TriporousTM, bidrar till en ren värld

Ett revolutionärt nytt poröst kolmaterial från Sony som återvunnits från överskott av biomassa.

Ett revolutionärt nytt poröst kolmaterial som renar vatten och luft

Triporous™ är ett unikt och mångsidigt poröst kolmaterial utvecklat av Sony som renar vatten och luft. Materialet ökar säkerhet, hygien och komfort inom en mängd olika områden över hela världen. Genom TriporousTM vill Sony skapa en framtid där rent vatten och ren luft är tillgängligt för alla.
Vinnare av ”Encouragement Award for 21st Century Inventions” och ”21st Century Contribution” från Japan Institute of Invention and Innovation.

Bild på Triporous-logotypen
Avfall får nytt liv
Bild på Triporous görs endast av risskalavfall
TriporousTM produceras från risskalavfall

TriporousTM produceras från överskott av biomassa. Tekniken från Sony går ut på att återvinna överskott av biomassa för att producera TriporousTM som har potential att minska miljöpåverkan.

Risskal som slängs per region och år

Över hela världen slängs ca 150 miljoner ton risskal per år

[1] Asien (Bangladesh, Filippinerna, Indien, Indonesien, Japan, Kambodja, Kina, Myanmar, Pakistan, Thailand, Vietnam): 136 miljoner ton
[2] Afrika (Egypten, Nigeria): 6,16 miljoner ton
[3] Sydamerika (Brasilien): 4,74 miljoner ton
[4] Nordamerika (USA): 2,04 miljoner ton
[5] Europa (EU): 0,84 miljoner ton
[6] Oceanien (Australien): 0,06 miljoner ton

Vad är TriporousTM?
Snabbare absorbering och absorbering av större ämnen

TriporousTM har porer i tre olika storlekar som gör att det kan absorbera större organiska ämnen samt en del organiska ämnen mycket snabbare och effektivare än konventionella filter med aktivt kol. Bakterier och virus, stora protein och en mängd olika stora organiska molekyler är exempel på organiska ämnen som absorberas av de större porerna.

[1] TriporousTM   [2] Konventionellt aktivt kol

Bild på Snabbare adsorbering och större partiklar
TriporousTM presterar bättre än konventionellt aktivt kol

Den unika mikrostrukturen i TriporousTM gör att den adsorberar gas och lukt på ett effektivt sätt. Materialet är dessutom bättre på att ta bort större organiska ämnen från vätskor, t.ex. bakteriofagen MS2, än adsorbenter av aktivt kol som görs på kokosnötskal som ofta används vid vattenrening.

[1] Kontaminering [2] Tid (min.) [3] TriporousTM resultat [4] Aktivt kol baserat på kokosnötskal

Bild på Triporous presterar bättre än aktivt kol
TriporousTM möjligheter

Föreställ dig luktfria träningskläder, snabbare och effektivare vatten- och luftrenare samt olika slags förbättringar av mat-, kosmetika- och elektronikprodukter. Allt detta är fantastiskt nog möjligt med TriporousTM-tekniken.

Förbättrar vattenkvaliteten

Filtrering med TriporousTM kan användas för att ta fram rent dricksvatten i ohälsosamma miljöer. Materialet kan vara särskilt fördelaktigt i utvecklingsländer.

Förbättrar luftkvaliteten

TriporousTM kan rena luften genom att adsorbera luftföroreningar som industriell rök och gas. Filtret kan även hjälpa till att minska några typer av mikroskopiska partikelämnen (PM2.5) och fotokemisk smog.

Bild på Dr Seiichiro Tabata
Spara på naturen med risskal

Dr Seiichiro Tabata

Uppfinnaren av Triporous
Sony Group Corporation

När jag forskade om batterimaterial arbetade jag på att ta fram det nya porösa materialet TriporousTM. Det görs på risskalavfall och har tre slags porer i olika storlekar (”tri” i namnet kommer från siffran tre). Den unika mikrostrukturen gör att materialet kan användas på många olika sätt. Eftersom TriporousTM t.ex. kan avlägsna viruspartiklar kan det hjälpa till att säkra rent vatten i delar av världen som inte har tillgång till ett elnät. Forskningen och utvecklingen av materialet pågår fortfarande. Min önskan med det här nya materialet som renar vatten och luft är att göra livet bättre och mer hållbart för världens befolkning.

Bild på Triporous
TriporousTM

Ett revolutionerande nytt material för att rena vatten och luft

Bild på Minska våra fabrikers miljöpåverkan
Minska våra fabrikers miljöpåverkan
Bild på Projektorer för nästa generation
Projektorer för nästa generation
Bild på Innovativa sätt att ge strömförsörjning till alla
Innovativa sätt att ge strömförsörjning till alla
Anmäla intresse för licens

Sony har börjat licensiera ut TriporousTM. Företag som vill använda TriporousTM i sina egna produkter eller fabriker, eller är intresserade av samarbeten som inkluderar TriporousTM kan anmäla sitt intresse här.