Vad har Led Zeppelin, Radiohead och Mariah Carey gemensamt? De är några av de stora artister som har mastrat sin musik med mastringsteknikern Bob Ludwig.
Innan han gjorde avtryck på världen med sin kända Gateway Mastering Studio var Bob förste trumpetare i Uticas symfoniorkester och inspirerades av Benny Goodman. Han lyssnade på sina skivor med Benny Goodman at Carnegie Hall så många gånger att han slet ut dem. Men hans passion för att skapa musik med några av vår tids största artister har hållit genom åren. Läs vidare så får du veta mer.
F: Hur kom det sig att du blev mastringstekniker?
Ludwig: Jag läste vid Eastman School of Music vid University of Rochester, och var i inspelningsavdelningen så fort jag fick tillåtelse. När jag var där höll Eastman sin första inspelningsworkshop och anlitade Phil Ramone från A&R Recording för att leda den. Jag blev Phils assistent, och fick frågan om jag ville arbeta med honom på A&R efter workshopen. På den tiden spelade jag första trumpet i Uticas symfoniorkester, och eftersom jag redan hade uppnått mitt mål som trumpetare, nämligen att spela Bachs H-mollmässa, tackade jag ja och flyttade till New York City.
F: Vilka var utmaningarna med att starta Gateway Mastering Studio?
Ludwig: Det är alltid riskfyllt att starta upp ett företag från noll, och för att starta upp något så kapitalkrävande som en mastringsstudio 1992 med all den dyra digitala utrustning, studioutformning och konstruktion som hör till, krävdes en riktigt bra affärsplan. Den hjälpte min medgrundare Dan Crewe till att utforma.
Jag hade sex olika lån, lånade pengar av vänner i Japan och arbetare sju dagar i veckan de första åren för att få studion på fötter. Som väl är har vi aldrig behövt annonsera eftersom muntliga rekommendationer har gett oss en stadig ström av kunder under mer än 22 år nu!
F: Vilken artist har du tyckt absolut bäst om att arbeta med?
Ludwig: Listan är riktigt lång, men här har du några av mina favoriter: Beck, Bruce Springsteen, Lou Reed, Madonna, Radiohead, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, The Who, Rush, The Police, Eagles, Mumford & Sons, Journey, Def Leppard, Brian Wilson, Neil Young, Hall & Oates, Foo Fighters, Mariah Carey, Queen, Elton John, U2, Pearl Jam, Tony Bennett, k.d. lang, AC/DC. Jag har säkert glömt några riktigt stora favoriter nu!
F: Om du fick träffa vilken musiker du ville, vem skulle det då vara?
Ludwig: Det skulle vara J. S. Bach, en kompositör utan jämlike.
F: När började High-Resolution Audio verkligen bli stort?
Ludwig: Gateway Mastering var den första mastringsstudion som erbjöd kunderna DVD-V 1997. Jag bestämde mig för att ta det steget eftersom DVD-V var det första digitala formatet för konsumentbruk som kunde hantera 96 kHz/24-bitars PCM-uppspelning.
1999 introducerade Sony och Philips SACD (Super Audio-CD) som snabbt kom att bli alla ljudentusiasternas favorit i och med att den första SACD-spelaren från Sony höll så hög kvalitet. Jag hade privilegiet att remastra Rolling Stones klassiker under ledning av ABKCO på hybrid-SACD.
F: Vad är det som gör High-Resolution Audio bättre än cd-skivor?
Ludwig: High-Resolution Audio är överlägset cd-skivor eftersom det ger en exaktare återgivning av ljudet från mikrofonerna som används till att spela in instrumenten och artisterna. I mixningen kan de högre bithastigheterna och samplingsfrekvenserna beräknas utan begränsningar från lågpassfilter och trunkering. Sedan återges slutresultatet från mixerbordet exaktare, och konsumenten får en uppspelning som ligger närmare hur artist, producent och tekniker hörde musiken i studion.
F: Hur ser framtiden ut när det gäller High-Resolution Audio?
Ludwig: I takt med att fler högupplösta servrar och bärbara spelare dyker upp på marknaden och priserna sjunker för High-Resolution Audio-källor får fler konsumenter möjlighet att höra på musik som ligger närmare artistens vision. Jag tycker det är fantastiskt.
Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.