Dramatisk förbättring

Kaisa Lappalainen

”Gör mer”. Det finns inget bättre råd än detta för naturfotografer och det är en metod som märks tydligt i hela Kaisa Lappalainens arbete, inte minst i hennes senaste projekt som handlar om Tasmaniens kalltempererade regnskog och dess invånare.

Men vad och hur betyder det att göra mer? För Kaisa handlar det om att gå vidare geografiskt, arbeta mer kreativt och att få en större politisk effekt av sina bilder.

kaisa lappalainen sony alpha 9 litet däggdjur som sitter på bakbenen i djungeln

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 2000

Kaisa är en skicklig safariledare med många Afrikaresor i bagaget och har fotograferat naturen sedan hon var 15. Hon började med en skamfilad gammal DSLR-kamera och övergick senare till Sony α9.

Men det var något helt annat som tog henne till Tasmanien. ”Jag åkte till Australien för att gå på en väns bröllop och jag tänkte att om jag ska sitta på ett flyg i 20 timmar kunde jag passa på att göra något annat under samma resa”, berättar hon. ”Jag hade aldrig varit i Tasmanien tidigare men blev fascinerad av miljön där eftersom dessa kalltempererade regnskogar bara finns på ett par platser i världen. Jag ville uppleva dem och själv se hur de är.”

 

kaisa lappalainen sony alpha 9 litet däggdjur på ett öppet fält

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/2.0, ISO 100

Kaisa kände en omedelbar koppling till Tasmanien på grund av en naturskyddsfråga. Hon förklarar: ”Tasmanien står inför ett stort avverkningshot och vi har faktiskt samma problem i Finland – vi både odlar skog och gör toalettpapper! Den stora skillnaden är att det i Tasmanien finns företag som kommer in och fäller tusenåriga träd bara så att de ska kunna plantera mer eukalyptus. Skogarna är olika men problemen desamma. Djurlivet hotas alltid av förlorade livsmiljöer.” Kaisa beslutade att göra ett projekt i regionen för att hjälpa till med att sprida budskapet om vad som händer i området.

kaisa-lappalainen-sony-alpha-9-tasmanian-bird-stands-alone-in-an-open-space

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 70–200 mm f/2.8 GM OSS | 1/1 250 s @ f/5.6, ISO 400

När det gäller att få fram sitt budskap visuellt, har Kaisa utvecklat en mer dokumentär berättarteknik. ”Det är viktigt att behålla sammanhanget, så att man kan se arten men också landskapet och livsmiljön”, menar hon.

Därför betonar Kaisa vikten av att inte bara koncentrera sig på närbilder, något en del fotografer gör när de koncentrerar sig bara på djuret och rörelsen.

kaisa lappalainen sony alpha 9 en grupp tasmanska fåglar sitter tålmodigt i det höga gräset

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 320

”Jag tror att naturfotografer går igenom tre steg”, förklarar Kaisa. ”Steg ett är att komma så nära djuret som möjligt och fylla ramen. Det är som att ta ett porträtt. När du är klar med det är fas två att fånga motivet i sin omgivning. Då vill du skapa sammanhang. I fas tre blir du mer konstnärlig med panorering eller långa slutartider. Då blir det mer konst och mindre dokumentärt. Tillsammans gör denna variation projektet bättre.”

kaisa lappalainen sony alpha 9 myrpiggsvin nosar på marken efter mat

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 400

När man arbetar på det här sättet behövs flera objektiv, och Kaisa brukar förlita sig på tre: FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 70-200mm f/2.8 GM OSS och FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Det täcker in hela behovet, från superbred till superteleobjektiv.

”Jag gillar att ha allt med mig, och för att skynda på saker och ting har jag två α9-kamerahus. I normala fall har jag 100-400 mm på det ena huset och 70-200 mm på det andra, men många av de tasmanska fotona togs med nya FE 400mm f/2.8 GM OSS, som är helt fantastiskt.”

Så vilka är fördelarna med att använda flera kamerahus? ”Jag kan reagera mycket snabbare än om jag måste byta objektiv”, säger Kaisa. ”Djur är snabba och deras beteenden flyktiga så jag brukar inte hinna byta objektiv.”

Enligt Kaisa var det inte möjligt att ha med sig flera kamerahus och objektiv innan hon bytte till det mindre och lättare Alpha-systemet. ”Även 400 mm-objektivet som vanligtvis förväntas vara tungt kan jag nu använda utan stativ”, förklarar hon.

kaisa lappalainen sony alpha 9 två kängurur brottas med varandra för dominans

© Kaisa Lappalainen | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 1600

”Bytet till α9 innebar en stor prestandaförbättring jämfört med min gamla DSLR. Idag skulle det vara otänkbart att byta tillbaka, framför allt på grund av autofokuset som är så viktigt när jag arbetar med vilda djur. Jag vet att det garanterat kan fånga både fåglar som flyger och djur som springer, och behåller fokus på det.”

Kaisa fortsätter: ”Jag växlar mellan Kontinuerlig AF med brett zonområde för rörliga och oförutsägbara motiv och autofokus för enstaka bilder med precisionsområde för porträtt, och det intressanta där är att du kan zooma in live för att kontrollera att skärpan ligger precis där du vill att den ska vara. När jag är ute med grupper av DSLR-användare nuförtiden lyckas jag varje gång medan de missar fototillfällen.”

Och vilka mål har Kaisa med sitt projekt?

”I slutändan handlar det om att människor måste förstå att deras handlingar får konsekvenser längre fram. Vi måste inse att kampen är densamma, oavsett om det gäller något alldeles i närheten eller på andra sidan jordklotet. Vi har så många vackra naturområden men de kommer att försvinna om vi inte ändrar vårt beteende.”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-9
α9 med staplad CMOS-sensor i fullformat

ILCE-9

SEL70200GM
FE 70–200 mm f2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL400F28GM
FE 400 mm f2,8 GM OSS

SEL400F28GM

SEL85F14GM
FE 85 mm f1,4 GM

SEL85F14GM

Liknande artiklar