Smartphone vs. High Res Walkman®

Tre skäl till att ha en bärbar musikspelare

Vi förlitar oss på våra smartphones för allt idag. Med dem kan vi hålla kontakten med vänner och familj, ställa in påminnelser inför nästa tandläkarbesök, ta snygga foton och redigera dem som proffs, spela spel, hålla koll på vår fitnessnivå, beställa hem mat till nästa vecka, undvika att gå vilse och lyssna på vår favoritmusik.  

I och med att en smartphone är en allt i ett-pryl är det inte konstigt att telefonerna har börjat ersätta kalendrar, GPS-enheter och andra handhållna enheter. Men om du är musikälskare finns det ingenting som kan ersätta en riktigt bra bärbar musikspelare (och nu pratar vi om kvalitetsljudspelare som Walkman® för High-Resolution Audio från Sony och inte om tidigare mp3-spelare).

Dagens generation av bärbara musikspelare med hög upplösning bräcker din smartphones ljudkapacitet med hästlängder. Visst är det bekvämt att bara behöva ha med sig en smartphone som du kan göra allt med, men då missar du den suveräna ljudkvalitet du får med en musikspelare. Dessutom finns det en del andra nackdelar med att använda telefonen som en musikspelare.

Scientific American rapporterar att de två största klagomålen användare har på sina mobiler är begränsad batteritid och lagringskapacitet. Det är ju ingen nyhet att musiksamlingen tar mycket plats. Appar för musikströmning, till exempel Spotify och Pandora, kan verkligen förbruka mobilens batteritid och lagringsutrymme. Enligt en rapport från AVG Technologies är musikappen Spotify den fjärde största boven när det gäller att förbruka din smartphones batteri och minne. 

Varför du borde välja en bärbar musikspelare med hög upplösning

Här följer tre skäl till varför du som anser dig vara en riktig musikälskare bör investera i en musikspelare som en High-Res Walkman® istället för att lyssna på musik på din smartphone. 

1. Bättre ljudkvalitet

En vanlig smartphone har inte det som krävs för att leverera Hifi-ljud, men med rätt bärbara musikspelare behöver du inte tumma på ljudkvaliteten. Det finns faktiskt ett antal musikspelare för stereoljud på marknaden som har kapaciteten att spela upp High-Resolution Audio-låtar i all sin glans.

2. Mer lagringsutrymme

Ingenting är mer frustrerande än att få meddelandet om att telefonens lagringsutrymme nästan är fullt. Och har du mängder av appar, filmer och foton på telefonen, och dessutom ett stort musikbibliotek, blir lagringen ett problem. Tänk på att varje mp3-fil i musikbiblioteket tar upp mer än 3 MB utrymme på telefonen, och högupplösta musikfiler tar upp ännu mer plats. Med en musikspelare har du gott om utrymme att leka med så att du kan ta med dig hela musiksamlingen överallt. 

3. Spara på mobilbatteriet 

Om telefonen dör när du är ute och flänger har du inga alternativ. Det räcker att en enhet stängs av för att du ska stå utan både telefon och musikspelare. Men om du har en separat musikspelare med ett eget inbyggt batteri slipper du råka ut för det här stressfyllda scenariot. Med en bärbar musikspelare för hög upplösning kan du utan problem lyssna på musik i timtal. 

Nu när vi gått igenom anledningarna till varför du ska välja en särskild musikenhet är det dags att ta reda på vilka bärbara musikspelare som lever upp till hajpen. 

Bästa bärbara musikspelarna för High-Resolution Audio 

För musikälskare som kräver enkelhet: 

NWZ-A-seriens Walkman® 

NWZ-A-seriens Walkman® är den minsta och lättaste spelaren för High-Resolution Audio som Sony har att erbjuda. Dess kompakta storlek gör den till en perfekt följeslagare för alla tillfällen, oavsett om du pendlar till arbetet eller tränar på gymmet. Med DSEE HX™-teknik kan den också förbättra ljudkvaliteten på ditt befintliga musikbibliotek så att du får fylligt stereoljud som motsvarar originalinspelningen.

Ska du ut på långresa? Glöm inte att den långa batteritiden ger dig ungefär 30 timmars speltid. Om du är ute efter någonting som är bärbart, enkelt och lätt att använda är det här ett perfekt alternativ för dig.  

För inbitna ljudälskare: 

NW-ZX2 – Walkman® för High-Resolution Audio

Om hög ljudkvalitet har högsta prioritet för dig kan det inte bli fel med NW-ZX2 High Resolution Walkman®. Den helt digitala S-Master HX™-förstärkaren minskar distorsionen så att du alltid får så rent ljud som möjligt. I NW-ZX2 Walkman® finns också DSEE HX™-teknik som återställer detaljer som gått förlorade i mp3-filer och andra komprimerade musikfiler så att du får hela upplevelsen från originalinspelningen oavsett om du lyssnar på Beethoven eller Skrillex. Lagringsproblem? Inte med den här enheten. NW-ZX2 Walkman® har 128 GB inbyggt minne (med tillgång till ytterligare 128 GB), vilket är ljuv musik för musikälskarna. Om du har ett stort musikbibliotek kan den här enheten hantera det. Dessutom får du kvalitetsuppspelning av PCM-konverterat (Pulse Code Modulation) innehåll (DSD 64/DSD128) med samma varma ljud som i DSD-originalet (Direct Stream Digital). Ljudälskare som tar musikupplevelsen på allvar bara måste ha den här förstklassiga musikspelaren.  

Smartphone för High-Resolution Audio

En musikspelare med hög upplösning som NWZ-A-seriens Walkman® eller NW-ZX2 High Resolution Walkman® är den bästa lösningen om du vill ha högsta möjliga ljudkvalitet samtidigt som du sparar på mobilens batteri och lagringsutrymme. Men om du är fast besluten att använda mobilen som en allt i ett-enhet kanske du ska fundera över att uppgradera till en smartphone som kan hantera alla dina ljudbehov.

Sony har smartphone-alternativ med stöd för uppspelning av High-Resolution Audio-filer. Sony Xperia™ Z5 har DSEE HX™-teknik som skalar upp lågupplösta och komprimerade ljudfiler till närapå högupplöst kvalitet. Dessutom filtrerar den inbyggda digitala brusreduceringen bort upp till 98 procent av allt externt ljud. Är du ute efter den högsta möjliga ljudkvaliteten via Bluetooth® har du tur: Z5 har nämligen LDAC™. Det är en ny ljudteknik från Sony som gör att du kan spela upp trådlöst kvalitetsljud via Bluetooth®. Med LDAC™ får du en förbättrad trådlös uppspelning av all din musik.

Oavsett om du väljer att investera i en särskilt avsedd bärbar musikspelare som en Walkman® för High-Resolution Audio eller om du väljer att byta ut din smartphone mot en som har stöd för High-Resolution Audio, kan du vara säker på att du kommer att få mycket bättre musikuppspelning. 

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.