Artikel-ID : 00204798 / Senast ändrat : 27/06/2019Skriv ut

Fotografera dynamiska landskap

  LEKTION 3Fotografera dynamiska landskap

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 1/100 s

  Om du stöter på ett vidsträckt landskap medan du reser vill du att det ska se precis lika magiskt ut på fotografiet som det gör på riktigt, och samtidigt fånga vad du känner i stunden.
  För att ta ett sådant foto kan du ställa in kameran på A-läget och prova teknikerna nedan.

  Fotografering med mindre bländare

  Först och främst bör du använda en mindre bländare när du fotar landskap. Om du ställer in bländarvärdet på runt f8 blir hela bilden skarp, men det rekommenderade värdet kan variera beroende på förhållanden och objektiv.
  Vill du ta skarpa bilder med hög kontrast ska du i allmänhet använda ett större f-nummer. Vill du däremot att hela bilden ska få en mjukare känsla minskar du f-numret.

  Den här bilden är fotograferad med bländaren inställd på f9,0 och är därför skarp. Både tallen i förgrunden och himlen i bakgrunden är i fokus. Om f-numret är för lågt blir fotografiet inte lika skarpt, eftersom bara trädet eller himlen kan vara i fokus.

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 9,0/Slutartid: 1/30 s

  Fotografera ett vidsträckt landskap med vidvinkelsidan

  När du fotar landskap med ett zoomobjektiv kan du fånga hela scenens räckvidd genom att använda objektivets vidvinkelsida (som har kortare brännvidd). När du fotograferar ett landskap kan du också komponera bilden så att en stor del av bilden fylls av himlen. Det ger en imponerande känsla.

  Det här fotografiet togs med zoomobjektivets vidvinkelsida. Även om huvudmotivet är havet förstärks den imponerande känslan genom att större delen av bilden fylls med himmel och moln, i stället för att bara havet fotograferas.

  Brännvidd: 16 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 1/800 s

  Så förstärker du skärpan och intensiteten

  Om du vill att landskapet eller molnen ska se skarpare och mer levande ut kan du ändra inställningarna för Creative Style (kreativa teman). Om du väljer inställningen [Landscape] (landskap) förstärks kontrasten och mättnaden, så att bilden får mer djup. Vill du få ännu mer kontrasterande färger eller skuggor justerar du mättnaden och kontrasten (Saturation och Contrast) i alternativinställningarna. Varje parameter kan finjusteras i ± 3 steg.

  [1] Creative Style: Standard[2] Creative Style: Landskap
  Mättnad: +2 Kontrast: +2

  De här bilderna togs med olika inställningar i Creative Style. Foto [1] togs med [Standard]. Foto [2] togs med [Landskap] med förbättrad mättnad och kontrast i alternativinställningarna. Det gör att himlen och de färgade löven ser väldigt levande ut.
  Men öka inte kontrasten och mättnaden för mycket. Den mättade färgen kan göra att fotot ser ut som en målad bild.

  Prova vidvinkelobjektiv

  Vi rekommenderar att du använder vidvinkelobjektiv för att fotografera dynamiska bilder med vidvinkel.
  Vidvinkelobjektiv kan ta upp mer information än det mänskliga ögat. Därför kan du ta unika vardagsbilder eller bilder från gatan, samt landskapsbilder.

  Brännvidd: 11 mm/F-nummer: 10/Slutartid: 1/80 s

  Det här objektivet erbjuder ett stort utbud av brännvidder som är oumbärliga för inomhus- och arkitekturfotografering, likaväl som andra situationer som kräver vidvinkel.
  Det har ED-glas och asfäriska element som motverkar bländning och avbildningsfel, och ger skarpa bilder med hög kontrast även under besvärliga förhållanden.

  Brännvidd: 10 mm/F-nummer: 11/Slutartid: 2,5 s

  Det här ultravidvinkelsobjektivet med zoom på 10–18 mm är perfekt för vidsträckta landskap, eller om du vill betona ett motiv.
  Asfäriska objektivelement och ED-glaselement i en noggrant utformad optisk design bidrar till enastående upplösning och kontrast ända ut i bildens kanter.
  Med en konstant maximal bländare på f4 genom hela brännvidden kan du dra nytta av den ljusa bländaren och använda snabba slutartider även i svagt ljus.