Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Kraften att beröra

Virgo Haan

Har du någonsin kollat på Instagram, stannat vid en porträttbild och märkt att motivet blinkar åt dig efter en eller ett par sekunder? Om du har det så är chansen stor att du har sett en cinemagraf. Första gången det händer kan du bli överrumplad när din hjärna försöker förstå vad den ser. Och det är just detta som har gjort att cinemagrafer blivit mer populära, särskilt nu när så många varumärken tävlar om utrymmet och uppmärksamheten online.

virgo haan sony alpha 7RII dam i röd klänning som sitter vid ett rött bord med en matchande bordsfläkt

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Virgo Haan är en mästare på cinemagrafer. Efter att ha arbetat som fotografiassistent bytte han så småningom karriär för att arbeta för en reklambyrå. Där fick han lära sig mer om onlinemarknadsföring och hur man fångar människors uppmärksamhet. Men det var en smått överraskande inspirationskälla som fick honom att bli ledande på cinemagrafer: Harry Potter.

”Runt 2011 såg jag en Harry Potter-film och i den läste karaktärerna en tidning när bilderna på sidan fick liv. Det slog mig att det vore häftigt om jag på något sätt kunde skapa bilder som fungerade så.”

Ett frö var sått, men hur skulle jag gå vidare?

Några månader senare läste jag en artikel om två fotografer, Kevin Burg och Jamie Beck, som i praktiken hade uppfunnit detta nya fotografikoncept med cinemagrafer, och jag visste direkt att jag ville försöka skapa sådana.”

virgo haan sony alpha 7RII dam som har på sig en gul t-shirt framför ett gult bord och håller i en matchande sprejflaska

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Konceptet bakom cinemagrafen är rätt enkelt. Föreställ dig två lager och att det övre lagret är en stillbild med ett urklippt område. Det kan vara ett porträtt och det urklippta området är motivets öga. Under det övre lagret finns ett rörelselager som är identiskt på alla sätt men i det blinkar motivet. Det urklippta området i det övre lagret visar rörelsen i filmlagret under. Vad blir slutresultatet i det här fallet? Vi ser att motivet blinkar utan att huvudet eller ansiktsmusklerna rör sig.

Det finns många knep för att skapa cinemagrafer. Eftersom bildrutan måste vara helt stilla behöver ett stativ användas. Motivet måste också vara helt stilla förutom den del som rör sig, så det kan hållas på plats med hjälp av ställ eller andra improviserade stöd.

virgo haan sony alpha 7RII dam som har på sig en lila blus tittar på en stor skål som hålls över henne

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Så har vi själva rörelsen. Virgo förklarar att det finns tre typer av loopar som används för att skapa en cinemagraf. ”Sådant som moln kan skapa en övertonande loop som tonar in och ut för att få det att se ut som om molnet rör sig konstant”, berättar han. ”Sedan finns det studsande loopar där den når en viss punkt och sedan vänds. Ett öga som blinkar är det perfekta exemplet. Motivet öppnar sina ögon och sedan vänds klippet så att det börjar och slutar vid samma punkt. Så har vi loopen med hårda klipp där motivet måste se till att rörelsen startar och slutar på samma plats. De kan vara svårast och kräver mest övning.”

Det kan låta krångligt men tekniken som krävs för att skapa cinemagrafer är tillgänglig för alla. Virgo använder en Sony α7R II som gör det möjligt för honom att skapa både högupplösta stillbilder och 4K-video med exakt samma färginställningar. Det innebär att stillbilden och den underliggande videobilden matchar perfekt när han redigerar dem i Adobe Photoshop. Det finns ett antal olika program som kan användas för att skapa cinemagrafer men för nybörjare rekommenderar Virgo Flixel, som finns både som app och skrivbordsprogram.

virgo haan sony alpha 7RII dam i en rosa blus som spelar flöjt framför ett rosa bord

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Andra funktioner på Sony α7R II som gör det lättare för Virgo att skapa sina cinemagrafer är Ögon-AF och den tysta slutaren. Ögon-AF innebär att när han använder objektivet FE 85mm f/1.4 GM är ögat perfekt i fokus hela tiden, samtidigt som den tysta slutaren gör det lättare för honom att se till att motiven inte distraheras av hans fotograferande.

Trots att cinemagrafer har utformats för att ses online på en liten skärm, är upplösningen ändå viktig för Virgo, speciellt i hans senaste projekt för en modetidning. ”Bildserien skulle vara ljus och färgstark men jag ville även att den skulle handla om överkonsumtionen i vårt samhälle. Om du tittar närmare kan du se att karaktärerna odlar sånt som bilar och hamburgare i krukor. De trycktes som bilder på sidorna i tidningen men med en AR-app på en smartphone gick det att hålla telefonen över sidan och se dem väckas till liv när cinemagrafen spelades upp på skärmen.”

Virgo har nästan lyckats återskapa scenen från Harry Potter som han såg för alla dessa år sedan.

Bilder från:

Assistent: Jaanar Nikker
Modell: Gertrud (E.M.A Model Management)
Smink och hår: Maret Ubaleht
Kläder: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Produkter i fokus
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE 85 mm f1,4 GM

SEL85F14GM

Liknande artiklar
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Estland

”Jag ger allt för att skapa verk som är större än vardagslivet."

Visa profil


x