Xperia™ Ear

Resurssnålhet: en god nyhet

Med mobila produkter ändras förutsättningarna för hur vi lever och arbetar, och framtiden ser ljus ut med innovativa funktioner och nya designer. Xperia™ Ear är ett av de här kraftfulla verktygen. Ta reda på hur tillväxt kan gå hand i hand med miljömedvetenhet.

Innovativa produkter förtjänar både avancerad och miljöanpassad prestanda

Mobila enheter ska kunna bäras runt och användas när som helst. Därför är det viktigt att de fungerar bra i alla lägen, och de måste tåla stötar. För att uppfylla de här kraven måste materialet ha rätt egenskaper. Vi presenterar nya Xperia™ Ear som innehåller SORPLAS™, en återvunnen plast som är exklusivt framställd av Sony.

Xperia™ Ear och smartphone

Vad är Xperia™ Ear?

En smart enhet som du sätter i örat för handsfree-mobilanvändning. Säg vad du vill göra till den digitala assistenten och utan att behöva ta fram din smartphone kan du använda e-post, ringa och ta emot samtal och kolla och ändra i ditt schema. 

Uttrycka vår åsikt utåt

Att bara önska löser ingenting. Hemligheten är att sätta upp konkreta mål och jobba för att uppnå dem. För att kunna använda mer återvunnen plast har vi undersökt vilka delar som innehåller mest plast.

Mer återvunnen plast kan användas

Laddningsfodral till Xperia™ Ear. Med tanke på hur produkten används valde Sony SORPLAS™-klassning som ger optimalt stötskydd och färgvidhäftning på fodralets ytskikt. Efter upprepade tester och förbättringar är nivån nu tillräckligt hög för våra kvalitetsprodukter och vi uppnår en återanvändningsfrekvens för plast på ungefär 45 %. Dessutom ingår det en typ av SORPLAS™ i Xperia™ som är tillverkad av material från förbrukade optiska skivor från fabriker och gamla PET-flaskor vilket också är bra ur ett återvinningsperspektiv.

Stöttålig

Stöttålig

Det externa skalet måste vara tillräckligt robust för att skydda hörlurarna inuti och laddaren som är inbyggd i fodralet. Ett flertal fallprov och ändringar i designen har genomförts för att förbättra stötdämpningen och ge skydd mot stötar.

Skönhet som varar

Skönhet som varar

Det målade ytskiktet måste tåla att hanteras av insmorda händer, och produkten ska tåla att bäras runt i väskan. Därför har materialets färgvidhäftning och kemiska tålighet kontrollerats och bekräftats.

Ta en till titt på förpackningen

Förpackningen ska vara tilltalande och samtidigt resursbesparande. För att använda mindre papper gjorde vi en ny strukturell design. Tanken är att förpackningen ska vara tilltalande på flera sätt.

Väger ungefär 30 % mindre

De flesta förpackningar görs av kartong för att skydda produkten under frakt. Förpackningen till Xperia™ Ear är tillverkad av återvunnet papper med en fårad struktur, vilket gör den betydligt lättare jämfört med vanliga spånskivor av återvunnet papper, och den är fortfarande tillräckligt robust. Tack vare detta minskar både vikten och mängden papper som går åt vid tillverkningen.

Vacker och slät yta

Genom att lägga till ett tryckbart papperslager på utsidan av wellpappen jämnas den fårade ytan ut. Dessutom kan man med hjälp av en ny teknik infoga skåror där papperet viks, vilket ger en förpackning med snygga tryckta ytor och snyggt vikta kanter.

Xperia™-förpackningen

Noggrann kemikaliekontroll för ett renare samvete

Sony har utvecklat sin egen globala standard för hantering av kemikalier som används i olika delar och material, och de tillämpas över hela världen. Ta bromerade flamskyddsmedel (BFR) som exempel. Vissa BFR-ämnen är skadliga för hälsan och bryts inte ned i naturen utan stannar kvar i levande organismer. Sony Mobile Communications var först i branschen med att förbjuda de här ämnena och sedan 2002 har de inte använts i deras mobiltelefoner (kretskort, kablar och fodral). Eftersom det här redan gäller för Xperia™-smartphones och -surfplattor finns det heller inga BFR-ämnen i Xperia™ Ear.

Ett steg närmare noll miljöpåverkan på marknaden för mobila produkter

Miljöplanen ”Road to Zero” är den ultimata åtgärdsplanen från Sony för en mer hållbar framtid. För att kunna uppnå målen i vår globala miljöplan har vi på Sony valt att använda mer återvunnen plast och mindre papper när vi tillverkar vår nya smarta enhet. Sony har antagit utmaningen att satsa på miljötänk för flera nya produkter och kategorier.

Vilka modeller som finns tillgängliga kan variera beroende på land och region.
[Information från januari 2017, baserad på egen forskning från Sony.]

Se fler av våra produkter med miljöfunktioner