar vi att komponera bilden med motivet i mitten. Men när du fotar porträtt bör du prova att använda ”tredjedelsregeln” när du komponerar bilden.
  I en komposition enligt tredjedelsregeln delas bilden in i nio delar (tre horisontella × tre vertikala) och huvudmotivet placeras i skärningspunkten för de avdelande linjerna. Vid porträtt placerar du ansiktets mittpunkt eller ögonen vid skärningspunkten.
  Tredjedelsregeln är grunden till välbalanserade foton. Använd tredjedelsregeln om du är osäker på hur du ska komponera en bild. Om du använder den här regeln kan du automatiskt ta många bra bilder. α-kamerorna har en funktion som visar tredjedelsregelns rutnätslinjer på skärmen på kamerans baksida. Använd funktionen om du behöver hjälp med kompositionen när du fotar.

  Fotografi

  Brännvidd: 70 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/250 s

  Bilden ovan har blivit rätt imponerande och välbalanserad på grund av att mitten av huvudet har placerats på den avdelande linjen. Om du dessutom lämnar lite utrymme åt det håll personen du fotograferar tittar åt förmedlar fotot även stämningen.
  Grundprincipen är att ett porträtt ska tas vertikalt, som ovan. Om personens kropp är parallell med bildens långsidor blir bakgrunden naturligt organiserad och du kan enkelt göra fotot rent och skarpt. Att fota bilden horisontellt kan vara ett alternativ om du vill ha med en stor del av bakgrunden. Vill du däremot bara framhäva personen är det definitivt rekommenderat att fotografera vertikalt.

  Använd motljus

  Något annat som är viktigt att tänka på är ljusets vinkel. Särskilt när det gäller porträttbilder på kvinnor kan huden och håret få en mjukare känsla om man fotar i motljus. För att uppnå önskat motljus måste du undvika att fota mitt på dagen när ljuset är starkt. Fota istället sent på eftermiddagen när solen håller på att gå ner, eller om möjligt en molnig dag. Om du måste fotografera i starkt solljus kan du försöka hitta ett sätt att försvaga ljuset, till exempel genom att fota under ett träd.
  Fotar du i frontljus blir ansiktet skuggigt vilket gör att ansiktsuttrycket ser hårt ut på grund av det starka ljuset. Har du möjlighet att kontrollera ljusets vinkel bör du försöka använda motljus.
  Men om du fotar i motljus kan ansiktet bli mörkt. I så fall kan du göra ansiktet ljusare genom att justera exponeringen med funktionen exponeringskompensation. Även om bakgrunden blir lite vitaktig förstärks atmosfären kring motivet.

  Fotografi

  Brännvidd: 200 mm/F-nummer: 4,0/Slutartid: 1/400 s

  Det här är en porträttbild på en kvinna som har fotats i motljus. Ljuset kommer bakifrån på den vänstra sidan. Det finns inga oönskade skuggor på ansiktet och ljuset lyser igenom håret vilket gör att det ser mjukt och luftigt ut.

  Prova objektiv med fast brännvidd

  Objektiv med fast brännvidd rekommenderas för att skapa mer oskärpa i bakgrunden och framhäva personen. Eftersom objektiv med fast brännvidd låter en stor mängd ljus komma in i kameran kan de minska oskärpa när du fotar i svagt ljus eller tar porträttbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 35 mm/F-nummer: 2/Slutarhastighet: 1/400 s

  Det här kompakta och lätta 35 mm-objektivet till fullformatskameror har enastående bildkvalitet, även med helt öppen f1,8-bländare. Ett mångsidigt alternativ för allt från stilleben till utomhusfotografering. Snabb, exakt och tyst autofokus samt pålitlig AF-spårning gör att det passar bra till både filmer och stillbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 50 mm/F-nummer: 2/Slutarhastighet: 1/250 s

  Ett fast objektiv med stor 50 mm bländare är ett måste för alla seriösa användare av fullformatskameror. Det här är ett utmärkt och prisvärt val. Avancerad optisk design ger hög bildkvalitet, och den stora maximala bländaren på F1,8 ger snygg bakgrundsbokeh. På kamerahus i APS-C-format med E-fattning blir kvaliteten lika hög med en motsvarande brännvidd på ungefär 75 mm.

  Fotografi

  Brännvidd: 55 mm/F-nummer: 2,8/Slutartid: 1/640 s

  Den här fasta standardobjektivet med 55 mm brännvidd och största bländare på F1,8 ger suverän Zeiss Sonnar-kontrast och -upplösning för fullformatskameror med E-fattning. Det kan också skapa vacker bakgrundsbokeh som framhäver motivet. Med den stora, ljuskänsliga bländaren kan du fotografera utan stativ i svagt ljus och ändå få enastående skärpa och klarhet.

  Fotografi

  Brännvidd: 85 mm/F-nummer: 1,8/Slutartid: 1/1 600 s

  Om du ska ta porträttbilder finns det inget som slår skärpan och den jämna bokeh som finns i ett väldesignat, fast teleobjektiv i mellanklassen. Då är SEL85F18 ett utmärkt val. Det är en kompakt lättviktsmodell med högprestandaoptik och f1,8 som maximalt bländarvärde vilket ger dig enastående bildkvalitet. Ett perfekt andra objektiv för dig som använder både fullformats- och APS-C-kamera.