Vilda möten

Süha Derbent

Efter över 30 år som professionell fotograf har Süha Derbent rest runt i många länder och fotograferat några av de mest fantastiska djuren på jorden. Hans bilder går att köpa från Getty Images. Inför sitt senaste äventyr lämnade han den vanliga kamerautrustningen hemma och bytte ut den mot den kraftfulla Sony RX10 IV-kameran för att kunna fotografera rävar i temperaturer ned till -28 C.

suha derbent ligger i snön med sin sony rx10-kamera

”Rävar kan höra mössen tassa i sina tunnlar under snön. Räven kan vandra runt hela dagen men när den hör ljudet från en mus under snön spetsar den öronen. Så fort jag ser räven luta sitt huvud vet jag att den hört ett ljud och gör sig redo att jaga.”

suha derbent sony rx10IV räv som hoppar i snön

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1 000 s @ f/4.0, ISO 80

Han väljer vanligen en Sony α7R III med utbytbart objektiv. När han nyligen fotograferade rävar i kylan i Kars i Turkiet fotade han från morgon till kväll med Sony RX10 IV premium kompaktkamera.

suha derbent sony rx10IV en räv går över snön och tittar på fotografen

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1 000 s @ f/4.0, ISO 80

”Jag reser långt för att hitta djuren och det är en verklig utmaning att bära på tung utrustning”, förklarar han.” Så RX10 IV passar perfekt eftersom den är så nätt och man slipper bära omkring på en tung kamerautrustning. Kamerans Exmor RS-sensor av 1.0-typ med 20,1 megapixlar gjorde dessutom att jag inte behöver kompromissa med bildkvaliteten.”

suha derbent sony rx10IV en räv tittar ut över en snöklädd bergskant med endast ögonen synliga

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8 000 s @ f/4.0, ISO 200

Under sina bilfärder och vandringar i skogen behövde Süha en kamera som gjorde honom mer flexibel i sitt arbete med att dokumentera rävar på olika avstånd. Även om det var storleken och vikten som gjorde Sony RX10 IV så flexibel var det det optiskt stabiliserade objektivet motsvarande 24–600 mm som var stjärnan.

Det objektivet gjorde det möjligt för Süha att ta fantastiska bilder på rävar utan de stora teleobjektiv som han normalt använder på sina exkursioner. ”Inzoomningen från 24 till 600 mm är förstås behändig men precis som den α7R III som jag normalt använder har RX10 IV ett mycket snabbt system för autofokus. Hastigheten hos autofokuset är mycket imponerande.”

suha derbent sony rx10IV räv som sitter i snön bredvid sina spår

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6 400 s @ f/4.0, ISO 250

Men det imponerande objektivet är bara en del av pusslet och om du vill fånga det som händer behöver du en kamera som kan reagera snabbt. ”När vi tar bilder på vilda djur använder vi alltid bildserieläget och med en bildfrekvens på 24 bilder/s är RX10 IV otroligt snabb. Tänk dig att gå i flera kilometer, hitta djuret som du letar efter i en svårtillgänglig natur och det beter sig som du vill, och så hänger kameran inte med! Jag vill inte tänka tanken! Men med RX10 IV är det praktiskt taget garanterat att du inte missar något som händer.”

suha derbent sony rx10IV en räv som gräver i snön med nosen

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640 s @ f/4.0, ISO 80

Projektet i Kars var första gången som Süha använde RX10 IV i mycket kallt väder och han kände sig tveksam till hur kameran skulle fungera i de låga temperaturerna och på den höga höjden, men han hade inte behövt oroa sig. ”Jag fotade i mycket krävande förhållanden med temperaturer ned till -28 grader och jag har lärt mig att det är viktigt att hålla kameran och batterierna så varma som möjligt. Men det överraskade mig att en full laddning på morgonen faktiskt räckte för att ta bilder hela dagen på samma batteri!”

Produkter som förekommer i den här artikeln
DSC-RX10M4

RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom

DSC-RX10M4

Süha Derbent
Alpha Universe

Süha Derbent

Turkiet

En personlig resa.

Visa profil


x