Balansera teknik och design

Samtal med en Chief Art Director för ljudprodukter på Sony

Glädjen med att lyssna på musik kan utökas ytterligare med förstklassig ljudkvalitet. Därför anser Tomoaki Takuma, Chief Art Director för ljudprodukter på Sony, att High-Resolution Audio borde ingå i varje musikälskares liv. Som Chief Art Director är det hans uppgift att se till att design- och ljudteknikteamen samarbetar effektivt och skapar produkter med balans mellan teknik och design som ger konsumenterna bästa möjliga musikupplevelse.

Här får du en närmare titt på hur Takuma skapar High-Resolution Audio-utrustning som uppfyller alla musikälskares behov.

Helheten

Takuma började arbeta på Sony 2001 och kom med tiden att ingå i teamet på ljudavdelningen 2010. Nu är han Chief Art Director på ljudavdelningen, där han leder teknik- och design-arbetet för hörlurar och andra ljudprodukter från Sony.

Takuma ansvarar för att hitta inspiration till nya produkter från Sony. Han bekantar sig med målgruppen för varje produkt och undersöker deras livsstil för att ta reda på vilken typ av musik de lyssnar mest på.

”Produktchefen och ljudteknikerna koncentrerar sig på själva produkten”, säger Takuma. ”Men designern ansvarar för helheten och att fundera över hur konsumenterna kommer att använda ljudprodukterna från Sony i sina dagliga liv.”

Balansera teknik och design

Om för stort fokus läggs på tekniken kan det göra att produkterna blir svåra att använda. Därför utformar Takuma produkter som är lätta för alla att använda.

Takumas filosofi är att ”High-Resolution Audio ska få dig att må bra. Lyssnarna ska svepas med totalt när de lyssnar på sina favoritlåtar i suverän ljudkvalitet.”

Och när det gäller design är Takuma helt inne på de små detaljerna. Det är detaljerna som gör hela skillnaden. Även om konsumenten kanske inte ens är medveten om dem så är det detaljerna som blåser liv i musikens nyanser och strukturer.

Framtidens musikuppspelning

Sony prioriterar att skapa ljudteknik och produkter som ser precis lika bra ut som de låter. När Takuma till exempel började arbetet med att designa h.ear on-hörlurarna för Sony, gjorde han efterforskningar för att se till att de skulle se så snygga och moderna som möjligt. Takuma gick på EDM-konserter och gick in i musikgenren för att få en känsla av vilka färger och detaljer han skulle ha med i modellerna.

Tack vare Takuma är alla ljudprodukter från Sony användarvänliga ur teknisk synvinkel utan att estetiken blir lidande.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.