Uppgradera hemmabion

Eltekniker berättar om arbetet bakom den senaste AV-mottagaren från Sony 

Lyssningsrummet hos Sony är elchefen Tadatoshi Watanabes laboratorium, och i sina experiment är det ljud han undersöker. När Watanabe började testa den senaste AV-mottagaren för hemmabio från Sony lyssnade han inte på den typ av musik och film han själv föredrar. Han lyssnade på en hårdrockslåt direkt efter ett jazzstycke, och slog på en actionfilm direkt efter en komedi. Det är det här noggranna experimenterandet och uppmärksamheten på detaljerna som gör Watanabe till en så begåvad tekniker. Han finjusterar produkterna från Sony och finslipar ljudkvaliteten med det slutgiltiga målet så att du ska få en så bra uppspelning som det bara går. 

Watanabes är lite av en perfektionist, vilket hjälper honom att finjustera ljudutrustning för högsta prestanda och för alla typer av musik och film. Mannen som låg bakom skivväxlaren för 300 skivor och deltog i utvecklingen av Super Audio CD (SA-CD) ansvarar nu för att skapa AV-mottagaren STR-DN1070 för hemmabio och för att ge dig en helt ny upplevelse av högupplöst film och musik med hemmabion. 

Från musiker till eltekniker

Watanabes passion för ljud grundar sig i hans eget kreativa arbete. Watanabe har inte bara studerat musik utan spelar också flera instrument och har spelat i olika band sedan han gick i skolan. Han använder sig av sin uppskattning av och omfattande kunskap om musik och instrument i sin roll som eltekniker på Sony. Watanabe finjusterar elektriciteten i varje ljudprodukt så att den framhäver de bästa sidorna hos alla musikgenrer.

Ett med musiken

I stort sett alla dagar i veckan hittar du Watanabe i lyssningsrummet på Sony där han finjusterar ljudprodukter. Hans ansvarsområde täcker en mängd olika fält, från ljudkvalitet till konstruktion av kretskort. När han hör något som inte riktigt lever upp till den ljudkvalitet Sony är ute efter skickar han instruktioner till berörda avdelningar om att de ska ta reda på vad som behöver ändras. Ofta arbetar han direkt med tillverkarna av varje enskild produktkomponent för att se till att allt låter rätt under den slutliga justeringsfasen. 

Under inställningen av STR-DN1070 testade Watanabe produkten med olika musikstilar, bland annat rock, klassisk musik och jazz, för att se till att kunderna får bästa möjliga ljudkvalitet oavsett vilken musikgenre de lyssnar på.  

”I rockmusiken ligger tyngdpunkten på basen. Om ljudet från en bastrumma inte återges tydligt kommer inte heller tung bas och slagverk i klassisk musik att återges på rätt sätt. Mitt jobb är att se till att alla nyanser finns med”, säger Watanabe. 

Maximera hemmabioupplevelsen

Watanabe är väl medveten om att ett hem inte är uppbyggt på samma sätt som en studio. Därför har han konstruerat AV-mottagaren STR-DN1070 med ett genomsnittligt vardagsrum i åtanke. Det krävs sju högtalare för att installera en hemmabio med en AV-förstärkare, och det kan vara svårt att veta var de alla ska placeras. Med STR-DN1070 kan du enkelt klura ut högtalarkonfigurationen tack vare systemet för automatisk högtalarkonfiguration Avancerad D.C.A.C (Digital Cinema Auto Calibration).

Med hjälp av den medföljande externa mikrofonen används en serie testtoner i avancerad D.C.A.C för att fastställa rätt högtalarnivåer utifrån hur den läser av högtalarplaceringen i relation till rummets akustiska egenskaper. 

En annan nyhet i STR-DN1070 som Watanabe är stolt över är det nyutvecklade kretskortet för ljud. I kretskortet används flera ytmonterade delar som ger tajta vokalpartier och förbättrar nyanserna i reverben. 

Glädjen med högupplöst ljud

Watanabe har arbetat för överlägsen ljudkvalitet sedan första början. Han tillbringade flera år med att arbeta på Sony verksamhetscenter för Super Audio CD, och han drivs av en önskan att höja ljudkvaliteten i inspelningsstudion. Watanabe stödde produktionen av SA-CD vid en tid när inspelningsutrustning för Direct Stream Digital (DSD) var ovanlig. Tack vare de oräkneliga timmar han har tillbringat i musikstudior har Watanabe fullständig kunskap om en originalinspelnings alla ljudnyanser, och han lägger samma hängivenhet i alla produkter han arbetar med idag. Stödet för DSD-uppspelning i AV-mottagaren STR-DN1070 för hemmabio återspeglar den djupgående kunskap och expertis Watanabe tillskansade sig under sin tid på verksamhetscentret för SA-CD.

”Det stora med High-Resolution Audio är formatets förmåga att fånga alla delar av en låt – från gitarrens harmonier, till reverben, till punkten där ljudet faktiskt försvinner. Det gör det möjligt att uppleva hur det är att verkligen omslutas av ljudet”, säger Watanabe. 

När du lyssnar på en låt med tung bas gör AV-mottagaren för hemmabio att du garanterat hör nyansskillnaderna. Watanabe medger att det mänskliga örat i allmänhet inte kan uppfatta ljud över 20 kHz, men påpekar också att det bara gäller för enskilda toner. Om mer än ett ljud löper samman går det att känna det. Med den här nya AV-mottagaren kan du faktiskt känna när takter och toner blandas när du tittar på film och lyssnar på musik. 

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.