Full Array LED

Bioliknande kontraster, exakt djup svärta och ljusa högdagrar.

Sony BRAVIA®-tv-apparater med Full Array LED-teknik – till exempel den nya 4K HDR Full Array LED-tv:n XG95 – hjälper dig att få en ännu bättre tittarupplevelse, ger dig vackra kontraster med fyllig svärta och livfulla, ljusa färger, och de maximerar högdagrar och svagt belysta partier på tv:n.

Vanlig Edge LED-bakbelysning

Svårt att återge djup svärta och ljusa högdagrar.

En rad med lysdioder måste försöka balansera ljuset genom hela bilden. Mörka partier är inte lika mörka, ljusa partier är inte lika ljusa – det är troligt att blooming-effekter uppstår.

Vanlig Edge LED-bakbelysning

*Simulerade bilder.

Full Array LED-bakbelysning

*Simulerade bilder.

Full Array LED-bakbelysning

Ljusare högdagrar och djupare svärta.

Lysdiodernas intensitet kan justeras för olika scener. Ljus där det behövs ljus och mörker där det behövs mörker.

*Simulerad bild.

Varför ha Full Array LED?

De verkliga fördelarna med Full Array LED med lokal nedtoning är att du får en mer verklighetstrogen högsta ljusstyrka, mer exakta skuggdetaljer och djupare, bläckigare svärta. Ett bra exempel på det är när du ser månen mot en natthimmel. På en kantbelyst eller direktbelyst tv får du offra månens ljusstyrka för att få en svartare natthimmel (och tvärtom), och svärtan skulle troligtvis ändå gå mot blått eller grått. Med en Full Array LED-tv med lokal nedtoning (till exempel XG95) får du en vacker och naturlig bild med en klar, ljusstark måne och en mörk verklighetstrogen natthimmel. 

Full Array LED med nedtoning vs.
kant- och direktbelysning

Många LED-tv-apparater har kantbelysning, vilket innebär att ljuskällan är en LED-list längst ned på skärmen eller på en av sidorna. Det är bra när man tillverkar slimmade och prisvärda tv-apparater, men det är inte lika bra vid visning av scener med hög ljusstyrka och djup svärta. Ljusa områden blir inte så ljusa som de kan bli, och mörka områden blir grå- eller blåaktiga.

Samma problem kan uppstå även med direktbelysta tv-apparater, där LED-listen sitter direkt bakom skärmen i stället för i kanterna, och lyser genom skärmen. Det här ger bättre ljusstyrka, men det kan också skapa distraherande haloeffekter, d.v.s. ljusringar runt föremål på mörka bakgrunder och ge mindre exakt färgåtergivning i de mörka områdena. Dessutom innebär det att tv-apparaten inte kan vara slimmad.

kantbelyst
VANLIG EDGE LED
full array led
FULL ARRAY LED

*Simulerade bilder.

En Full Array LED-tv med lokal nedtoning har många LED-lampor som kan precisionsstyras (med hjälp av en teknik som är unik för Sony och som kallas X-tended Dynamic Range Pro). Tack vare den avancerade bakbelysningstekniken kan därför specifika delar av skärmen vara otroligt ljusstarka medan andra områden är kolsvarta. Du får därmed en mycket mer uppslukande och naturlig tittarupplevelse än med vanliga kantbelysta eller bakbelysta tv-apparater. 

Få med hela omfånget av mörker och ljus
8k x-tended
x-tended

Genom att noggrant balansera ljuset över skärmen och tona ned vissa områden och höja ljusstyrkan på andra skapar X-tended Dynamic Range™ PRO ett flera gånger större ljusomfång än våra vanliga LED-bakbelysta tv-apparater. Det gör att mörka scener blir mörkare och ljusa scener blir ljusare.