Berättare och försäljare

Amedeo Novelli

Fotografering är en kommunikationskonst. Det är i den renaste bemärkelsen en resa från en idé i fotografens huvud till betraktarens. Idéen kan vara vad som helst – komplex eller enkel, artistisk, dokumentarisk eller kommersiell – men hur den förmedlas är upp till fotografens kunskaper.

amedeo novelli sony alpha 7RII en man som hoppar över gatstenar är i luften

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/800s @ f/2.0, ISO 400

Detta är någonting som Amedeo Novelli känner till väl och som han kan dra nytta av med sin bakgrund som fotojournalist. Med hjälp av sina Sony Alpha-kameror och -objektiv kan han tillämpa det i sina modejobb och kommersiella verk, där han får skapa tydliga, kraftfulla meddelanden å klienternas vägnar.

”När jag gör kommersiellt arbete hjälper jag kunderna att kommunicera sina värderingar genom fotografier, vilket jag älskar. Det bästa med mitt jobb är kanske möjligheten att kombinera min fotografiska vision med varumärkets och kampanjens.”

amedeo novelli sony alpha 7RII en man går över en bro mot fotografen

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/2500s @ f/1.8, ISO 200

Självklart finns det alltid en kommunikationsbyrå som hanterar projektriktlinjer mellan Amedeo och klienten och ”det är omöjligt att kringgå dem. Men detta är alltid startpunkten för varje förberedande möte, och det är från den grunden som fotografens kreativitet kommer med i leken.”

amedeo novelli sony alpha 9 en tjej hänger från en basketkorg av neonljus

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 35mm f/1.4 ZA| 1/160s @ f/4.5, ISO 200

Amedeo påverkas av många olika faktorer när han skapar sina kommersiella verk, och de hjälper honom som visuell historieberättare – en kommunikatör av idéer. Hans morfar var en sjöingenjör som reste världen över och skapade fotoserier som han lämnade till Amedeo, ”tillsammans med sin Rolliflex och – främst av allt – kärleken till bilden.”

Han började arbeta som fotograf nästan av en slump när han, fortfarande som universitetsstudent, åkte på en backpackingresa genom sydöstra Asien som han finansierade genom att sälja bilder till tidningar.

”Fotojournalism lärde mig att ett projekt ska alltid börja med rätt förberedelser”, förklarar Amedeo. ”Förberedelser handlar inte bara om visuell efterforskning och idéer, utan det är framför allt viktigt att ha verklig kunskap om historierna, människorna och varumärkena jag jobbar med.” Han säger att i kommersiellt arbete handlar detta om att se på produktens värde och räkna ut hur du förklarar det genom en bild.

amedeo novelli sony alpha 9 en flicka står framför änglavingar skapade av neonljus

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/3.2, ISO 200

Oavsett om det är oavsiktligt eller inte, lägger Amedeo till, så innebär införandet av dina egna influenser i ett projekt ”att varje fotograf gör tillägg till klientens sammanfattning för att skapa sin egen unika vision. Jag tror verkligen på att kultur, teknisk utbildning och erfarenhet är alla väsentliga ingredienser i detta. Jag tar exempelvis med mig min passion för journalistik och för att kommunicera information tillsammans med delar av mina personliga projekt inom social gatufotografering.”

amedeo novelli sony alpha 7RII bild ur fågelperspektiv av en man som tittar upp och reflekteras i ett fönster

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/1.8, ISO 200

Amedeo säger att det i kommersiella modejobb är väsentligt att ”skapa en koppling mellan produkten och allmänheten, alltså de personer som produkten är avsedd för, och på så vis ge dem positiva känslor.” I hans fall handlar det ofta om att utöka bilderna med ett sammanhang för att göra det hela mer verkligt, så han fokuserar inte bara på modellerna utan även på utrymmet runt omkring dem och liven som de kanske lever.

amedeo novelli sony alpha 7RII en man står i en tegelstenspassage och tittar på fotografen från sidan

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/1600s @ f/1.8, ISO 50

”Min erfarenhet av gatufotografering och reportage influerar mina kommersiella bilder, vilka sällan tas i studior, utan nästan alltid i butiker, hem eller kontor i stället för direkt på gatan. Målet är att placera modellerna och produkterna i ett verkligt sammanhang. Ännu bättre blir det om de även kan berätta små historier.”

amedeo novell sony alpha 9 en flicka i en rosa huvtröja står framför en delikatessdisk

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/5.0, ISO 200

Amedeo älskar att använda vidvinkelobjektiv där han kan använda sin fotojournalistiska bakgrund och sin erfarenhet från vardagsdokumentärer i sina kommersiella modeuppdrag. ”Speciellt FE 16-35mm f/4 ZA OSS, FE 24mm f/1.4 GM och FE 35mm f/1.4 ZA låter mig framställa motivet i sammanhanget och använda den omkringliggande miljön.” Hans utrustning innehåller även mer klassiska porträttobjektiv som FE 55mm f/1.8 ZA and FE 85mm f/1.4 GM.

Det viktigaste är dock kamerorna som hjälper honom att knyta samman sina influenser och skapa historier – hans α9 och α7R III. Vad är det då som lockar att använda spegellösa kamerahus som dessa? Amedeo förklarar att kvaliteten är en stor faktor.

amedeo novelli sony alpha 7RII en man står på en låda och tittar ner mot golvet

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/1250s @ f/1.8, ISO 50

”Den höga filkvaliteten som garanteras av Sonys sensorer och den kompakta storleken på kamerorna gör att du kan vara mer diskret och röra dig runt motivet, men det som verkligen övertalade mig direkt var idén bakom det spegellösa systemet. Det är fantastiskt att äntligen i realtid kunna se effekten av mina val av slutare och bländare genom den elektroniska sökaren. Jag har älskat den här metoden sedan jag först använde en Sony NEX 3, och när sedan RX-1 och den första α7 kom ut så lämnade jag SLR:er bakom mig för gott.”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor

ILCE-7RM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL35F14Z
FE 35mm f/1.4 ZA

SEL35F14Z

SEL55F18Z
Sonnar® T* E 55 mm f1,8 ZA

SEL55F18Z

Amedeo Novelli
Alpha Universe

Amedeo Novelli

Italien

I slutändan fokuseras min fotografiska utforskning alltid på människan. Om jag var tvungen att ge en definition skulle jag troligen använda begreppet ”social”, men ur ett mycket brett perspektiv. Allt i människan intresserar mig, från känslor till miljörelationer. Jag valde ett spegellöst system eftersom det gör det möjligt för mig att vara både mer diskret och mer lyhörd när jag greppar de känslor som jag vill förmedla med mina foton. Jag är ständigt på jakt efter ljus. Ljus förvandlar det vanliga till något magiskt. – Trent Parke

Visa profil


x