En musikvideo som filmats helt med Xperia

Eyes av Anonymouz

Se Ögon av Anonymouz, en musikvideo som filmats av den professionella regissören Kanji Suto och se de fantastiska resultaten som kan uppnås med senaste Xperia-smartphones.

Som visas i kampanjvideon för Xperia 5 II

Ögon av Anonymouz tillhandahöll ljudspåret till kampanjvideon för Xperia 5 II, en av våra mest avancerade smartphones för filminspelning.

Vem är Anonymouz?

Anonymouz – en tjej utan namn. Den mystiska artisten började publicera engelskspråkiga coverversioner av J-pop-låtar på YouTube och fick snabbt över 10 miljoner visningar. Med hennes geniala översättningsförmåga och naturliga sångtalanger fick hon 110 000 följare på bara ett år. Nu är hon väletablerad på den japanska YouTube-scenen och håller på att slå igenom över hela världen. Hennes historia har bara börjat. 

Anonymouz-text med konturen av en kvinnas hår mot svart bakgrund
Bild på Kanji Suto utomhus
Möt regissören Kanji Suto

Kanji Suto som i grunden är datorgrafisk och grafisk formgivare lärde sig sitt hantverk när han arbetade med musikvideor och reklamfilmer under filmregissören Shuichi Tans expertögon. Nu är han oberoende regissör och hans expertkunskap omfattar en rad olika tekniker, bland annat live-action, datorgrafik och virtual reality. Hans arbete har erkänts med ett antal utmärkelser, bland annat 2015 Space Shower TV Music Video Awards och The One Show 2017/Moving Image Craft/Visual Innovation.

Bild på en flicka med ett hårband som tittar på ett akvarium och filmas med Xperia
”Den här kameran kan utöka arbetsområdet för videoinspelning”

Suto:
Från inspelningsögonblicket kunde jag se hur fantastisk den är. Smartphonen har fördelen att den är liten. Jag ville utnyttja detta. Vi kunde filma underifrån eller placera den där det tidigare var omöjligt. Det var spännande att testa nya idéer för detta. Jag kände verkligen att den här kameran kunde utöka arbetsområdet för videoinspelning.

”Vi kunde se alla detaljer tydligt ... den här skärmen är riktigt snygg”

Det är verkligen innovativt att den mobila enheten i sig använder CinemaScope (21:9-visningsförhållande). Förhandsgranskningen var användarvänlig och jag förvånades över hur fantastisk den var. Jag kan se vad jag precis filmade inom samma användargränssnitt. Att kunna kontrollera videokvaliteten omedelbart är jättestort. Denna inspelning var utomhus en solig dag. Om vi använde den ljusaste inställningen när vi kontrollerade under solen kunde vi se alla detaljer tydligt. Detta var till stor hjälp. Den här skärmen är riktigt snygg.

Kanji Suto filmar ett akvarium utomhus med Xperia 5 II
Bild på en fisk i ett akvarium
”Höghastighetsinspelningen på 120 bilder per sekund blev mycket fin och tydlig”

Vi hade scener med guldfisken som sjöng och pratade. Detta spelades in under en längre tid med höghastighetsslowmotion och genom att lägga till variabler eller trimma vid redigering. Vi ville använda slowmotion för att det skulle se ut som om guldfisken pratar och sjunger. Höghastighetsinspelningen på 120 bilder per sekund blev mycket fin och tydlig.

”Det är samma användargränssnitt som på en vanlig kamera och riktigt användarvänligt”

Professionell kamerautrustning kan ställas in i detalj – så användargränssnittet kan vara komplext. Men Xperia är tillverkad för allmänheten så att den kan manövreras intuitivt, vilket är trevligt. Samtidigt är den lätt att använda för ett proffs. Den har samma användargränssnitt som en vanlig kamera och är riktigt användarvänlig. 

Bild på användargränssnittet på skärmen vid inspelning med en Xperia 5 II
Bild på en fisk i ett akvarium på ett fält
”Med VENICE CS får den genast en filmliknande kvalitet”

När du finjusterar tonerna efter att du har filmat behålls färgskalan och med VENICE CS* får den genast en filmliknande kvalitet som inte alls ser ut som en smaklös video. Jag blev förbluffad.

*Venice Colour Settings (CS): Förinställningarna för standardfärghantering i Cinematography Pro, så kallade ”LOOK”-inställningar. Med dessa får du ett jämnt nyansomfång, en mjuk låg kontrasttonkurva och 10-bitars inställningar som passar för bio- och dramaproduktioner. Dessa är baserade på s709 Look-inställningarna som finns på vår CineAlta VENICE-kamera.

”Rörlighet är det bästa argumentet för att filma med Xperia”

När man vill flytta en kamera måste man ha en kran eller placera den på en skena som kallas kameravagn. Med Xperia kan man bara filma så här. Jag använde en liten gimbal för att få lite rörelse. Att kunna filma med så hög kvalitet sparade mycket tid. Det var fantastiskt. Och vi använde ett makroobjektiv som vi köpte i en 100-yen butik för en närbild på guldfisken och de gnistrande kulorna. Det skapade en intressant effekt.

Basen är definitivt en smartphone, så med det här lilla kamerahuset som alla har kan vi filma på samma sätt som alla andra. Om någon vill göra video kan de enkelt spela in med professionell kvalitet. Jag tyckte att det var en väldigt snygg kamera.

Ett filmteam som sätter upp ett akvarium som ska filmas
En bild som visar användargränssnittet för Xperia 5 II för Cinematography Pro som visar en kvinna som dansar i havet
Arbeta med Cinematography Pro

Cinematography Pro på din Xperia bygger på expertkunskap från våra digitala filmkameratekniker och ger dig alla verktyg du behöver för filminspelning i studiokvalitet. Från förinställningar för Look-färghantering till 21:9-filminspelning, 4K HDR med 24, 25, 30, 60 och 120 bilder per sekund och intelligent vindfilter – det är din chans att bli kreativ och spela in filmer som proffsen skulle vara stolta över.

Se intervjun med Kanji Suto


Upptäck mer om Xperia och film

Kanji Suto är inte ensam. Allt fler hyllade video- och filmskapare börjar se möjligheterna med att arbeta med Xperia, som du kommer att se i kortfilmerna nedan.

Efter mörkrets inbrott

Inspelad med Xperia 5 II av Liam Wong

Med hjälp av en Xperia med Cinematography Pro ”som drivs av CineAlta” fångar filmskaparen Liam Wong London under utegångsförbudet.

SMAK

En kortfilm inspelad med Xperia

Fördjupa dina sinnen i SMAK, en kortfilm av Shep Films, ett samarbetsprojekt med Sony Innovation Studios.

Tvillingpalmer

En kortfilm inspelad med Xperia

Den professionella filmskaparen Jeff Berlin testade Xperia 5 II och skapade denna fascinerande kortfilm med danstema.