Slice of Living 2017

Utformning av rummet och av tittarupplevelsen

Med konceptet Slice of Living för hemproduktdesign skapas förstklassiga tittarupplevelser utan att störa lugnet i vardagsrummet. Konceptet leder till en helt ny syn på tv-apparaten och ett nytt perspektiv på vardagsrummets estetiska utformning.

Provtagning av vardagsrummets komponenter

Tv-skärmarna blir allt större. Vardagsrummet ska vara en avslappnad och bekväm plats. Med konceptet Slice of Living försöker vi finna jämvikt i den kontexten och balans mellan hemprodukter och vardagsrum. Tanken bakom det här nya produktkonceptet är enkel: om man tittar på alla de element, material och grundregler som alltid har utgjort vardagsrumsidealet, delar upp dem i individuella delar och sätter samman dem igen på nya sätt kanske det går att hitta mer harmoniska sätt att arrangera vardagsrummets komponenter och produkter.

Utifrån den tanken började produktutformarna ta prover på i stort sett allt de kunde hitta i ett vardagsrum. Det omfattade stolars och andra möblers konturer, väggmaterials och golvplankors mönster och strukturer på till exempel textil och läder. Genom att omforma produkterna utifrån de proverna och möbler och arkitektur kunde teamet ta fram ett innovativt hemproduktkoncept, där föremålen inte bara harmonierar med omgivningen utan också är en del av rummets utformning.

Bokhylla
Passar hemma hos dig
En skärm för avkoppling
Komponenter och material

En konstant komponent i alla våra vardagsrumskoncept

Vad ser du när du föreställer dig ett bekvämt vardagsrum? Var ska soffan stå? Var ska böcker, vaser och andra föremål placeras? Hur ser den övergripande utformningen ut? Och hur passar tv:n, ett vanligt föremål i vardagsrummet, in i rummet? Vi ville se till att våra hemprodukters utformning kunde ta en naturlig plats i utformningen av det idealiska vardagsrummet.

Tako, Chief Art Director

Harmoni med moderna inredningskoncept

För BRAVIA™-modellerna 2017 ville vi skapa ett lätt och bekvämt utseende som passar in i modern inredning. Alla designelement har tagits fram utifrån det grundkonceptet. Stället har en smäcker och stolsliknande utformning. Den bakre panelen minner om strukturer på väggar och tyg. Och den djärva kombinationen av mjuka, varma material ger ett elegant inslag i den moderna inredningen.

Lika snygg ur alla vinklar

XE94/93-serien

XE94/93-serien bjuder på en avancerad kombination av hisnande 4K HDR-bild och förstklassig inredningsdesign och har en bakre panel som får produkten att passa in var du än placerar den i vardagsrummet. Den bakre panelen spelar inte längre en underordnad roll i helheten och har fått ett snyggt geometriskt mönster som påminner om väggar och golvbeläggning som ger den estetisk glans. Det nya utseendet handlar inte bara om hur panelen ser ut på håll. Terminalpanelens luckor och ventilationsskåror smälter in i det större mönstret så att alla spår av mekaniken som finns på baksidan av de flesta tv-apparater döljs. Utformningen av den bakre panelen avslutas av en läderliknande yta som förstärker det visuella intrycket.

Stativet består av en tunn skiva på slimmade, stolsbensliknande ben som förstärker den lätta känslan och ger balanserat stöd. I stativet kan du också dölja alla kablar så att området kring benen hålls rent. LCD-skärmen har en enkel struktur med två paneler i två olika färger. Medan skärmens diskreta svarta panel gör att tittaren kan gå upp helt i visningen, gör den bakre panelens metallic-färg att produkten enkelt passar in i vardagsrumsinredningen. De två panelerna går omlott vertikalt nedtill. Det ger plats för högtalarna att skicka ljudet rakt framåt så att ljudkvaliteten förbättras.

Bakre panel med geometriska mönster
Läderstruktur
Slimmade stolsbensliknande ben
Enkel utformning

Lika anspråkslös och diskret som en vanlig möbel

XE90-serien

XE90-seriens design har en tunn smal ram för att förhindra att tittarupplevelsen störs av själva strukturen och tar diskret utformning till en ny nivå. Stativet som består av en lågt placerad platta och smala ben understryker den lätta känslan med mjuka linjer. Formen fulländas med slank elegans av det avskalade området på den bakre panelen.

En silhuett som passar i alla rum

XE85/XE80-serien

På XE85/XE80-serien löper ett silverstråk från ovansidan och nedför sidorna. Det framhäver produktens slimmade profil och separerar de två enkla paneler som utgör enhetens struktur. Stativet har en ren profil, och även här finns ett silverstråk som framhäver elegansen som går igenom hela designen. Tv:ns silvernyanser ligger på färgskalans varma sida, och det gör att produkten snyggt kompletterar trämöbler och -golv.

En tv som är snygg ur alla vinklar

Med BRAVIA-serien ville vi göra något mer än att bara skapa en snygg framsida. Den smala ramen gör förstås att vi kan sudda ut gränsen mellan vardagsrummet och det visuella innehållet, men vårt fokus låg på att göra baksidan så snygg som möjligt. Vårt syfte var att tv:n ska kunna placeras i stort sett var som helst i rummet. Med designen vi tog fram blir tv:n till ett flerdimensionellt objekt som kan placeras var som helst i rummet och inte bara en endimensionell yta som ska placeras i ett hörn. Det ger användaren stor frihet när det gäller att inreda rummet.

Yokota, Art Director

Med konceptet Slice of Living återgick vi till människors behov av att utforma sina vardagsrum för att hitta inspiration till den nya tv-modellen. Suverän bild och bra ljud är bara en del av helheten. De rumsligt harmoniska komponenterna som gör att produkterna passar i alla typer av inredning är det som verkligen gör upplevelsen perfekt.