Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Sony World Photography Awards
Vinnare 2020 

Internationellt hyllade Sony World Photography Awards är inne på sitt trettonde år och är en av de viktigaste årliga händelserna inom fotografivärden.

Tävlingen är producerad av World Photography Organisation och har som mål att etablera en plattform för kontinuerlig utveckling av fotografikulturen. Den uppmärksammar bidrag till fotografivärlden genom priset Outstanding Contribution to Photography. Dessutom upptäcks framtidens talanger och de får möjlighet att synas runt om i världen. Det målet uppnås genom ett belöningsprogram och genom en tävling för unga och studenter samt Sonys stipendier för studenter och proffs. Det senare är ytterligare ett bevis på Sonys engagemang för fotografikulturen eftersom det är ett förhållande med individuella vinnare bortom tävlingen som utvecklar deras karriärer. 

De sammantagna vinnarna för 2020 har presenterats och det gläder oss att visa upp dem här. 

Årets fotograf | Pablo Albarenga, Uruguay

Pablo Albarenga SWPA-vinnare 2020

© Pablo Albarenga, Uruguay, Finalist, Proffs, Kreativt, 2020 Sony World Photography Awards

Seeds of Resistance är ett antal verk som sammanför fotografier av landskap och platser som hotas av gruvdrift och jordbruk med porträtt av aktivister som kämpar för att skydda dem. Pablo utforskar kopplingen mellan en helig plats där hundratals generationer av deras förfäder vilar och de som försvarar den. På fotografierna syns karaktärerna ovanifrån, som att de offrar sina liv för marken. 

Årets öppna fotograf | Tom Oldham, UK

Tom Oldham SWPA-vinnare 2020

© Tom Oldham, Storbritannien, Årets öppna fotograf, Öppet, Porträtt, 2020 Sony World Photography Awards

Black Francis är ett svartvitt porträtt av Pixies sångare Charles Thompson (även känd som Black Francis), ursprungligen tagen för MOJO Magazine. När Tom bad honom visa sin frustration över fotograferingar gjorde Francis en perfekt gest genom att trycka händerna mot ansiktet. Resultatet var en uttrycksfull bild som fungerade som huvudbild för artikeln.

Årets studentfotograf | Ioanna Sakellaraki, Grekland

Ioanna Sakellaraki SWPA-vinnare 2020

© Ioanna Sakellaraki, Grekland, Årets studentfotograf, Studenttävling, 2020 Sony World Photography Awards

Aeiforia presenterar nattfotografier av solceller, vindkraftverk och batterianläggningar på den lilla ön Tilos i Grekland, som är först i Medelhavet med nästan enbart förnybar energi. Ioanna vinner Sony Digital Imaging-utrustning till ett värde av 30 000 euro för hennes institution.

Alpha Female Award Winner | Lily Dawson-Punshon, UK

Lily Dawson Punshon SWPA-vinnare 2020

© Lily Dawson-Punshon, Storbritannien, Vinnare, Alpha Female Award, 2020 Sony World Photography Awards

Lilys porträtt refererar till historiska målningar, speciellt Johannes Vermeers Flicka med pärlörhänge, men hon har gett det en modern twist. Lily förklarar hur hennes fotografi utforskar förhållandet mellan dåtid och nutid och hur de kontrasterar och stödjer varandra. 

Årets ungdomsfotograf | Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, 19 år gammal

Hsien Pang Hsieh SWPA-vinnare 2020

© Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, Årets ungdomsfotograf, Ungdom, Gatufotografering, 2020 Sony World Photography Awards

I Hurry verkar en gatuartist gå jäktat men står i själva verket stilla. Bilden är inspirerad av Hsien-Pangs upplevelse som nybliven student i Tyskland och han ser bilden som en kommentar om det intensiva tempot i tillvaron och en påminnelse till andra att ta det lugnt.

Det går att se 2020-utställningen genom det virtuella galleriet på webbplatsen för World Photography Organisation.