Detalj från Alpha Universe-berättelsen
I kylans grepp

Frederik Buyckx

”Jag försökte stänga ute kylan mentalt, men det fysiska tar nästan alltid över. Jag kunde få sitta på hästryggen i timmar – du rör dig inte alls, fötterna bara dinglar.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en flock svarta hästar i ett avlägset snölandskap

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 160

Vintrarna i Kirgizistan är hårda. Temperaturen kan krypa ned till -35 °C på natten, och klimatet blev lite av en chock för Frederik Buyckx under hans första resa. ”Jag kom dit i november. Det var kallt, men det hade slutat snöa för första gången på några veckor men mot slutet började snön falla igen liksom temperaturen, och vi var fortfarande inte framme i bergen.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en ensam ryttare sitter på en bergstopp och tittar ut över ett snötäckt vidsträckt landskap

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/9.0, ISO 200

I Kirgizistan hade Frederik sin bas i en by nära At-Bashy, vilket betyder ”hästhuvud” vilket också fick bli namnet på hans senaste projekt. Det var ett projekt som Frederik kände att han måste göra.

”För mig var det ett personligt projekt där jag sökte efter något som jag saknar här i Belgien”, förklarar han. ”Det vidsträckta landskapet, naturen och allt det där. Jag sökte efter något som jag skulle vilja uppleva, och jag ville undersöka hur de här nomadfolken lever tillsammans och uthärdar naturens krafter, särskilt under vintern när villkoren är så hårda.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en ryttare som följer efter andra ryttare med sina hundar i snön

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 250

Frederiks projekt dokumenterar herdar som lever ett halvnomadiskt liv, och flyttar med sina djur från vinterkvarteren i bergen till det mycket varmare slättlandet där de bor i jurtor om sommaren. Vandringen är över 100 km lång, vilket betyder att de är på väg under flera dagar. Det är ett sätt att leva som inte har ändrat sig mycket på hundratals år. En del kanske tror att den här kulturen är på väg att långsamt dö ut, men det är faktiskt långt från sanningen.

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en flock med snöiga får som går uppför en bergsida

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 200

”För mig handlar inte det här projektet alls om att fånga historien”, säger Frederik. ”Jag kände inte alls att det här nomadlivet håller på att försvinna snart. De två killarna som guidade mig var 25 år gamla och de planerade att bygga egna gårdar i bergen.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en herde pulsar mot ett nedfallet skjul i de snöiga bergen

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/3.2, ISO 1600

Alla bilder i projektet är tagna i svartvitt. Frederik valde detta för att understryka kargheten i landskapet, men han menar också att den tekniken får dig att gå mer direkt på kärnan i det du vill fånga eftersom naturens alla färger inte stör.

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en fårhjord som vallas genom ett kalt landskap av en herde till häst

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/10, ISO 400

”Jag ser bilden i svartvitt genom sökaren men när du laddar upp bilderna i RAW-format till datorn ser du dem i färg och det gör mig alltid lite förvirrad”, skrattar han. ”Redan innan jag tar bilden ser jag den framför mig i svartvitt, och jag tror att jag minns landskapet i svartvitt också numera.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 hästburna herdar som driver en flock får uppför en kuperad bergsida

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/7.1, ISO 500

Med så mycket tid på hästryggen och ute på färd var det viktigt för Frederik att ha så lite utrustning med sig som möjligt. Han tog i själva verket bara med sig två kameror och två objektiv: ett par Sony α7R III-kameror med ett 28mm f/2-objektiv på den ena och ett 24-70mm f/2.8 GM-objektiv på den andra. Han fortsätter: ”Mesta tiden använde jag bara en kamera, och kameran med 28mm f/2-objektivet var den enda jag använde inomhus. Det hade varit omöjligt att flytta med kameran från varmt till kallt, eftersom det kan ta ett par timmar innan kameran har acklimatiserat sig så att man slipper kondens.”

Frederik hade också praktiska skäl till att använda två olika objektiv på sina kameror. ”Jag bestämde mig för att använda brännvidden 28 mm för kameran som jag hade inomhus eftersom jag vill ha en diskret utrustning i litet format, och jag använde också tyst slutare så att jag inte störde familjen i deras hem.”

När jag inte använde 24-70mm f/2.8 GM-objektivet blev det lite olika brännvidder, men jag behövde inte bära omkring på flera olika objektiv. ”Jag red på en häst och hade två och ibland till och med tre par handskar på mig,” skrattar Frederik och tillägger: ”Med tyglar i ena handen och kameran i den andra gick det helt enkelt inte att byta objektiv!”

En annan sak som hjälpte Frederik under dessa extrema förhållanden var det kontinuerliga autofokusläget på α7R III. ”Det här var första gången som jag använde det på riktigt” säger han. ”Jag tog bilder på människor och hästar som rörde sig från en häst som också rörde sig, så kontinuerligt autofokus hjälpte mig verkligen med att behålla fokus på allt.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 en herde på hästrygg som rider upp genom ett bergspass mot en annan herde

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 125

Förutom den utrustning han hade med sig för att kunna ta bilder under sådana utmanande förhållanden, fanns det något annat som Frederik tyckte hjälpte honom att berätta historien bakom? ”Definitivt att få lära känna motiven! Och jag var där så ofta under tre års tid att jag hann bli vän med dem, och vi knöt faktiskt riktigt starka band”, förklarar han. ”Människorna är så öppna, och även om vi inte kan prata med varandra – de talar ingen engelska och jag talar inte deras språk – hjälpte de mig att känna mig delaktig, och tog emot mig i sina hem.”

Produkter i fokus
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL2470GM
FE 24–70 mm f2,8 GM

SEL2470GM

Liknande artiklar
Frederik Buyckx
Alpha Universe

Frederik Buyckx

Belgien

"Fotografering hjälper mig att kommunicera, forska och bättre förstå världen omkring mig. Min kamera ger mig en anledning att alltid dyka in i nya äventyr."

Visa profil


x