INTERVJUER MED SONYS ARTISTER

Marty Friedman

Marty var gitarrist i heavy metal-bandet Megadeath mellan 1990 och 2000. Han flyttade till Japan 2004 och gillar många olika musikstilar, däribland JPOP.

Oumbärligt: Enkelt, bärbart ljud

Marty har bott i Japan sedan 2004 och är mycket aktiv i musikbranschen där. Han arbetar bland annat som tv-programledare, artist, författare och skivbolagsägare. Han pratar om hur högupplöst ljud påverkar musikbranschen.

Intervju av blueprint/foto av Yohei Takeuchi

F: Du är från USA. När stötte du på en Walkman för första gången?

S: När jag var tonåring. På den tiden lyssnade man bara på musik hemma eller på spelningar, men jag älskade att bära omkring på min stora bergsprängare i skolan. Så när jag såg en Walkman för första gången blev jag helt tagen.

F: Vilken slags musik lyssnar du på?

S: För det mesta är det den musik jag jobbar med för tillfället. Ibland när jag sitter i studion och lyssnar länge är det svårt att avgöra vad som är bra och dåligt. Därför lyssnar jag medan jag tar en promenad i parken till exempel. Då känns det faktiskt som någon annans musik – så jag får naturlig feedback.

F: Det verkar som att du behöver bärbart ljud i ditt kreativa arbete. Vad tycker du om att använda en Walkman med högupplöst ljud?

S: Jämfört med en mp3-spelare blir de lägre registren mer melodiösa. Men för mig är det viktigare att ha bärbart ljud som är robust och enkelt att använda än "bra specifikationer" eller "hög kvalitet".

F: Vad tycker du som kompositör om högupplöst ljud?

S: Det stämmer att kvaliteten försämras med cd-skivor eller komprimerade ljudfiler jämfört med mastering, men jag har inte störts av det. Jag tänker alltid "Kom ihåg vad vanliga människor tycker". Så när jag arbetar med komposition använder jag bra högtalare, men i slutändan lyssnar jag med billiga högtalare och justerar ljudet.

F: Kan High-Resolution Audio ändra produktionsprocessen om det blir vanligare?

S: Smartphones kommer snart att kunna hantera High-Resolution Audio. När det sker kommer både produktionssidan och hela musikbranschen att tjäna på det eftersom pengar sätts i rörelse. Att skapa bra musik kräver finansiering … och jag vill att lyssnarna spenderar pengar på musik de gillar. Om användarna testar en sådan Walkman kanske de vill ha låtar i High-Resolution Audio – och det skulle verkligen vara bra för musikbranschen och för musiker.

F: Ok, sista frågan: Vad är musik för dig?

S: Hm, jag skulle säga att det är en avgörande del av mitt liv. Om jag bara skulle få ta med mig en enda sak till en öde ö skulle jag välja en bärbar musikspelare med massor av minne. (skrattar)

Chiyomaru Shikura

"Vad lyssnarna verkligen vill ha – och köper – är musik de känner att de vill äga."

Som artisten tänkte sig

Ta del av de allra minsta nyanserna i ljud av studiokvalitet med High-Resolution Audio. Passionen för musik förenar varje komponent från signal till högtalare, medan avancerad teknik som digital uppskalning bidrar till att skapa en oslagbar lyssnarupplevelse.