Frågor: Sonys CEO Kazuo Hirai

Musikbranschens spelregler ändras i och med High-Resolution Audio

Den som hållit koll på de senaste nyheterna inom musikbranschen vet att ordet för dagen är High-Resolution Audio. Vad är det för något? Går det verkligen att höra skillnad? Och är det värt investeringen?

High-Resolution Audio, med de tekniska specifikationerna 192 kHz, 24 bitar, innehåller närmare sju gånger fler data än en cd-skiva. Med High-Resolution Audio kan du höra alla detaljer och nyanser som går förlorade när du lyssnar på en mp3-fil.

Så är världen redo att ta del av fördelarna med suverän ljudkvalitet?

Sony CEO Kazuo Hirai anser att musikälskarna förtjänar att få höra musiken på det sätt den låter i studion – i sin renaste och sannaste form. Här får du ta del av hans tankar om varför High-Resolution Audio kommer att ta musikbranschen med storm.

F: Varför är High-Resolution Audio viktigt för Sony? Hur tror du att det kommer att påverka musikbranschen?

Hirai: Jag har alltid sett musik som en konstform och jag anser att den ska avnjutas som en sådan. Det ligger blod, svett och tårar bakom varje musikinspelning. Varför skulle vi inte vilja ge musikälskarna möjligheten att höra sina favoritlåtar precis som artisten avsåg?

Jag tror verkligen att High-Resolution Audio kommer att omvandla musikbranschen, genom att göra det möjligt för lyssnarna att ta del av musiken på ett helt nytt sätt. Det är framtiden.

F: Vilken typ av High-Resolution Audio-utrustning tillhandahåller Sony?

Hirai: Vi erbjuder ett stort utbud High-Resolution Audio-produkter, med allt från förstklassiga hemmabiosystem för inbitna audiofiler till mer överkomliga modeller för nya användare. Vi vet att bärbarhet och enkelhet är viktiga aspekter för musikälskare, så vi har prioriterat att skapa High-Resolution-produkter i bärbart format. Bland våra mobila produkter finns allt från vår digitala Walkman®-musikspelare med High-Resolution Audio på 64 GB till vår Xperia™-smartphone, och de har alla stöd för High-Resolution Audio.

F: Varför ska den yngre generationen intressera sig för High-Resolution Audio?

Hirai: Det finns inget som går upp emot att höra High-Resolution Audio för första gången. Det är det enda sättet att verkligen ta del av känslan i en låt. Jag vill att den yngre generationen ska få uppleva den wow-känslan. Jag vill att de ska kunna ta på sig hörlurarna och känna det som att de lyssnade på sin egen privata livespelning. Närheten du upplever till artisten under en livespelning? Du kan få samma känslomässiga närhet där hemma. När du en gång hört High-Resolution Audio kan du inte gå tillbaka till vanlig ljudkvalitet. Det går helt enkelt inte att jämföra.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.