Hämta musik i hög upplösning

Nybörjarguide: så här hämtar du High-Resolution Audio till musikbiblioteket

Om du funderar på att sälla dig till andra ljud- och musikälskare genom att lyssna på musik med högupplöst ljud kan vi bara gratulera! Det är något i en helt egen klass att lyssna på favoritlåtarna i suverän ljudkvalitet. Men om det är första gången du gör det kan det vara lite knepigt att hämta High-Resolution Audio-låtar eftersom det finns så många olika filformat, programvaror och prylar att välja på.

Oroa dig inte – vi har informationen du behöver. Här får du veta allt du behöver när du ska välja rätt programvara till den ljudutrustning som passar dina behov bäst.

1. Hämta programvara för High Resolution Audio-bibliotek

De flesta högupplösta musikfilerna finns att hämta via webbutiker för musikhämtning. Det är enkelt att hämta filerna till datorn, men du behöver rätt programvara för att kunna lyssna på dem.

Ett undantag från regeln är att du kan spela upp High-Resolution Audio-filer med iTunes, men det finns vissa begränsningar. Som tur är finns det programvarualternativ som gör att du kan spela högupplösta filformat vid sidan av eller med iTunes, så att du kan fortsätta använda gränssnittet du är van vid. Mac®-användare kan till exempel använda programvarualternativen Audirvana, BitPerfect och Pure Music 2.

Om du föredrar ett helt annat gränssnitt som inte utgår från iTunes ska du kolla in JRiver Media Center. Den här programvaran finns för både Mac® och Windows, och du kan hämta en kostnadsfri 30-dagars testversion för att se om den har de funktioner du vill ha. När du valt programvara för högupplöst musik får du ett nytt hem för biblioteket med högupplöst musik och är redo att gå vidare till nästa steg.

2. Bästa format för musiken

På de flesta webbplatser för hämtning av högupplöst musik kan du välja mellan flera olika filformat för låtar. Formaten är uppdelade i två huvudkategorier: okomprimerade filer och filer med förlustfri komprimering.

Okomprimerade filformat är bland annat WAV (för PC), AIFF (för Mac®) och DSD. Några filformat för förlustfri komprimering är FLAC och ALAC (Apple Lossless). Båda filformaten ger suveränt ljud, men du kan alltid hämta testfiler som finns på många webbplatser för musikhämtning för att se vilket format du föredrar.

Kom ihåg att okomprimerade ljudfiler tar upp 50 procent mer lagringsutrymme än filer med förlustfri komprimering. Slutligen: innan du hämtar filerna ska du kontrollera att filformatet är kompatibelt med programvaran för ditt musikbibliotek.

3. Hitta den webbplats för högupplöst musik som passar dig

Nu är det dags för det roliga – du är redo att bläddra bland favoritlåtar och ny musik i High-Resolution Audio. I och med att högupplösta musikfilformat blivit allt populärare har även antalet webbplatser där du kan hämta musik i hög upplösning ökat. Du kan hitta musik i alla genrer och från alla artister i världen i suverän ljudkvalitet.

4. Investera i utrustning för högupplöst musik

Du kommer att behöva enheter som kan hantera High-Resolution Audio när du ska lyssna på ditt nya högupplösta musikbibliotek. Det finns gott om alternativ att välja bland med allt från bärbara spelare till stereoanläggningar.

Det enklaste sättet att komma igång är att para ihop hörlursförstärkaren PHA-3 och MDR-Z7-hörlurarna. Sedan kan du lyssna på den nya musiken direkt via datorn.

I PHA-3 finns teknik för D/A-omvandling som ger detaljer på en helt ny nivå när du lyssnar på High-Resolution Audio-filer. MDR-Z7 återger en bred ljudbild och har en balanserad ljudkabel som ger perfekt signalseparation och ljudkvalitet.

Om du vill ta med dig musiken ut kan Walkman® NW-ZX2 också kopplas till MDR-Z7 och PHA-3. Det är bara att lägga in musiken på din Walkman® och ge dig ut.

Huvudfunktioner i PHA-3:

Suverän ljudkvalitet: Intern DAC kan avkoda PCM-ljud upp till 384 kHz/32 bitar och DSD-filer på 2,8/5,6 MHz.

Bärbar: Skapad för användning hemma och ute. Kan anslutas via USB-ingång till bland annat smartphones, datorer och bärbara ljudenheter.

Batteritid: Digital (balanserad) anslutning på cirka fem timmar

Huvudfunktioner i MDR-Z7:

Bred ljudbild: ljudåtergivning på upp till 100 kHz (för High-Resolution Audio) och 70 mm element för ALCP-återgivning

Balanserad ljudkabel: Ger perfekt signalseparation och ljudkvalitet

Bekvämt länge: tryckavlastande dynor i uretan med profilerade skydd för högsta möjliga komfort och kraftfull bas

Huvudfunktioner i NW-ZX2:

Suverän ljudkvalitet: Stöd för uppspelning med hög upplösning av DSD, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, mp3 och WMA

Suverän batteritid: Upp till 60 timmars mp3-uppspelning och 43 timmars speltid för högupplöst musik (FLAC 96 kHz/24 bitar) på en enda laddning

Trådlös kvalitetsströmning: förstklassig trådlös musikströmning via Bluetooth® med den nya ljudtekniken LDAC™ från Sony

Lagra hundratals låtar i High-Resolution Audio: 128 GB internminne

När du har genomfört de här stegen kan du lyssna på all den högupplösta musik du vill. Förbered dig på att svepas med av kristallklart ljud och nyanser du inte visste fanns.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.