Konfigurationshandbok för hemmabio

Så här konfigurerar du din första ljudanläggning för hemmabio

Om du är filmälskare låter det nog som den perfekta helgen att ta plats i fåtöljen och se på den senaste storfilmen från Hollywood. Ska du kunna ta filmupplevelsen till nästa nivå behöver du emellertid en guide till hur du konfigurerar hemmabion och skapar det perfekta ljudsystem som verkligen kan blåsa liv i ljudet till filmerna och serierna. Med den här guiden får du hjälp att skapa det hemmabiosystem du drömmer om med allt från tips på hur du ska placera möbler och högtalare rätt till tips på hur du väljer nödvändiga kablar och maskinvara. Sätt på popcornen och dämpa belysningen – när du har läst igenom den här guiden är du redo att plocka upp fjärrkontrollen, luta dig tillbaka i soffan och njuta av det imponerande detaljrika surroundljudet från ditt nya hemmabiosystem.

Hemmabio – installationssteg 1: Välja rätt rum

När du ska bestämma vilket rum som passar bäst för hemmabiosystemet handlar det om vilket utrymme du har att använda dig av och om dina personliga preferenser. Oavsett om du utformar en hemmabio när du ritar ett nytt hem eller bygger om en källare, ett garage eller extrarum, så finns det några viktiga saker du måste tänka på.

Du ska till exempel välja ett tyst rum där du kan styra över ljusinsläppet. Du kommer att njuta så mycket mer av ditt hemmabiosystem om du kan kontrollera ljuset och minimera andra ljud. Rummet bör vara stort nog för högtalare, kablar, fjärrkontroller och maskinvara, men det bör inte vara helt tomt eftersom det får ljudet att eka och studsa tillbaka. 

Hemmabio – installationssteg 2: Välja den bästa platsen i huset

En av de viktigaste delarna i konfigurationen av hemmabiosystemet är att välja den perfekta sittplatsen. Välj sittmöbler med låga ryggstöd, eftersom högre ryggstöd kan hamna i vägen för ljudet, avbryta ljudets flöde och påverka ljudkvaliteten. Det är avgörande att placera sittmöblerna på ett bra avstånd från högtalarna och en bit ifrån väggen, så att de inte stör ljudets flöde i rummet. Minimera distraktionerna genom att välja bekväma möbler. Du vill inte behöva pausa handlingen bara för att du sitter dåligt. Leta efter praktiska möbler som ger stöd för ryggen. 

Hemmabio – installationssteg 3: Placera högtalarna på rätt plats

Nu när du har valt den perfekta platsen att titta på filmer på är det dags att vrida upp volymen. Om du ska kunna skapa det perfekta hemmabiosystemet måste du placera högtalarna rätt och ha ljudkomponenter som ger en kristallklar uppspelning. Oavsett om du placerar högtalare i ett stort eller litet rum ska du fundera över hur hemmabiosystemet ska se ut och vem som ska använda platsen. När du placerar högtalarna måste du bestämma om du vill rikta ljudet mot en plats för en tittare eller om du vill placera ut flera högtalare runt om i rummet så att flera tittare får samma högkvalitativa ljud. 

Centerhögtalaren som levererar den största delen av dialogen ska placeras mitt emot den huvudsakliga tittarplatsen och kan placeras ovanför eller under skärmen. I och med att du inte vill missa en endast viktig detalj och tvingas spola tillbaka ska du placera den här högtalaren så nära öronhöjd som du kan. 

Vänster och höger surroundljudkanal ansvarar för miljöljud som hurrarop och visslingar från publiken på en konsert. Bäst effekt får du om du placerar dem i ungefär 90–110 graders vinkel gentemot platsen du lyssnar på – det vill säga riktade mot öronen. Dessutom ska du placera dem en aning ovanför huvudet. 

Subwoofern är lättast att placera. Du kan placera den i stort sett var du vill när du konfigurerar hemmabion, bara den placeras tillräckligt nära mottagaren. Det enda du ska tänka på är att du inte ska placera den i ett hörn eller ett halvslutet utrymme eftersom det ger ett ljud som låter alldeles för högljutt. 

Om du är nybörjare på hemmabiosystem och osäker på vilka högtalare du ska välja så kan en väggmonterad soundbar-enhet vara en bra idé, t.ex. HT-NT5 från Sony. Systemets slimmade trevägshögtalare och sex separata förstärkare är särskilt utformade för att förse dig med utmärkt ljud från High-Resolution Audio, så att du får perfekt ljud från filmer, tv-program, tv-spel och musik. För ett större hemmabiosystem och en verklig bioupplevelse finns också soundbar-enheten Sony HT-ST9, som skapar surroundljud i riktig bioanda, med Dolby® TrueHD och DTS-HD. 

Hemmabio – installationssteg 4: Testa utrustningen

Nu när du fått högtalarna på plats i hemmabion är det dags att kontrollera att all maskinvara, alla kablar och all teknik fungerar som den ska. Rätt maskinvara för hemmabion är avgörande om du ska få en ren bild med hög kvalitet och ett ljud som hjälper dig att följa händelserna i en fotbollsmatch och höra de högsta tonerna i ett blodisande skrik i en skräckfilm. 

Det finns ett antal system du kan använda för strömning, bland annat Blu-ray-spelare, HD-satellitboxar, tv-spelsystem och AV-mottagare. Innan du försjunker i användarhandboken och matchar olikfärgade kablar är det viktigt att veta vilka system du kommer att använda. För de flesta moderna system används bara HDMI-kablar, vilket möjliggör en relativt enkel hemmabiokonfiguration. STR-DN1070 från Sony är en alternativ AV-mottagare som har HDMI-utgångar, USB-portar och AV-anslutningar. Det ger anslutningar för tv, smartphone, Blu-ray-spelare och annat på ett enda ställe så att du slipper hoptrasslade sladdar och kablar. För tittare som gillar strömningstjänster som Googlecast, finns det AV-mottagare som STR-DN1070 från Sony som gör att du kan ansluta och strömma direkt till tv:n med en smartphone. 

Kom ihåg att det är viktigt att utgå ifrån rummets storlek när du väljer mottagare. Har du en stor plats för hemmabion kan du välja en mottagare med 7.1 kanaler eller fler. En mottagare med fler kanaler ger större djup i surroundljudet och ett betydligt större ljudfält i större rum. I ett mindre rum lär du inte märka av fördelarna med flera kanaler lika tydligt och en AV-mottagare med 5.1 kanaler räcker gott och väl. 

Om du inte riktigt vet hur du ska göra när du installerar din hemmabio ska du inte vara blyg för att fråga någon som vet om hjälp eller läsa i användarhandboken. 

Luta dig tillbaka och njut

Det sista viktiga tipset för att skapa dina drömmars hemmabiosystem är att du ska skapa den konfiguration som passar för dig, ditt rum och dina underhållningsbehov. Nu när du har lärt dig lite mer om att välja rätt rum, möbler och maskinvara är du redo att luta dig tillbaka och njuta. 

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.