Slice of Living 2018

Mjuk minimalism
Står ut och smälter in

När våra formgivare försöker få tv:n att smälta in i vardagsrummet kan ett konstverk vara inspirerande. Konst och skulpturer har en naturlig plats i rummet trots att de väcker uppmärksamhet med sina visuella attribut. Genom att både stå ut och smälta in, två till synes oförenliga egenskaper, fyller konst rummet med en unik känsla av komfort och lyx. Konceptet ”mjuk minimalism” handlar om att göra tv:n både diskret och uppseendeväckande.

Lättsamhet – en viktig egenskap för både människor och tv-apparater

Om den här balansen kunde hittas för tv-apparater skulle man få fler möjligheter och tv-apparaterna skulle få en mer given plats i vår vardag. En så intim position kräver en varm och välkomnande tv-design. Det kan vara svårt att känna sig avslappnad i närheten av en person som uppfattas som likgiltig och avmätt. Detsamma gäller för tv-apparater – minimalistisk design kan vara nödvändigt för att skapa en verkligt uppslukande tittarupplevelse, men om minimalismen går för långt kan designen kännas kylig och främmande.

Detta är grunden till ”mjuk minimalism”, ett koncept där minimalismen kombineras med diskreta detaljer, tilltalande material och texturer och varma färgnyanser. Resultatet är en tv som imponerar när den är på med bästa möjliga tittarupplevelse tack vare minimala distraktioner, och som samtidigt har en naturlig plats i rummet när den är avstängd och harmoniserar med omgivningen som ett konstverk. Vi lever i en tid då enkelhet och komfort är viktigare än någonsin. Mot den här bakgrunden står ”mjuk minimalism” för en ny syn på vad en tv kan vara.

Motsättningar kan ge upphov till något nytt

Vi försöker alltid hitta nya upplevelser genom motsägelsefulla, paradoxala designelement. Konceptet ”mjuk minimalism” innebär i princip ett ”vitt svart”. Å ena sidan har designen en framträdande visuell närvaro – men å andra sidan smälter den in i omgivningen med en sval och tillbakadragen känsla. Vi ville ta fram en tv som kunde balansera dessa två motsägelsefulla aspekter och kännas relevant för dagens livsstil.

Tako, Chief Art Director

Kompletterande design

Ofta är det blandningen av olika inslag i ett rum som skapar en helhet. För att ge BRAVIA® den här typen av kompletterande element såg designteamet till att stativets vinklar och soundbar-enhetens hölje – två visuellt olikartade element – anpassades till varandra för en idealisk helhet.

Hantverk med mjuka konturer

Handgjorda former kan förses med perfekt passform. Det gäller till exempel när du håller en tallrik i handen, sitter på en stol eller håller i ett verktyg. Designteamet bakom BRAVIA® ville fånga den här känslan genom en rad små justeringar, till exempel en rundning av hörnen på ramen och soundbarhöljet för att skapa en mjuk form.

Funktionell skönhet genom mönster och material

Designteamet bakom BRAVIA® tog sig an tv:ns bakpanel på ett nytänkande sätt. Ventilationsskåror och terminalluckor i ett nät av geometriska mönster gör att tv:n ser lika elegant ut bakifrån som framifrån. Soundbar-enheten består av en unik kombination av olika material som stärker komponenternas funktion och samtidigt gör den mer visuellt tilltalande. Dessutom förstärks den estetiska harmonin mellan den övergripande designen och det omgivande rummet.

Nyckeln är balans

En soundbar kan generera ljud som tv:n inte kan producera själv. Dessutom återger den utan problem ljud i höga frekvenser. När vi designade soundbar-enheten fokuserade vi på att hitta en övergripande balans mellan enhetens närvaro, samhörighet med tv:n och harmoni med inredningen.

Wada, Senior Manager

BRAVIA®-designen skapar en varmare relation mellan människor och tv-apparater, och representerar ett steg framåt för tittarupplevelser hemma.