Designa hörlurar från Sony

Ett samtal med teknikern för hörlursakustik på Sony

Träffa Shunsuke Shiomi, akustiktekniker för hörlurar på Sony. Vart han än går tänker han på musik och ljudkvalitet: hur människor upplever musik, hur musik låter i olika miljöer och hur det går att skapa en bättre lyssnarupplevelse.

Läs vidare och få en inblick i hans verklighet som består av musik, design, ljudkvalitet och teknik för High-Resolution Audio.

Få bästa möjliga musikupplevelse

Shiomis unika förhållningssätt när det gäller att lyssna på musik gör att han kan tillhandahålla den lyssnarupplevelse musikälskarna efterfrågar.

”När jag går på klubb eller livespelning lyssnar jag inte bara på musiken. Jag tänker också på hur alla de olika ljuden balanserar upp varandra och hur den musiken skulle låta i ett par hörlurar från Sony”, säger Shiomi.

Shiomi spelar själv gitarr och förstår hur viktig musiken är i människors liv och den passion musiker lägger in i sina låtar. Att se till att den passionen förmedlas genom hörlurarna från Sony är i stort sett en självklarhet.

Designa hörlurarna

Det ligger mycket arbete bakom ett par hörlurar, i allt från designskiss till slutprodukt. Shiomi och hans team bygger ett flertal prototyper och genomför hundratals tester för att säkerställa absolut högsta ljudkvalitet.

”Skälet till att jag älskar hörlurar är att de låter mig njuta av musiken på egen hand, när och var jag vill”, säger Shiomi. ”Det är mycket viktigt att återskapa samma känsla som på en klubb eller livespelning.”

En del i att återskapa den stämningen är att se till att hörlurarna har rätt kapacitet att hantera höga frekvenser och att de är kompatibla med High-Resolution Audio. Shiomi anser att komprimerade ljudfiler, som mp3-filer, inte kan bevara all den digitala information och alla de detaljer som finns med i originalinspelningen. Shiomis mål är att musikälskarna ska kunna ta del av varje liten detalj i sina favoritlåtar – från gitarrsträngarnas vibrationer till efterklangen från en cymbal.

Inspirationen till ljudet

Varje hörlursserie är skapad för en viss målgrupp och har en unik design och unika funktioner som speglar den gruppens livsstil. Shiomi gör därför omfattande undersökningar för att se till att var och en av hans hörlurar levererar högsta möjliga kvalitetsljud.

När Shiomi och hans team till exempel utformade MDR-1A-hörlurarna begav de sig direkt till inspirationskällan: mastringsstudion. Shiomi pratade med ljudteknikerna och musikerna på Sony Music Studio för att ta del av deras åsikter om den ljudutrustning de använde till att skapa musik. Dessa samtal gav upphov till de standarder för ljudkvalitet du kan höra när du lyssnar på musik med MDR-1A.

Shiomi gjorde inte bara sina undersökningar i mastringsstudion, utan även genom att gå på konserter för att ta del av hur ljudet färdades där. Hans mål var att skapa hörlurar som kunde återge de ljud publiken hör på främsta parkett.

Shiomis undersökningar, vision och känsla ligger till grund för alla hörlurar han designar. Tack vare hans hantverksskicklighet kan alla ljud- och musikälskare få tag på ljudutrustning i världsklass.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.