Cd-samlingen har gjort sitt

Så här rippar du cd-skivor till ett förlustfritt format

Om du har hyllor fyllda av cd-skivor som samlar damm därhemma är det kanske dags att lämna det förgångna bakom dig och börja fundera över hur du ska uppgradera musikuppspelningen.

Är du redo att ta dig tiden att rippa hela cd-samlingen? Det är verkligen värt det. Tänk på att en förlustfri digital musiksamling tar betydligt mindre plats, är riktigt lätt att ta med sig hemifrån och går att säkerhetskopiera till en extern hårddisk. Om du har en riktigt stor musiksamling går det också betydligt enklare och snabbare att hitta just den låt eller det album du letar efter. Ett digitalt musikbibliotek kan du dessutom komma åt via smartphone och surfplatta.

Så här rippar du cd-skivor och överför dem till ett förlustfritt format.

Välj musikfil

Det finns flera förlustfria format att välja bland. Här är våra favoriter:

FLAC

FLAC (Free Lossless Audio Codec) är komprimerat för att hålla nere filstorleken, men det är dessutom förlustfritt, vilket betyder att kvaliteten är samma som på cd-skiva. Musik som konverteras från cd till FLAC tar i genomsnitt upp cirka hälften så mycket utrymme. Till exempel tar en tre minuter lång låt på cd-skiva upp 30–40 MB utrymme medan en rippad FLAC-version av samma låt tar upp 15–20 MB. Om ljudkvalitet ligger högt på din lista är FLAC formatet för dig.

Apple Lossless

Apple Lossless Audio Codec (eller ALAC) har utvecklats av Apple och fungerar ihop med iTunes, iPod och iPhone (det går också att använda med en hel del andra maskinvaru- och programvarubaserade spelare). Precis som FLAC är det ett komprimerat format med stöd för metadata och tar upp ca 40–60 procent så mycket plats som en okomprimerad cd-skiva. Om du är inne på Apple-produkter är det här formatet för dig.

AIFF och WAV

AIFF (Audio Interchange File Format) och WAV (Waveform Audio File Format) är förlustfria, men okomprimerade. Det gör att de rippade filerna tar upp lika mycket utrymme som på en cd-skiva (10 MB per minut stereoljud). Formatens stora filstorlek är en nackdel gentemot FLAC och Apple Lossless (de kräver ungefär dubbelt så stort lagringsutrymme för samma bibliotek). På plussidan är AIFF och WAV kompatibla med ett stort utbud av enheter och programvaror.

Välj en programvara för rippning

När du bestämt vilket filformat du vill använda är det dags att börja undersöka olika programvaror för rippning. Här är några alternativ att välja bland:

Max (för Mac®)

Det här är en kostnadsfri app för Apple-datorer med Mac® OS X 10.4 eller högre. Med Max kan du skapa ljudfiler i alla de fyra förlustfria formaten. Om du har mindre repor på cd-skivorna kan eventuella fel som kan uppstå under rippningen korrigeras av programmet. Vill du ha högsta ljudkvalitet och mängder av kodningsalternativ är det här appen för dig.

Exact Audio Copy (för PC)

Om du använder Windows och vill konvertera cd-skivor till FLAC är Exact Audio Copy ett utmärkt val som ger den bästa felkorrigering du kan köpa, och det helt gratis! Om det finns fel som inte kan korrigeras får du veta vid vilken tidpunkt i filen problemet inträffar så att du kan kontrollera det med mediespelaren. Det här är programvaran för seriösa musikälskare och ljudnördar.

iTunes (för Mac® och PC)

Eftersom du troligen redan har iTunes på datorn, gör det här alternativet att du slipper hämta och installera en fristående rippningsapp. Med iTunes kan du rippa cd-skivor till tre förlustfria format (Apple Lossless, AIFF och WAV) och programmet har felkorrigering för skadade skivor. iTunes hämtar också automatiskt album- och artistinformation från internet.

Hitta rätt ljudsystem

Nu när du har rippat cd-skivorna till ett förlustfritt format är det dags att börja lyssna på ditt nya digitala musikbibliotek. För att verkligen få rätt ljud för de nya förlustfria musikfilerna ska du se till att ha rätt utrustning för högupplöst ljud att spela upp dem på. Ljudspelaren HAP-Z1ES med hårddisk för High-Resolution Audio från Sony är ett ljudsystem som får alla sanna ljudnördars hjärtan att slå lite snabbare.

Det har stöd för High-Resolution Audio och format som DSD, FLAC, WAV och ALAC, samt för komprimerade format som mp3, AAC, ATRAC och WMA. Dessutom omvandlas de komprimerade musikfilerna till DSD av DSD-motorn (Direct Stream Digital) för ommixning. Det är ett högupplöst format med 1-bits ljudström för effektiv konvertering av digitalt till analogt. Det återställda ljudets kvalitet ligger närmare kvaliteten på originalinspelningen, och detaljer och nyanser som förlorats vid komprimeringen återställs.

En annan bonusegenskap är att du kan hämta appen HAP Music Transfer till din PC för att synka och kopiera alla låtar till HAP-Z1ES via Wi-Fi®. Nästa gång du hämtar en ny låt eller ett nytt album från tjänster för högupplöst musik som HDtracks och Qobuz, sker överföringen automatiskt. Om du vill hämta högupplöst musik till PC eller Mac® kan du titta närmare på appar som JRiver Media Center, BitPerfect och Audirvana Plus. Har du ett riktigt stort musikbibliotek (med både cd-skivor och musikfiler med hög upplöst ljud), kan du enkelt införliva appen HAP Music Transfer i ditt befintliga system.

När du har tagit dig igenom det är du redo att sätta igång! Nu kan du lägga undan cd-skivorna för gott, eftersom du skapat de renast ljudfiler du kan av dem. Gör dig redo att lyssna på musiksamlingen på ett helt nytt sätt.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.