Hållbarhet låter fantastiskt

Ljud från Sony, med hänsyn till miljön

Sony har som mål att minska användningen av ny plast med 10 % per produkt (exklusive förpackningar) jämfört med räkenskapsår 2018, i enlighet med vår miljöplan Road to Zero och Green Management 2025. Vi har förbättrat prestandan för återvunna material och använt dem i våra produkter i över tio år nu.

Vår fortsatta strävan mot suveränt ljud och hållbarhet

Lösa akustiska problem med återvunna material

De första återvunna plasterna hade sämre ljudkvalitet än ny plast. Det krävdes flera år av ansträngning och innovation för att nå resultat som uppfyllde våra höga krav.

Lyckad kommersialisering av en soundbar i återvunna material

Vi testade olika kombinationer av återvunna material och tillsatser samt utvärderade prototyperna flera gånger. Och år 2016 lyckades vi utveckla en återvunnen plast med lika bra akustiska prestanda som ny plast. Till en början användes plasten främst i interna komponenter till våra soundbarer, bland annat T-XT2 och HT-NT5.

Återvinning som en del av vår produktdesign

Efter många tester och prototyper har denna återvunna plast kunnat användas i många olika produkter, bland annat i interna delar till några av våra tv-apparater och kraftfulla ljudanläggningar som MHC-V13.

Skapa nya och avancerade återvunna plaster

Vi fortsätter att utveckla ny återvunnen plast för att ytterligare förbättra prestandan och öka användningen av återvunna material i våra produkter.

Vårt senaste framsteg är ett nytt återvunnet plastmaterial som uppfyller kraven för flamskydd, färgstabilitet och akustiska prestanda. Det gör att vi kan använda materialet till ännu fler delar i våra framtida ljudprodukter.

Bild med förklaring av flamskydd
En ny återvunnen plast som är brandhämmande

Elektriska produkter måste vara brandhämmande och det är en svår utmaning när det gäller återvunna material. Vår nya återvunna plast har en hög nivå av flamskydd och består i huvudsak av återvunnet material.

Färgstabilitet och variation

Produktdesign ska vara tilltalande utan att produktens kvalitet eller prestanda påverkas, men färgstabilitet är en stor utmaning när det gäller återvunnen plast. Vi utvecklar ny återvunnen plast av enhetliga material. Det gör den enkel att färga med en jämn nyans, vilket gör fler typer av färgvariationer möjliga i framtida produkter.

Bild av återvunna material i en petriskål
En bild av produkten som slås på med fjärrkontrollen
Jakten på ljud med hög kvalitet

Olika material låter olika. Nyckeln till att använda nyutvecklad, återvunnen plast i produkter är hur nära materialet kan komma ljudet från befintliga material. Vi lyckades uppnå en ljudkvalitet lika hög som i befintliga material genom att utveckla akustiken och strukturen och konstant testa ljudkvaliteten i olika material.

Framtagningen av subwoofern i HT-S400

Det nya återvunna plastmaterialet lanserades i bakpanelen till subwoofern i HT-S400. Den här delen måste vara brandhämmande, vilket gör det nya materialet perfekt.

Framtagning av de inre delarna till SRS-XE200 och SRS-XE300

De inre delarna till de nya trådlösa högtalarna SRS-XE200 och SRS-XE300 innehåller också återvunnen plast.

Snabbare utveckling av hållbart ljud från Sony

Vi fortsätter att utveckla återvunnen plast som ger högkvalitativt ljud och öka användningen av återvunna material i ett stort urval av våra hemprodukter och bärbara produkter. Vår ständiga innovation ger dig produkter av högsta prestanda som är tillverkade med miljön i åtanke.

Intervjuer

Porträttbild av Yuko Fujihira
Yuko Fujihira

Home Product Technology Department, Home Product Business Division, Home Entertainment & Sound Products Business Group, Sony Corporation

Vi har arbetat med användningen av återvunnen plast inom hemmaljud sedan 2010. Vi har förbättrat prestandan för att komma upp i samma nivå som ny plast och arbetat med designaspekter så att den återvunna plasten faktiskt kan användas i produkter. År 2016 utvecklade vi en återvunnen plast med hög ljudkvalitet som används i interna komponenter i våra produkter.

Vi behövde dock utöka användningsområdet ytterligare för att använda återvunna plaster i större skala. Materialet som vi nyligen har utvecklat är brandhämmande. Under utvecklingsprocessen ville vi undersöka hur nära vi kunde komma ljudkvaliteten i de material som vi tidigare använde. Genom att undersöka många konfigurationer, utveckla massvis med prototyper och utföra hållbarhetstester, kunde vi skapa ett material som uppfyllde kraven för ljudkvalitet och fysiska egenskaper för produkten.

Tomoya Kato

Home Product Technology Department, Home Product Business Division, Home Entertainment & Sound Products Business Group, Sony Corporation

Porträttbild av Tomoya Kato

Vi utvecklade först en återvunnen plast genom att fokusera på själva materialets ljud. Vi testade upprepade gånger ljudet från högtalare tillverkade i återvunnen plast samtidigt som vi ändrade konfigurationer för att ta fram ett material med bra ljud utan obehagliga eller dämpade toner.

Återvunnen plast tenderar att ge ifrån sig ett lägre ljud än ny plast. När den återvunna plasten var klar behövde vi ändå göra flera ändringar av designen för att kunna använda den i produkterna. För att få rätt ljud när plasten hade gjutits till komponenterna behövde vi till exempel optimera tjockleken på bl.a. den gjutna plattan och ribbstrukturen för att styra resonansen. Elementet utformades dessutom med en låg vikt. Ändringarna ledde till att individuella ljud som tidigare dolts lyftes fram, vilket gav en bättre ljudåtergivning.