INTERVJUER MED SONYS ARTISTER

Chiyomaru Shikura

Musikproducent bakom klassiska spel som Fire Pro Wrestling och Clock Tower, producent för den populära gruppen Akihabara och kompositör av animerade låtar.

Musikbranschens framtid

Chiyomaru är en allkonstnär i musikvärlden, och han arbetar med produktion av tv-spelsmusik, pop, CEO och till och med som låtskrivare. Vi pratar med honom om hur det nya högupplösta ljudet kommer att påverka musikbranschens framtid.

Intervju av blueprint/foto av Yohei Takeuchi

F: Du är välbekant med ljudteknik och föreläser till och med professionellt om digital komprimering. Vad tycker du om High-Resolution Audio som källa?

S: Jag minns när jag hörde High-Res Audio när det började dyka upp. På den tiden kunde man inte höra det så enkelt på en Walkman®, och jag tänkte att det kanske passar bra vid speciella tillfällen. Men nu känner jag att det borde användas mycket mer, särskilt vid komponering. Det är ett helt annat ljud än det du får med en cd.

F: Varför är det så fascinerande att lyssna på High-Resolution Audio?

S: Det häftiga är att du faktiskt kan höra sångarens andetag. Det känns som att man är med i studion.

F: Just nu arbetar du med röstskådespelare och med Stand Up! Project. Är röster ditt nya område?

S: Absolut. Vårt företag gör cd-skivor för unga tjejer. Vi använder huvudformade mikrofoner och spelar upp allt ljud från dem. Man lär sig snabbt vem som pratar med en och från vilket håll. Det högupplösta ljudet är verkligen toppen.

F: Vad har människor för förväntningar på musik i den här nya högupplösta eran?

S: Vad lyssnarna verkligen vill ha – och köper – är musik de känner att de vill äga. När man lyssnar på musik med en bra spelare för högupplöst ljud låter den så mycket bättre att du vill äga den själv.

F: Hur tror du att högupplöst ljud kan påverka din musikverksamhet?

S: Om högupplöst ljud blir vanligt krävs proffs som kan skapa autentiskt nytt ljud. Jag kan också tänka mig att använda högupplöst ljud för att tolka om klassiska mästerverk.

Marty Friedman

Från gitarrist i heavy-metal-bandet Megadeath till engagerat JPOP-fan – hör Martys berättelse och tankar kring högupplöst ljud.

Som artisten tänkte sig

Ta del av de allra minsta nyanserna i ljud av studiokvalitet med High-Resolution Audio. Passionen för musik förenar varje komponent från signal till högtalare, medan avancerad teknik som digital uppskalning bidrar till att skapa en oslagbar lyssnarupplevelse.