Nu kan du fotografera idrott med spegellös kamera

 Yonathan Kellerman

Det har sagts att man inte kan fota sport med en spegelfri kamera. Fotografen Yonathan Kellerman är dock en av många fotografer för vilken bytet från DSLR till en Sony A9 har ändrat sättet han tar bilder på.

"Sony har skrivit om fotografins regelbok."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/40s @ f/6.3, ISO 100

Yonathan tycker att ”rörelse är så effektfull” – vare sig det är en ballettdansös konstverk, beslutsamheten hos en sprinter som passerar mållinjen eller att helt enkelt att betrakta förvåningen i publikens ansikten när en segrare vinner en tävling. Sport ger ett vackert mångfacetterat spelfält för en fotograf men du behöver rätt kamerautrustning så att du inte missar de där unika stunderna. Den kanadensiske fotografen använde under flera år en DSLR, så bytet till en spegelfri kamera var inte ett lätt beslut.

”Tidigare var det största hindret, om jag funderade på att byta från en DSLR till en spegelfri kamera, alltid autofokusprestandan, men Sony α9 har ändrat på det.”

Med 693 punkter längst med sensorn, AF-spårning och en bildtagningshastighet på 20fps ger α9 fotograferna friheten att skapa sina egna bilder på ett sätt som fungerar för dem.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400 mm f/4,5-5,6| 1/2500s @ f/5,6, ISO 1250

"Det finns en sak gällande användningen av α9:s autofokus som faktiskt har förändrat hur jag jobbar. α9:s AF-punkter ligger över hela bilden, inte bara i mitten som de gör på en DSLR. Jag kan ha mitt motiv mot bildens kant och ändå veta att det fortfarande är perfekt i fokus. Som ett resultat flyttar jag mindre på inramningen. Jag har nu bilder som inte beskärs i efterproduktionen, vilket sällan hände tidigare."

Idrottaren kan vara vid bildkanten vilket ger ytor där, till exempel, tidningens bildredaktörer kan placera rubriker.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/1000s @ f/5.6, ISO 6400

För att fånga de där avgörande ögonblicken är alla fotografer beroende av sin kamerautrustning och Yonathan är inget undantag från regeln. 24,2 MP full-frame-sensorn på α9 måste ge honom den bildkvalitet han behöver, även när den utmanas till sitt yttersta.

Yonatans nuvarande passion är att fotografera dans, även om detta i sig innebär en rad med utmaningar; till stor del bestående av de svåra ljusförhållandena.

"Jag lever praktiskt taget i ISO 6400. Det ger mig bara utrymme att manövrera mina andra inställningar och det är inget problem för α9. När du fotar en ballettföreställning, kommer vissa akter att vara väldigt ljusa men det är ofta en som är extremt mörk, vilket är tänkt att vara drömlikt. Det är det tuffaste att fota. Jag ska gå upp till ISO 12 800.”

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 70-200mm f/2.8| 1/400s @ f/2.8, ISO 10000

När det gäller sport förväntar du dig att det handlar om de stora teleobjektiven men Yonathan betonar att så är inte alltid fallet.

"När jag fotograferar dans använder jag även min bredare 16-35mm f/4, eftersom när jag arbetar vid operan är scenen och rekvisitan även en del av föreställningen. Därför är ett vidvinkelobjektiv ett viktigt tillägg. Det är detsamma när du fotograferar idrott – jag använder ofta vidvinkel när jag tar närbilder på idrottare och vill få med stadion. Det är en del av den större bilden."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/800s @ f/5.6, ISO 2500

En annan fördel är den tysta slutaren hos α9 som gör att fotografer kan fota på platser där en DSLR helt enkelt skulle vara för högljudd. Fotografer kan utan oro fota vid 20fps då en golfare gör en sving.

"Jag kommer närmare händelserna lite mer eftersom jag vet att jag inte kommer att höras eller ses. Jag är säker på att det i framtiden kommer att krävas att fotograferna använder sig av tystare kameror, särskilt i tennis, precis som det är i golf."

 Produkter i den här artikeln 
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor
SEL70200GM
FE 70–200 mm f2,8 GM OSS
SEL28F20 / SEL28F20FEC / SEL28F20UWC
FE 100–400 mm G Master-objektiv med supertelezoom


x