Fotograferingstips > Fotografera dynamiska landskap

  Nivå: Nybörjare

  LEKTION 3Fotografera dynamiska landskap

  Fotografi

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 1/100 s

  Om du stöter på ett vidsträckt landskap medan du reser vill du att det ska se precis lika magiskt ut på fotografiet som det gör på riktigt, och samtidigt fånga vad du känner i stunden.
  För att ta ett sådant foto kan du ställa in kameran på A-läget och prova teknikerna nedan.

  Fota med mindre bländare

  Först och främst bör du använda mindre bländare när du tar landskapsbilder. Om du ställer in bländarvärdet på runt f8 blir hela bilden skarp, men det rekommenderade värdet kan variera beroende på förhållanden och objektiv.
  Vill du ta skarpa bilder med hög kontrast ska du i allmänhet använda ett högre f-nummer. Vill du däremot att hela bilden ska få en mjuk känsla ska du minska f-numret.

  Den här bilden är tagen med bländartalet inställt på f9 och blir således skarp. Både tallen i förgrunden och himlen i bakgrunden är i fokus. Om f-numret är för lågt blir fotografiet inte lika skarpt eftersom bara trädet eller himlen kan vara i fokus.

  Fotografi

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 9,0/Slutartid: 1/30 s

  Fota vidsträckta landskap med vidvinkelsidan

  Om du tar landskapsbilder med ett zoomobjektiv kan du få med hela scenen om du använder objektivets vidvinkelsida (med kortare brännvidd). Och om du fotar landskap med himmel får bilden ett mer vidsträckt intryck och förmedlar scenens kraft bättre om du fyller en stor del av bilden med himmel.

  Det här fotografiet togs på zoomobjektivets vidvinkelsida. Trots att havet är huvudmotiv förbättras stämningen för att en stor del av bilden är fylld av himmel och moln, istället för att hela bilden bara består av havet.

  Fotografi

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 1/800 s

  Förbättra skärpa och livfullhet

  Om du vill återge landskapet eller molnen skarpare och livfullare ska du ändra inställningarna för Kreativa inst./Kreativt utseende. Om du använder inställningen [Landskap] förbättras kontrasten och mättnaden, och fotot får ett större djup. Vill du ha större kontrast i färger och skuggor för att få ett mer imponerande uttryck justerar du mättnad och kontrast från alternativinställningarna. Varje parameter kan finjusteras med steg om ± 3.

  Fotografi

  [1] Kreativa inst.: Standard[2] Kreativa inst.: Landskap
  Mättnad: +2 kontrast: +2

  De här bilderna fotograferades med olika inställningar i Kreativa inst./Kreativt utseende. Bild [1] fotograferades med inställningen [Standard]. Bild [2] fotograferades däremot med inställningen [Landskap] och ökad mättnad och kontrast. Det gör att himlen och de färgade löven ser väldigt levande ut.
  Öka inte kontrasten och mättnaden för mycket. Det kan leda till att fotot ser ut som en målning på grund av färgmättnaden.

  Prova vidvinkelobjektiv

  Vi rekommenderar att du använder vidvinkelobjektiv för att fotografera dynamiska bilder med vidvinkel.
  Vidvinkelobjektiv kan ta upp mer information än det mänskliga ögat. Det gör att du kan ta unika ögonblicksbilder eller gatubilder så väl som landskapsbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 12 mm/F-nummer: 16/Slutarhastighet: 1/5 s

  Det här kompakta 12–24 mm zoomobjektivet med ultravidvinkel har de kortaste brännvidderna bland fullformatsobjektiv med E-fattning, med otrolig G-objektiv-upplösning från hörn till hörn vid alla bländartal. Ett utmärkt val vid fotografering av dynamiska landskap och arkitektur. Dess lätta vikt och tysta, snabba och exakta autofokus gör det till ett perfekt val både för film och stillbilder.

  Fotografi

  F-nummer: 8/Slutarhastighet: 1/100 s

  Det här ZEISS Vario-Tessar 16–35 mm-zoomobjektivet i fullformat och med E-fattning ger utmärkta prestanda i ett kompakt och lätt format. Ett flexibelt zoomintervall i kombination med inbyggd optisk bildstabilisering gör det till ett utmärkt val för ögonblicksbilder, inomhusmotiv, gruppbilder, landskap och mycket mer, särskilt när det används med ett fullformatskamerahus i α7-serien. Med en fast största bländare på f4 har du bättre kontroll över exponering och skärpedjup.

  Prova objektiv med fast brännvidd

  Fotografi

  Brännvidd: 35 mm/F-nummer: 8/Slutarhastighet: 1/400 s

  Det här kompakta och lätta 35 mm-objektivet till fullformatskameror har enastående bildkvalitet, även med helt öppen f1,8-bländare. Ett mångsidigt alternativ för allt från stilleben till utomhusfotografering. Snabb, exakt och tyst autofokus samt pålitlig AF-spårning gör att det passar bra till både filmer och stillbilder.

  Fotografi

  Brännvidd: 24 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 1/250 s

  Det här förstklassiga fasta 24 mm-objektivet (motsvarande 35 mm fullformat) har en största bländare på f1,8 och funktioner för enastående skärpa och kontrast i hela bilden samt snygg ”bokeh” för områden som inte är i fokus. Maximal förstoring är 0,25x för dramatiska 1:4-närbilder, och en inbyggd motor ger jämn och tyst autofokus som filmskapare uppskattar.