Porträtt och pilgrimer

Alys Tomlinson

Sony World Photography Award är en av de största och mest hyllade fotograferingstävlingarna i världen och en årlig punkt i fotografers tävlingskalender. Detta är det 12:e året och tävlingen är utformad för att visa upp de bästa samtida fotograferna runt om i världen.

Vi träffade nyligen Alys Tomlinson som blev Årets fotograf 2018 för att fråga henne hur hennes liv och karriär har förändrats sedan hon belönades med det övergripande priset för sitt bidrag ”Ex-Voto”.

Kan du berätta lite om dig själv och hur du hamnade i fotograferingsbranschen?

Jag studerade engelsk litteratur och kommunikation på universitetet och det var där jag anslöt mig till en kameraklubb. Vi tillbringade mycket tid i mörkrummet och jag blev förälskad i svartvit fotografering genom det. Efter examen flyttade jag till New York och fotograferade staden på fritiden. Det ledde av en slump till ett jobb hos Time Out. När jag återvände till Storbritannien bestämde jag att jag ville ha en karriär inom fotografering, så jag studerade fotografi vid Central St. Martin.

alys tomlinson ramshackle house

© Alys Tomlinson

Vilken typ av kommersiellt arbete är du involverad i?

Det är faktiskt rätt varierat. Jag gör en hel del redaktionellt arbete och jobbar med några designbyråer. Det mesta arbetet ligger i utbildningssektorn. Generellt fotograferas allt digitalt – och i färg – vilket är väldigt annorlunda från mina egna projekt, men jag gillar mångfalden hos de båda sätten.

Vad var det som fick dig att anmäla dig till Sony World Photography Awards?

Roligt nog så var jag medveten om tävlingen men var inte så säker på att mitt arbete passade i någon av kategorierna och jag hade därför undvikit att delta tidigare. Sedan fick jag ett meddelande precis innan slutdatumet och läste att några nya kategorier hade lagts till – en av dessa var ”Discovery” – och jag tänkte att där skulle mitt arbete passa bra. Jag måste säga att faktumet att det var kostnadsfritt att anmäla sig var ett stort plus! Jag tror att det var några dagar innan slutdatumet som jag till slut skickade in mina bilder och jag trodde inte riktigt på att jag hade någon chans att vinna.

alys tomlinson porträtt av vera i hennes livsmiljö

© Alys Tomlinson

Och sedan gjorde du det! Du måste varit överlycklig?

Det var jag! Och helt oförberedd på de efterföljande videointervjuerna med pressen! Men det var fantastiskt och att vinna bidraget gav mig även möjligheten att gå tillbaka och slutföra projektet. Jag hade redan tillräckligt många stillbilder men jag ville göra en film om Vera, en nunna som bor i Vitryssland som jag hade fotograferat i början av projektet. Min bakgrund är stillbilder, men som tur var är min assistent en etablerad filmskapare så tillsammans reste vi till Vitryssland för att bo med Vera i hennes kloster och skapa den här filmen som verkligen ligger i linje med mina bilder.

alys tomlinson porträtt av vera med knäppta händer

© Alys Tomlinson

Det var första gången du använde en spegellös Sony-kamera. Hur upplevde du den?

Helt ärligt var det en fröjd att använda den, speciellt eftersom den var så tyst. Vi filmade i situationer där ett väldigt diskret tillvägagångssätt behövdes – exempelvis under morgonbönen klockan fem när du kunde höra en nål falla – och eftersom α7S II är tyst betydde det att vi kunde samverka med scenen som utspelade sig utan att vår närvaro märktes.

alys tomlinson nunnor under morgonbönen

© Alys Tomlinson

Utöver resan till Vitryssland för att göra filmen om Vera, hur har arbetsbelastningen sett ut detta året?

Det har varit ett galet år sedan vinsten och den har verkligen tagit min karriär i en ny riktning. Uppmärksamheten som det har gett har varit enorm! Jag har varit lyckligt lottad och har vunnit andra tävlingar, men detta har definitivt varit den största. Jag antar att jag har arbetat tillräckligt länge nu för att vara rätt väletablerad, men de senaste månaderna har jag fått förfrågningar från ett uppmärksammat galleri i London och de har ställt ut mina verk i Paris. Jag arbetar dessutom med en bok om projektet, vilken finansierats via Kickstarter, och även om det var någonting som jag hoppades på att kunna göra innan priset så kunde jag nå mitt mål väldigt snabbt på grund av den räckvidd jag fick efter vinsten.

alys tomlinson en skog som reflekteras i ett vattendrag

© Alys Tomlinson

Ser du Ex-Voto som avslutat nu, eller är det ett projekt som kan pågå på obestämd tid?

Det är frestande att fortsätta eftersom människor alltid genomför pilgrimsfärder. Det skulle vara intressant att se var projektet kan ta mig, men i slutändan tror jag att så snart boken släpps så blir det ett naturligt avslut för mig.

Läs mer om Sony World Photography Awards och se Alys vinnande bilder på


Alys film ”Vera” har premiär vid Somerset House i April 2019. Tävlingen pågår fram till 4 januari 2019 och det är gratis att delta.

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-7SM2
α7S II-kamera med E-fattning och fullformatssensor

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm f1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85mm F1.8

SEL85F18


x