Arktis och norrskenet

Ole Christian Salomonsen

För de flesta är chansen att se norrskenet – naturens förmodligen mest magiska ljusdans – en möjlighet de bara får en gång i livet, men Ole som växte upp i norra Norge tog nästan fenomenet för givet. Det var först när han blev äldre som han började förstå vilken effekt det hade på andra människor som bevittnade det för första gången och han förstod att han hade haft en undermedveten fascination för norrskenet.

“Jag har sett vuxna män komma hit för första gången och de gråter eller blir rörda. Det är då man inser vilken tur man har som har fenomenet över huvudet. Dessutom är det riktigt vackert, jag menar min fascination för det har vuxet efterhand som jag har blivit äldre.”

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15 mm f/2,8 | 5 sek, f/2,8

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15 mm f/2,8 | 2 sek, f/2,8

Ole C. Salomonsen

 © Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 16-35 mm f/2,8 ZA SSM | 25 sek, f/2,8© 

Under de senaste 10 åren har Ole samlat en mängd norrskensbilder – bilder som ofta har vackra landskap, och i vissa fall, till och med djur.

”Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har sett det, men jag blir aldrig trött på norrskenet och det finns ingen perfekt gång eftersom det varierar i intensitet, färg och hastighet. Det har en egenskap som av en annan värld – en koppling till rymden, till så många olika saker, som jag tror gör oss människor så intresserade av det.”

Till och med under perioder med låg norrskensaktivitet ligger Oles hemstad Tromsö precis under norrskenovalen och anses en av världens bästa platser för att se fenomenet. Det slående arktiska landskapet är en fotografs dröm med midnattssolen på sommaren och vår- och höstdagjämningarnas långa solnedgångar och soluppgångar med fylligt mjukt ljud.

Ole ägnar veckor åt att planera sina bilder i minsta detalj och leta efter lämpliga platser men, till skillnad från vanliga naturbilder där vissa detaljer kan förutses baserat på solens läge med mera, kan nordskenets nyckfulla natur stressa även den mest tålmodiga fotografen.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 16-35 mm f/2,8 GM |
0,8 sek, f/13

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen| Sony α7R II + 16-35 mm f/2,8 GM |
1/1250 sek, f/10

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α77 II + 70-200 mm f/2,8 G SSM II | 1/500 sek, f/6,3

”Du kan planera den perfekta kompositionen – hitta den där floden som leder in i slätten, in i bilden och sedan står du där och väntar på att norrskenet ska dyka upp och efter en stund inser du att det inte kommer att hända. Och då är frågan om du har tålamod att vänta eller struntar du bara kompositionen och tar bilden på ett annat sätt?”

Ole fotograferar framför allt stillbilder men slogs av idén att fånga nordskenets rörelse. Hans första försök, att ta stillbilder och skapa en tidssekvens, ledde till en blixteffekt utan den elegans som han hade föreställt sig. Det var då som han upptäckte α7-kamerorna och deras förmåga att ta videoklipp i svagt ljus. Imponerad av kamerans funktion försökte Ole även α7R och fastnader direkt.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 24-70 mm f/4 ZA OSS | 1/1600 sek, f/4,5

”Jag körde några tester med kameran och blev överväldigad av bildernas kvalitet. Den var lättviktig med en fantastisk upplösning och det dynamiska intervallet var bättre än vad jag tidigare använt. Jag kunde lyfta detaljer ur skuggområden på en sätt jag inte hade kunnat förut. Jämfört med vad jag hade använt, var α7R verkligen en vändpunkt för mig.”

Sedan dess har Ole uppgraderat sin utrustning och tar bilder med α7R III tillsammans med en uppsättning G & G-masterlinser och han är tydligt imponerad av linsernas kapacitet.

”För mina landskapsarbeten använder jag 16-35 mm f/2,8 GM eller 12-24 mm f/4 G – som är min favoritlins för norrskensarbeten. Jag fotar också action och djurliv och skulle inte klara mig utan min 70-200 mm f/2,8 GM och 100-400 mm f/4,5-5,6 GM. Linserna är skarpa och bättre än de jag tidigare använt. Jag har även en 24-70 mm f/2,8 GM så jag är i stort sett täckt från 12 mm till 400 mm!”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
ILCE-7M2 BODY / KIT
α7 II-kamera med E-fattning och fullformatssensor
ILCA-77M2 Body/Kit
α77 II-kamera med A-fattning och APS-C-sensor
SAL1635Z2
Vario-Sonnar® T* 16–35 mm f2,8 ZA SSM II
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SAL70200G2
70–200 mm f2,8 G SSM II
SEL2470Z
Vario-Tessar® T* FE 24–70 mm f4 ZA OSS
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Norge

För mig handlar fotografi om att fånga det arktiska ljuset.

Visa profil

TEST


x