Gå vidare till Innehåll

Den bästa nya skivspelaren

Fantastiska nyheter för alla vinylälskare: Sony presenterar ny skivspelare i och med att efterfrågan på vinyl ökar

Om du letar efter en ny vinylspelare i år så är du nog inte ensam. Enligt Recording Industry Association of America (RIAA) har intresset för vinylskivor ökat lavinartat under det senaste året – vinylförsäljningen ökade med 52 procent 2014 jämfört med 2015, vilket gav intäkter på 221,8 miljoner dollar.

De här nyheterna kommer egentligen inte som en överraskning. Enligt en undersökning utförd av Nielsen har försäljningen av vinylskivor i USA ökat med 260 procent sedan 2009, och det ser inte ut som att den här trenden kommer att avta inom den närmaste tiden.

I tabellen här nedanför kan du se att vinylskivorna blir allt populärare och att försäljningen ökar stadigt.

Varför vinylskivor är så populära

Ljudkvaliteten är en betydande faktor när det gäller att lyssna på musik. Med tanke på att vinylskivor är ett analogt lagringsmedium är det därför inte förvånande att de är så populära bland ljudentusiaster och musikälskare.

För de av er som inte känner till termen handlar analog om ljud som spelats in med metoder som kopierar originalljudvågorna. Den andra inspelningstypen är digital, som mp3 och cd. Här sker inspelningen genom att samplingar av originalljudvågen tas i en viss hastighet. Därför är det mycket mer tillfredsställande att lyssna på favoritlåten på vinyl än på en vanlig cd-skiva.

Det här är varför vinylälskarna är så spända på den nya skivspelaren från Sony

En av de produkter som visades upp på 2016 Consumer Electronics Show (CES) var den nya skivspelaren FY16 PS-HX500 från Sony som skapats för musikälskare som vill spela upp vinylskivor med sitt ursprungliga analoga ljud.

Med den nya skivspelaren från Sony kan du spela upp vinylskivor med det analoga originalljudet genom att bara ansluta PS-HX500 till din stereoanläggning. Med det kostnadsfria datorprogrammet High-Res Audio Recorder kan du dessutom spela av vinylskivor i High-Resolution Audio-format som Direct-Stream Digital (DSD). Genom att spela av vinylskivorna i högupplöst kvalitet kan du sedan fortsätta att njuta av vinylskivornas unika ljud. Dessutom kan du lyssna på dina favoritlåtar på en mängd olika High-Resolution Audio-enheter, till exempel på Walkman®.

Centrala funktioner i den nya skivspelaren från Sony:

Rippning med hög upplösning: Spela upp inspelade musikfiler på andra High-Resolution Audio-spelare med den inbyggda D/A-omvandlaren för DSD

Enkel att använda: Med det nyutvecklade och kostnadsfria programmet ”High-Res Audio Recorder” är det enkelt att spela av och redigera vinylskivor

Hög kvalitet: Med nyutvecklad tonarm och ljudjustering från Sony

Nu har analoga skivor återigen tagit plats i rampljuset, och med den här skivspelaren kan användarna enkelt höra sina favoriter i förstklassig ljudkvalitet.

Varför Sony valde Direct-Stream Digital för PS-HX500

Det korta svaret: DSD sägs ha de digitala filsamplingar som ligger närmast den analoga originalkällan.

I Direct Stream Digital används PDM-kodning (pulse-density modulation) till att lagra ljudsignaler på digitala lagringsmedia. Samplingsfrekvensen för den här tekniken är antingen 2,8224 MHz eller 5,6448 MHz, vilket är detsamma som 64 eller 128 gånger högre än för samplingsfrekvensen för cd-ljud.

Med cd-formatet samplas de analoga ljudvågorna i en hastighet på 44 100 gånger per sekund med ett bitdjup på 16 siffror. Med DSD-formatet förändras bitdjupet efter ljudvågens svängningar. Det gör att när signalen är hög är bitdjupet högt och när signalen är låg är bitdjupet lågt.

Med FY16 PS-HX500 kan du spela av vinylskivorna och bevara deras analoga ljud i ett mer lätthanterligt High-Resolution Audio-format. Alla vinylälskare som är på jakt efter den bästa nya skivspelaren 2016 kan sluta leta nu.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.