Super tweeters

Teknik på nästa nivå för överlägsen ljudkvalitet hemma

För en vanlig person låter kanske termen ”supertweeter” som en person som lägger lite väl mycket tid på det populära sociala nätverket Twitter™. Men för ljudfantaster betyder det något helt annat. Supertweetrar är högtalarelement som återger ultrahöga frekvenser och bättre ljudkvalitet för hemmaljudanläggningar och som är en viktig del av alla stereohögtalare som kan spela High-Resolution Audio.

Supertweetrar från Sony

Ett unikt sätt att höja ljudkvaliteten hemma

För att uppnå bästa möjliga ljudkvalitet för de flesta högtalarsystem måste de som lyssnar sitta direkt framför högtalaren med öronen i samma höjd som tweetrarna.

Det tekniska teamet på Sony med Tomoya Kato, Kouji Miyata och Masanori Sugiyama insåg att de flesta inte lyssnar på musik på det här sättet. De vill kunna lyssna med bra ljudkvalitet medan de rör sig mellan olika platser i hemmet.

Det blå fälten på bilden visar var konventionella högtalare har sin ”sweet spot”, medan de gula fälten visar motsvarande plats på SS-HA1/3.

Med det här konceptet i åtanke bestämde sig Sony för att utveckla en hemmaljudanläggning som kunde ge bredast möjliga lyssningsområde inomhus – HA-högtalarserien (SS-HA1 och SS-HA3).

Vad var då nyckeln till att göra detta möjligt? Att använda supertweetrar på ett unikt sätt.

Jakten på tweetrarnas ”sweet spot”

Det finns tweetrar i alla möjliga former och storlekar, och alla variabler påverkar ljudkvaliteten. Sony valde först och främst kompakta, mjuka dome-tweetrar till framsidan på SS-HA1 och SS-HA3 eftersom de återger ljud med maximal klarhet och densitet. Detta innebär att ljudet ligger så nära som möjligt den ursprungliga analoga filen som kommer direkt från inspelningsstudion.

Men Kato, Miyata och Sugiyama visste att det inte skulle räcka med de två supertweetrarna för att uppnå den breda ljudspridningen de var ute efter. Därför monterades ytterligare två supertweetrar högst upp på högtalarna som ett komplement till energin i de övre diagonala riktningarna. På så sätt kunde de skapa en konsekvent ljudkvalitet i bredast möjliga lyssningsområde.

Det tekniska teamet på Sony fastställde de bästa relativa positionerna för de två supertweetrarna genom att skapa ett specialverktyg som kunde justera deras position med bara några millimeter (lodrätt, vågrätt och i djupled). Efter oräkneliga musiklyssningstester med olika mått kunde de till slut fastställa den bästa positionen med hjälp av ett datorsimuleringsprogram.

Ljudkvalitetsproblem att övervinna

Supertweetrar med andra högtalarelement

Ljudkvaliteten med de små supertweetrarna var riktigt bra under teststadiet, men ett problem uppstod då Sonys tekniker placerade högtalarna i sina höljen: Supertweetrarnas effekt kunde då inte märkas av alls.

Detta inträffade för att de små supertweetrarna hade så bra direktivitet att akustiken reflekterades av baffelns yta. Dessutom uppstod diffraktion vid hörnen på höljet, vilket hade stor inverkan på ljudkvaliteten.

Bilden visar en högtalare med diffraktion (till vänster) och en högtalare utan diffraktion (till höger).

För att lösa problemet gjorde teamet baffelytan så liten som möjligt kring supertweetrarna för att minska reflektioner på baffeln.

De upptäckte också att en tweeter med 45 graders genomskuren design genererar ett bättre ljud än en tweeter med halvsfärisk design eller med en ofullständig rundad kant.

Därför använde de en 45 graders genomskuren design för vänster och höger sida och uppåt från baffeln liksom diagonalt uppåt från högtalaren.

Slutresultatet blev två stereohögtalare som ger bästa ljudkvalitet för hemmaljudanläggningar med minimal diffraktion och största möjliga ”sweet spot”.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.